30 Август, 2018 17:51 2 902 8

С 25% повече туристи в Турция

  • турция-
  • туризъм-
  • чужденци-
  • ръст
С 25% повече туристи в Турция - 1
Снимка: Shutterstock

С 25% повече туристи са посетили Турция през първите седем месеца на текущата година в сравнение със същия период на миналата, сочат данните на Министерството на културата и туризма на Турция. Над 21 милиона са посетили южната ни съседка за периода януари-юли тази година срещу малко над 17 милиона през същия период на миналата.

Най-много туристи са привлекли мегаполисът Истанбул – 7.5 млн. души и курортният град Анталия – 6.7 млн. чужденци. По отношение на нациите, които най-много са посетили Турция от началото на годината на първо място с 15% са руснаците – 3.3 млн. души. Следват германците с 11% и иранците със 6%, съответно 2.3 и 1.3 млн. души.

Най-силният туристически месец – юли, е бил посетен от 5.7 млн. чужденци. Това е с 11.7% повече в сравнение със същия месец на 2017 г.

Целта на турското правителство за тази година е южната ни съседка да бъде посетена от 40 млн. туристи, а приходите от сектора да възлязат на 32 млрд. USD. За сравнение, през 2014 г. Турция е била посетена от 36.8 млн. чужденци, а през 2015-а и 2016-а, броят им спада до 36.3 и 25.3 млн. души. Едва през миналата година се отчита отново възходяща тенденция и броят им се покачва до 32.4 млн. души. До 2023 г. броят на туристите трябва да се увеличи до 50 млн. души на година, а приходите да достигнат 50 млрд. USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Расулюлах

    8 10 Отговор
    И аз отивам на анталия на балъците на съниту им пожелавам да не ги застреля некои
  • 2 българина

    11 7 Отговор
    Не мога да разбера ние с 1 милион туристи сме добре и икономиката ни се развива те турците с 40 милиона туристи са зле, икономиката им не може да се оправи има нещо гнило в тази работа.
  • 3 999

    15 5 Отговор
    Това е едва началото, Турция едвам сега почва да набира скорост, през 2019, 2020 год. ще видим истински Бум на туристи в Турция!

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Умозаключител

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "999":

    Не важно колко са туристите,а какви кинти оставят.
  • 5 Бош Лаф

    2 0 Отговор
    Аааа ние ги чакаме по магистралите, тюхххх цък. Цък. Цък . Сега там ли да пътуваме ?
  • 6 Турец

    4 9 Отговор
    Много е престижно да идеш да вдишваш циганска плът
  • 7 Да да

    0 3 Отговор
    Много цигани от Германия,Австрия,Белгия,Холандия,Франция, Англия и даже Люксембург се прибраха тази година в родината им Пуйкиленд! Огромни опашки по границите от мустакати и забулени европейци! Не знам само защо ги броят за туристи! Дали в България като се прибират емигрантите лятото ги смятат за чужденци или само тия дето имат чужди паспорти!!!
  • 8 Да да

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "999":

    Голямо БУМ ще има в Пуйкиленд,ама няма да е от терористите,аа туристите де! Икономиката на пуйките направо ще избухне до небето и всички ще станат милионери! Да е жив и здрав само Ерпосран!