21 Август, 2018 17:39 3 495 6

210 млн. евро липсват от фалиралия застраховател „Олимпик“

  • олимпик-
  • застраховки-
  • загуби

За 2016 г. компанията отчита близо 14 млн. евро загуби

След решението на кипърския съд, което се очаква в средата на септември, ще стане ясна процедурата за обезщетяване на клиентите на застрахователната компания „Олимпик” и условията за това ще бъдат детайлно разяснени и на българската страна.

Всички кредитори, независимо дали са в България и Кипър, ще бъдат третирани по еднакъв начин, заяви пред БНР временният ликвидатор на компанията Павлос Накузи.

Към този момент „Олимпик” не е обявена в ликвидация, подаден е само иск за това, по който трябва да се произнесе съдът, изясни текущия статут на компанията Павлос Накузи - партньор в една от водещите одиторски и консултантски фирми на острова Mazars Ltd.

Съгласно кипърския закон, въпреки че решението на съда се очаква в средата на септември, то влиза в сила със задна дата, от 10 август, когато бе подаден искът за ликвидация.

Не компанията, а законът прекрати всички застрахователни договори на „Олимпик” както в Кипър, така и в България, считано от 17 август, уточни временният ликвидатор.

След като започне ликвидацията, след съдебното решение, всеки, на когото „Олимпик” дължи пари, трябва да подаде заявление по специален формуляр, чиито детайли се уточняват, обясни Павлос Накузи.

„Според кипърския закон приоритет се дава на тези кредитори, които имат искове, произтичащи от застрахователните договори. Това означава искове за компенсации поради инциденти и искове за възстановяване на застрахователни премии. Двете групи са поставени на един ред след кредиторите. Няма значение дали исковете са в България или Кипър - те се третират по еднакъв начин”, коментира Павлос Накузи.

Повече потърпевши са в България. В Кипър в сектора на автомобилните застраховки „Олимпик” има около 10 000 клиенти, близо 2000 от които са българи, по неофициални данни от български застрахователни брокери към компанията. Оборотът ѝ в България от тези застраховки достига около 25 млн. евро, докато в Кипър е под 5 млн. евро. За 2016 г. „Олимпик” отчита близо 14 млн. евро загуби.

По време на външния одит на компанията, в доклада, който бе представен в началото на май и предизвика поставянето ѝ под специален режим, не бе потвърдено наличието на 210 млн. евро в инвестиции, депозити и кеш.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 клас оптимист

    6 1 Отговор
    Да видим, колко стотинки, ще получат потърпевшите на всеки "вложен" лев, ако изобщо получат ?
  • 2 Реалист

    4 9 Отговор
    Ами да се бяха застраховали в българска компания и да не реват сега.

    Коментиран от #3

  • 3 Лицензиран

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Ти като си правиш застраховка на колата да не би да правиш одит на застрахователя и пълно разследване кой е собсвеник .
  • 4 Snail

    4 4 Отговор
    От КТБ липсват 4 милиарда и ги платиха от джобовете ни, а сега само за 200 милиона сме ревнали. Ще платим и тях!
  • 5 киро

    3 3 Отговор
    Ми да спрат да ходят в Гърция нашите ТЪПАЦИ и да избират БЪЛГАРСКОТО на пазара !
  • 6 соросоидни кърлежи

    2 2 Отговор
    кочина...