Last news in Fakti

11 Юни, 2018 15:07 1 478 13

България се нуждае от таланти и професионалисти

  • ученици-
  • образование-
  • софия-
  • кмет-
  • кмет

Предлагат да се създаде дигитална карта за нуждите на бизнеса

Истината е, че ще започна от борбата за хора и професионалисти. В Европа това е една от основните битки, докато в Африка тя е за ресурси. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на конференцията “Образование и труд - локални проблеми, глобални решения” в столичния хотел “Маринела”, организирана от "24 часа", КРИБ, списание "Икономика" и "Кмета.бг".

„Преди година –две бизнесът търсеше квалифицирана работна ръка, сега те търсят всякаква. Бизнесът е готов да обучи хората, само и само да наеме служители и работници“, каза още Екатерина Захариева. Според нея в борбата за привличане на таланти трябва де се включат и консулските служби на България, които имат неизползван потенциал.

Министерството на туризма ще създаде център за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма, за да се гарантира първо връзката на бизнеса с образованието и на второ мястото доброто качество на работната ръка. Това разкри министърът на туризма Николина Ангелкова.

След облекчения внос на работници от трети страни, тази година в туризма ще бъдат наети 5000 сезонни работници от чужбина. Проблем е, че след изтичането на визата, работниците трябва да напуснат България, за да кандидатстват за нова.

Преди две години създадохме Общинска агенция за инвестиции. Заедно с нея подготвяме дигитална карта за бизнесът и образованието на територията на София. Очаквам наесен, най-късно до края на годината да бъде готова, като разчитам на учебните заведения и представители на бизнеса да съберат информацията. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

София привлича все повече инвестиции, наличието на образовани хора е сериозен потенциал - те са над 50% от работещите. Над 700 хил. души са заетите в столицата, което е над 72%. Работната сила в София е една пета от тази в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sadisty

    17 6 Отговор
    Изтървахте питомното ся гонете дивото, разкарахте качествените хора ся с цигани как ще правите икономика и бизнес ТОВА Е ГАРАНТИРАНО ОТГЕРБ по - зле ще е по - добре неще да е

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Синдикат на Ало Измамниците

    17 1 Отговор
    Когато българският работодател се научи да плаща реалната ценена за труда на работниците си, тогава има мъъъничък шанс за нещо. А до тогава ще обучават неграмотни циганьо*и,а кадърните хора ще продължат да напускат тази територия.
  • 4 Шу-шу

    21 1 Отговор
    Тия празни приказки ги слушаме от има-няма 20 години... На всички нормални е ясно, че в момента се намираме в терминала фаза на държава (терминал 2 и терминално болни)... Самият факт, че нищо не се предприема за подобряване на състоянието, в който и да е било сектор на обществения живот, означава че управляващите много добре знаят,че няма вече смисъл ...
  • 5 ПИТАМ САМО

    17 1 Отговор
    Може ли с 650 лв бруто да живееш, семейство да градиш. Такива заплати дават общините и социалното министерство. По документи, разпоредби и закони сте много силни, но от към факти, действия сте 0. Социалното министерство е мъртво по душа, да си седиш на Д-то и да тропаш по клавишите наредба номер 100000 е труд, но работните "пчелички" които трябва да вършат същинската работа са ниско платени. Социалните работници в социалните ведомства работят за мизерни пари. Слезте от "Олимп" и вижте колко е празна, празната паница на много образовани хора. Вижте какво им се предлага и за какви пари! Платете труда на хората, както е редно!
    Кадри нямало!
    Безочливо и безобразно заплащане!
    СРАМ!

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Morgoth

    10 0 Отговор
    Грешка! Бизнеса не търси ВСЯКАКВА работна ръка. Търсят се хора с изградени трудови навици и потенциал съответстващ на работата за която се наемат.
  • 8 гост

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "ПИТАМ САМО":

    Точно така е. Фирма печели поръчка по незнайно какъв начин и получава 200х.лв, има амортизации 5х.лв, разход за материали 25х.лв и разход за труд 20х.лв (20 работника по 1000лв разход - до работника стига 750лв). Другите 150х.лв отиват в сметката на шева. Работата е свършена некачествено, по недомислени и стари технологии, ако въобще може да се нарекат технологии у нас. Той от своя страна се отчита с няколко хилядарки на лицето отговорно за спечелването на търга, макар да е ясно, че необходимата сума не е повече от 50-60х.лв. После шефа се подиграва на всички с лъскавата си кола, а умни хора с образование работят на 750лв чисто и нямат шанс да получават повече, макар и да произвеждат нещо със стойност 10х.лв месечно, това само увеличава печалбата на шефа, а не заплатата на работника. После излизат ей такива индивиди и обясняват, че търсят специалисти, да ама не. В една английска ферма свестен работник се издига за няколко месеца до отговорник и после за година-две до помощник-мениджър, щом работи и се старае, у нас никакъв шанс.
  • 9 haho

    9 1 Отговор
    Трайното решение на проблемите не е силата на сегашното управление. Мисленето като гледам - също. Тези хора не разбират, че ние специалисти имахме - избягаха, имахме работливи хора - избягаха, имахме прилични кадри - избягаха. Студентите ни бягат, дори гимназистите бягат. Скоро от детската градина децата директно ще отиват да учат в начално училище в Германия или Франция. Сега тези български общности идват да работят у нас. В един момент ще дойдат за постоянно и в следващия момент също ще избягат. Защо не се помисли за това ЗАЩО БЯГАТ ХОРАТА ОТ БЪЛГАРИЯ а не как да докараме още хора, за които България е просто един транплин за ЕС? А защо бягат хората е ясно - КОРУПЦИЯ, НЕПУКИЗЪМ и честно казано напоследък ЯВНО ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ към проблемите от страна на управляващите.
  • 10 Оня

    5 1 Отговор
    Хахахах.И сега какво ще прави Държавата???Не вижда ли,че останаха по малко хора,отколкото управляващи.Бизнес,какъв бизнес с мизерни заплати?Хайде сега и чуждите инвеститори и те ще си отидат,защото няма кой да работи.Заедно с младите хора .От Терминал2.Държавата вече е фалирала.Загуби най важният си капитал,хората .Останаха само техните избиратели(за съжаление).Левски и Ботев ще се обърнат в гроба,ако видят за какво са дали живота си...Офорчението ми е пълно и въпреки това оставам в Родината си и ще се боря,но колко ще издържа,не знам.Може би и аз някой ден ще поема през Терминал 2...
  • 11 Bahti

    2 1 Отговор
    Само Ние можем да продадем Идиотията със Загуба!
  • 12 Димитров

    2 2 Отговор
    ВИЕ НАПРАВИХТЕ ВЪНШНИЯТ ни ДЪЛГ НАД 50 МИЛЯРДА...........Кой ще ви бачкатури за 510 лв,......АНГАРИЯТА СВЪРШИ може да отидете в Русия там крепосничеството още е актуално
  • 13 Един

    1 1 Отговор
    Кате,
    Всички дето ставаха за нещо са навън!
    Тука останахме само управляващите , мафиотите, инатите и п@тките !
    А и циганите се наплодиха: нали им давате помощи за социално слаби!

    Защо ли?
    АМИ ТАКАВА Е ПОЛИТИКАТА ВИ : "ДЕМОКРАЦИЯ" - вече 30 години!!!