28 Август, 2018 01:26 3 080 20

В България е най-евтино

  • българия-
  • цени-
  • ес-
  • стандарт на живота

Цените са 44% от средните за ЕС

България продължава да е най-евтината страна според данните на Евростат за 2017 г, публикувани преди ден. Равнището на цените у нас е 44% от средното за ЕС.

Две групи правят изключение от това правило - храната и безалкохолните напитки и потребителската електроника. Най-ниски са цените у нас на дрехи, обувки, мебели, транспорт, почивка, образование, уточнява в. „24 часа“.

Храната е най-евтина в Румъния, където цената е 62,2% от средноевропейската, следва Полша с 65% и България е на трето място със 73,1%. Най-скъпо е в Швейцария -167,7% над средното за Европа, следват Норвегия и Исландия.

При комуникационната техника България е на пето място по евтиния с 65,4%, изпреварена от Румъния, Полша, Литва и Естония. Потребителската техника е най-скъпа в Гърция - 154% над среднога.

Най-скъпо е пътуването в Исландия, както и алкохол, цигари, дрехи, обувки, мебели, почивка, ресторанти и хотели. Това я прави най-скъпата държава в Европа със 171,6% над средното ниво. Тя е следвана от Швейцария със 165,6%. На трето място се нарежда Норвегия.

Тъй като обаче и двете страни не са част от Европейския съюз, като най-скъпа членка на ЕС е определена Дания със 141,2%, следвана от Люксембург.

Сред най-евтините държави освен България се класират Румъния (48,4%) и Полша (53,2%).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    62 3 Отговор
    И заплатите са 500 процента по ниски.

    Коментиран от #12

  • 2 месара

    56 2 Отговор
    абе само да попитам : за кого е най евтино? щото от статията не се разбира.
  • 3 ванката

    49 2 Отговор
    странно защо само сравнявате цени със европа нито веднъж не сравнихте заплатите я да видим цената на бензина в люксембург и минималната заплата???

    Коментиран от #10

  • 4 НКВД

    42 3 Отговор
    Никъде в ЕС няма заплата от 255 € и пенсия от 75€ има такива надници.и не знам точно за кои обувки и парцалки говорят такива защото такива пазари като ,, Илиенци" има по цяла Европа. И в Милано метрото е 1 € а тука е 0,80€ цента така чее?? В БГ.потребителската кошница при изчисление на цените влизат пиана,рояли,валдхорни,нивелири,ролки за коса, хляб,ток,вида вс.на едно и средно цената на пианото е паднала с 15% а на хляба скочила 15% и повишение няма
  • 5 Смешно ми е

    2 34 Отговор
    Смешни са ми всички дето питат, кога ще се оправи бедната ни държавица, как пък не разбраха, че тя вече се оправи и то доста и продължават да твърдят упорито, че сме много зле. Просто вече са много смешни. Ама нищо нека пеят, така за цвят :) И тоя Босия, кой го кара да седи бос, ми да се обуе, човека.

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    15 0 Отговор
    Най ефтино е, но ако си с нормална европейска заплата! Аман от подобни статистики.
  • 9 никой

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Смешно ми е":

    чупиш тъпомера брат.преброй си плюсовете па тогава пускай постове
  • 10 Философ

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "ванката":

    Последния път когато аз бях в Люксембург цената на бензина беше 1.59 в лева а минималната заплата 3900 в лева.
  • 11 5ко

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "24 часа разлика":

    Веднага ти отговарям : Собственик е Сланинчото пеевски. Инак всичко , което си писал е абсолютно вярно.
  • 12 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Какво и качеството на продуктите.
  • 13 незнайко

    9 1 Отговор
    Защо се говори само за цени ??? Защо не се говори за ДОХОДИТЕ ??? Тази статия е безсмислена !!!
  • 14 Ники

    2 8 Отговор
    В България .. масово се ходи по кръчми и заведения ... доста средностатистически западно - европейци не могат да си го позволят ...
  • 15 Гого

    4 0 Отговор
    А заплатите най ниски!
  • 16 стати

    8 0 Отговор
    Цената на електроенергията през първата половина на 2017 г. е била най-ниска в България /по-малко от 10 евро за 100 квтч/ и най- висока в Дания и Германия /над 30 евро за 100 квтч/, отчитат данни от анализ на Евростат.

    При съседите ни цената на електроенергията за 100 квтч е както следва: Румъния - 12 евро, Сърбия - 6,6 евро, Гърция - 19,4 евро, Македония - 8,2 евро, Турция - 10,5 евро.

    В Унгария, както и в останалите страни на ЕС, здравеопазването е право, а не услуга. Лекарствата не са обикновена потребителска стока, затова не трябва да се облагат с ДДС. Така например популярният бета блокер „Ренитек“, с който бях лекуван в Унгария, струва там приблизително 1.34 лв. за една опаковка, а в София тя се продава за 9.20 – 9.80 лв... Не упреквам българските медици. Но в България те са впримчени в огромна корупционна система, която е суспендирала конституционното право на безплатно медицинско обслужване и която брутално налага комерсиализиране на здравеопазването
  • 17 стати

    5 0 Отговор
    Краве масло Deutsche Markenbutter 250гр Цена за 1 бр:

    6.37 лв. в бг. Deutsche Markenbutter 250g
    Grundpreis: 0.70 € / 100 g
    1.75 евро в Германия
  • 18 Male mila

    5 0 Отговор
    И нека промивка та на мозъците продължи,лъжи лъжи и пак лъжи и глупости ,най евтини са новините на всичко се верва
  • 19 Димов

    7 0 Отговор
    Разбира се, че в България е най-евтино. И заплатите ни са най-високи. И стандартът ни на живот също. И пътищата ни са най-здрави и хубави. И не сме чували за инфлация, нито за безработица, нито пък за проблеми с малцинствата. А пък "корупция", дори не знаем яде ли се, пие ли се....какво е? И всички европейски страни искат да ни догонват, и ни се молят да ги приемем в Балканският съюз. Някой вече дори въведоха ЛЕВрото, за парична единица.
  • 20 Bubbles

    0 0 Отговор
    БАХАХАХАХАХА най евтино било...
    Сравнение : България - Кроасан с масло/сирене/шоколад и т.н. 0,90лв./бр. , Франция - ПАКЕТ кроасани с с плънка по избор(или само с масло) минимум 8 броя в пакет - 1,20евро.

    Млечен Шоколад Линд - България - 4,50лв. до 5лв./бр.
    Франция - ПАКЕТ 3бр - 2,50евро.
    Дрехи, играчки, книги, козметика и почти всичко друго също е в ПЪТИ по-евтино във Франция отколкото в България.

    Единствено техниката по-скъпа.