24 Август, 2018 22:26 4 009 11

Нови "софтуерни" мерки на НАП срещу измамите стреснаха бизнеса

  • нап-
  • касов апарат-
  • бизнес

Новите мерки за затягане на контрола върху софтуера, който търговците ползват за отчитане на оборотите си, ще наложат далеч по-мащабни и по-високи разходи, отколкото сочат разчетите на финансовото министерство. Това предупреждава Българската стопанска камара след сигнали на свои членове за затрудненията, които ще породи поредният ремонт на наредбата за фискалните устройства, коментира в. „Сега“.

Проектопромените предвиждат фирмите да искат от НАП одобрение за всеки софтуер "за управление на продажбите", който искат да ползват. Според данъчните тази мярка ще пресече опитите да се укриват обороти и да се издават фалшиви касови бележки. Нарушението е станало "национален спорт" в ресторантьорския бизнес, където чрез манипулиране на програмките се укривали до 70% от оборотите, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Според приходната агенция новите изисквания на НАП ще засегнат само т.нар. фискални принтери. В момента има регистрирани около 43 000 такива устройства, а подмяната на софтуера щяла да струва „само" около 17 млн. лева. Според бизнеса обаче разходите ще са много повече. Законът за ДДС визира всякакъв софтуер за управление на продажбите, включително и такъв, който не е свързан с фискално устройство, обясни Станислав Попдончев, финансов директор на БСК. Такива са системите за управление на работата с клиенти (CRM), за обработка на оферти, за издаване на фактури и други. Затова БСК настоява наредбата да се пренапише в тази й част.

Освен това бизнесът иска внимателно да се прецизира достъпът на НАП до информацията от софтуера за управлението на продажбите. Често той е част от по-големи системи за управление и планиране на ресурсите в предприятията, които съдържат търговска тайна. Оказва се също, че има браншове, за които е невъзможно да отговорят на новите изисквания всяка продажба да бъде отчетена до 5 минути в системите на НАП. При търговията на едро и разносната търговия понякога след поръчването на стоката минават ден-два, докато продажбата бъде завършена, а новите разпоредби не допускат това, обясни Попдончев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    39 1 Отговор
    В държавата па греб е така....мачкай дребните, а големите да крадът за предизборна кампания...

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гойко

    32 2 Отговор
    Тикво ти удари дъното, алчнчен индианец Що не оставиш хората да дишат, за всичките герберски тъпотии ли трябва да доиш народа , гювендия Долна!
  • 4 Фен

    9 23 Отговор

    До коментар #1 от "Ужас":

    В смисъл, кръчмарчето, което ти събира всичките пари, срещу фалшива касова бележка, трябва да бъде защитено? А държавата, която се опитва да си вземе ДДСето, е лошата?
    Андрешковщина....

    Коментиран от #7

  • 5 Антисоциалист

    3 6 Отговор
    Господа, продажба има след като и извършено плащането. Не се вижда от текста, защо да е невъзможно за минути фирма да отчете това - както се твърди в текста, а да са нужни дни. Ако има причини, нека авторите ги посочат. Какви са причините фирма да може да отчита вътрешно продажбата и да ползва парите от нея веднага, а пред държавата да не може? При днешните комуникации? При съвременните касови апарати?Да не би да няма механизъм за отмяна и поправяне на отчета в случай на промяна или грешка? А и за какъв софтуер става дума? Ако за "пепитен", то той е от в миналия век...

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бачо Киро

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Фен":

    Тц, виновно е кръчмарчето естествено. Ама се почва от горе....
    Къде ми е кярът, че ще хванат кръчмарчето, като 4.5+ милиарда от КТБ липсват и нищо... боли ги фара... А баш тея от НАП са още по-зле! 20+ милиарда ДДС го няма и нищо не се прави по въпроса да бъде събрано, ама кръчмарят им бил виновен.... Та кръчмарчето ли да ми е проблема или милиардите които липсват? За кво им е туй ДДС, като после не го търсят? Или викаш кръчмарчето ще го гонят до дупка за 20 бона, а тея с милионите дето са направили тези 20 милиарда ДДС в по-голямата му част, тях майната им, да си карат мерцедесите...
  • 8 Готин ама не съвсем

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "Антисоциалист":

    А не може ли да има продажба, преди да е извършено плащането??
    При разноса, стоките се приготвят, печатът се фактурите и след това се доставя стоката до съседни градове, което наистина отнема няколко дена! Парите реално постъпват след ден, два, три, зависи какъв е графика на доставка и кога са дадени заявките!
    И след като се смениха касовите апарати, преди 2-3 години, с мотива за реални обороти и необходимост, защо трябва да се сменят отново, и то пак за сметка на бизнеса? Или бизнеса събира парите от листата на дърветата??
    Или има господа, НА ВЛАСТ, с дялови участия във фирмите произвеждащи касови апарати и са решили отново да гушнат няколко стотин милиона, от поредното извращение, с малкото останали работещи в тази държава?
    Искат да сменят К.А., добре! Да ги сменят с каквито пожелаят, ако ще и с космически връзки, ама да е за сметка на държавата! Искат да се смени софтуера! Добре, да създадат такъв и какъвто дадат, с такъв ще работим, ама да е пак за тяхна сметка!
    Докога обикновения дребен и среден бизнес, ще плаща, за поредните простотии, влезли в главата на хора, не правили и некадърни да правят какъвто и да е бизнес, и за това отишли да контролират и пречат на можещите да правят бизнес?
    Гарантирано от ГЕРБ!
  • 9 Bingo

    18 0 Отговор
    ГРОБарите докато не затрият целия дребен и среден бизнес няма да се спрат, не знам колко още ще ги търпим то не бяха КТБ, ТР, КФН, Олимпик, Касови апарати за връзка с НАП които се оказаха негодни. А стадото спи ли спи. Няма друга държава където 250 000 шофьора ще бъдат излъгани с пари и вместо да изринат Парламента си го изкарват на жените си след 2 ракии вечер. Няма бъдеще с такъм импотентен "народ". "Не сме народ, а мърша" както е казал поета преди 143 г. И колко прав е бил!!
  • 10 Софтуерист

    9 1 Отговор
    Търговски регистър показа, че не е важно какъв е софтуера, а кой го ползва ... та и сега точно същите хора искат да дават акъл какъв софтуер да ползва и бизнеса....
  • 11 Гост

    1 0 Отговор
    Само около 17 милиона, щом не са проблем тези пари, моля някой да ги даде на мен. Все пак като не са нищо аз не ги отказвам, за мен са много!