14 Август, 2018 22:59 4 209 10

Евгени Кънев: Фалит на Турция сериозно ще разклати някои от европейските банки

  • турция-
  • лира-
  • криза

Турция е четвъртият по големина партньор за износ на България и петият по обем на внос

Турция има сериозен частен дълг към чужди банки в твърда валута. Сериозна е и уплахата на инвеститорите и на кредиторите в Турция, че с тази нездравословна политика, може би, няма да успеят да си върнат парите. Това каза икономистът Евгени Кънев в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР.

"Всичко е въпрос на това колко бързо Ердоган би могъл да върне доверието на инвеститорите към здравомислието в икономическата си политика. Ние сме свидетели за това, че от началото на годината някои макропараметри на турската икономика започнаха да се влошават. Това не беше добра новина за Ердоган. Той влезе в конфликт с тогавашното ръководство на Централната банка, която искаше да повиши лихвите, за да може да укроти надигащата се инфлация следствие на гигантското стимулиране на икономиката от страна на държавата, за да може електоратът да бъде доволен преди изборите. В резултат на това лихвите не бяха повдигнати до степен да се укроти инфлацията, която е близо 15% и върви нагоре, въпреки че целта е 5 на сто. Това разклати доверието на инвеститорите и започна бягство от лирата", обясни той.

Няколко държави в ЕС имат много сериозни експозиции към Турция, обясни Кънев и добави, че това е притеснително за много европейски банки, на които страната е длъжник: "Банките на Испания са отпуснали близо 80 млрд. долара или евро към частни турски субекти, а Франция - 30 млрд. Италия, която също знаем, че е в нездравословно състояние, е отпуснала 17 млрд. Респективно от там идват страховете, че при фалит на Турция и неспособност да обслужва тези задължения, това сериозно ще разклати някои от европейските банки“.

Турция е четвъртият по големина партньор за износ на България и петият по обем на внос, каза Кънев: „Тя е в Топ 5 търговски партньори на България, като общият оборот е над 4 млрд. евро и това няма как да не окаже сериозно влияние върху нашите износители, защото при положение, че поскъпва вносът в Турция, това ще засегне и българският износ за нашата съседка. Така че не мога да съм сигурен как във времето ще се развият тези отношения, но на първо място, или поради невъзможност да се изпълнят поръчките от страна на Турция да внесе нашите стоки, или по отношение на това, че може да ги намери от друго място по-евтини, може да се окаже, че някои от нашите износители няма да могат да си пласират продукцията. Вносът от Турция ще бъде по-лесен, защото лирата е по-евтина“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 експерт

    25 9 Отговор
    Какъв фалит бе??? Почнаха фантасмагориите от недоучили шамани!!

    Нищо й няма на турската икономика, за три дена си разпродадоха всичката залежала стока по пазарите и за още питат!!
  • 2 12345

    18 7 Отговор
    Евгений гледай свойта супа недей на другите
  • 3 ГЕРО

    24 11 Отговор
    Турската икономика е работеща , фалит в мозъка на някой протекционен икономист .
    Турците си имат икономисти, и много добре знаят че това е политически натиск върху лидера и. Ще намерят изход от това положение съм сигурен как и кога гледайте ги и се учете. А да ги вифим американците как ще пласират стоката си с такъв висок курс на долара. Китай съмсем умишлено си държи нисък курс на юана

    Коментиран от #5

  • 4 Антисоциалист

    21 7 Отговор
    Господа, "патроитизъм" е едно, а друго е фалит на Турция и е малко вероятен. Разсъжденията в тази статия могат и да зарадват "патриотични" наивници, но са нелепи. Малко вероятно е държава, която разширява територията си с военна сила да фалира. Малко вероятно е държава, която развива и е вече развила мощна индустрия и селско стопанство с три реколти годишно да фалира. Малко вроятно е държава, която оспорва, т.е. се договаря с най-големите световни организации и държави да фалира. Турция не е СССР, не е България -там социалисти на власт няма. Внушенията са платени, а действителността е друга. Друг въпрос е дали ще фалират разпространяващите нелепости агенции и дейци - внушаващите ни лъжи по поръчка, ако приказките им се окажат неверни, т.е.
    лъжи. Да сте чули за фалирал социолог... За пропаднали Експерти на прехоода? Лъжите им са вече очевидни, но са организации на власт и те не фалират, а приказват, че държавата Турция ще фалира!? А да сте чули Турция някога да е фалирала? Не! А България - няколкократно. Защо ли...
  • 5 Иконом

    9 11 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕРО":

    Китай може да си го позволи... Но за Турция е невъзможно... Нейната лира не е надценена, но външни фактори могат да я обезценят дори да предизвикат хиперинлация, но това нас няма да ни засегне съществено.
  • 6 Yavuz

    17 5 Отговор
    Турция при управлението на Ердоган за 16 години утрои БВП-от 250 млрд. $ към близо един трлн. $ .Преди 2002г.инфлацията беше около 80%,банките фалираха една след друга, безработица, мизерия по болниците, милиарди долари дълг към МВФ, цяла югоизточна Турция беше под терора на ПКК, втората по големина армия на НАТО всеки ден даваше жертви без резултат,но прогнози за фалит от страна на медиите нямаше. Сега вече дълг към МВФ няма (голям проблем),ПКК е тотално ликвидирана включително и в Сирия и Ирак (голям проблем),строи се най голямото летище в света край Истанбул (голям проблем),Канал Истанбул след пускането в експлоатация Босфора става платен (голям проблем).Значи една страна за да се харесва на САЩ трябва да затъва и да е послушна.

    Коментиран от #9

  • 7 Кълвач

    10 6 Отговор
    Соросоидните боклуци, подготвят електората за ново мащабно крадене на банките!
  • 8 добре че и друг пострада

    3 0 Отговор
    Да фалира ! Йок проблем!Колкото до европейските банки-да се клатят,да фалират и дано виновни да няма.
  • 9 стоян георгиев

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Yavuz":

    явузчо,проблема е съвсем друг.когато ердоган доиде на власт реши да се бори с корупцията огромен бич на турската икономика и да интегрира турция в европеиските структури демек да направи турция демократична страна.после обаче като усети силата си реши да става султан и да играе без да се интерасува от интереса на съюзниците си и не само да не се интерасуава ,а и да го нарушава,което веднага почна да отдръпва причините за турското икономическо развитие.тва е явузчо като една болест бе пич ако оздравееш от нея ,но започнеш да повтаряш лошите си навици от миналото тя пак ще те хване.та тва става в турция и за да е по-лесно ердоган прехвърля вината с турските проблеми на сащ,на европа ,на израел...демек търси ги там дето ги няма.лошото е че турския народ вярва на ердоган и потъването ще продължи,а с потъването ще се опяви и пкк и инфлацията и мизерията...точно както ти казах за болестта.

    Коментиран от #10

  • 10 Yavuz

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Какво означава интересите на съюзниците-значи САЩ ще въоръжават терористите от ПКК, ще им пращат военни инструктори, информация ще им дават когато турски изтребители тръгнат да ги бомбардират, ще праща агенти прикрити като духовници, да финансира и да дава подслон на терористична организация като ФЕТО.Когато някой даде отпор на всичко това следва военен преврат и ако превратът е неуспешен следват икономически мерки. САЩ отдавна загуби Турция като съюзник. Турция няма проблем със СВЕТА , но СВЕТЪТ има проблем със САЩ.