3 Септември, 2018 21:37 6 040 40

Турските фирми затъват

  • турция-
  • икономика-
  • инфлация
Турските фирми затъват - 1
Снимка: Shutterstock

От началото на годината турската лира е загубила 40 на сто от стойността си спрямо долара. Дълговете на средните и малки турски фирми растат. Много от тях са застрашени от фалит.

"До края на годината трябва да погася 5 милиона долара дългове. В началото на годината това бяха около 19 милиона турски лири. След девалвацията дълговете ми се покачиха до 31 милиона лири. Освен това бизнесът не върви. Не мога да изплатя толкова големи дългове. Не знам какво да правя". Това казва един турски бизнесмен от текстилния бранш в Истанбул, който пожела да остане анонимен. За да може да изплати дълговете си, той ще трябва да уволни най-малко половината от работниците си. Ако турската лира продължи да пада, фирмата му сигурно ще трябва да обяви фалит. Тези грижи споделят стотици хиляди бизнесмени в цяла Турция.

Защото много турски фирми взимат заемите си в долари. А приходите им се генерират в местна валута. Миналата година Турция заемаше 17-о място в света сред най-силните икиномики с БВП от 850 милиарда долара. В Турция са регистрирани 3,5 милиона фирми. От началото на годината обаче турската лира загуби над 40 процента от стойността си и Турция влезе в катогорията на бързоразвища се страна с най-високата инфлация. Само от началото на юли дълговете на турските фирми са нараснали с 90 милиарда лири.

Общите дългове на турските фирми възлизат на 225 милиарда долара. Проблемите с погасяването на планината от дългове ще засегнат най-силно средните и малки турски предприятия. А с тях и милиони турци, които изкарват прехраната си с помощта на малки семейни фирми."Нашата икономика е като паяжина и всички фирми са свързани помежду си. Дълговете на фирмите се превърнаха в дългове на 81 милиона турски граждани", казва Неджет Таква, председател на сдружението на камарите и борсите в Турция.

Дяволски кръг

Според Таква, строителният бранш и енергийният сектор са засегнати най-тежко. През последните 16 години управляващата партия на Ердоган постоянно субсидираше тези два сектора. Днес и строителният бранш, и енергийният сектор са задлъжнели до гуша. Освен това двата сектора почти нямат валутни приходи. "Турският икономически растеж от години се базира на строителния бум. Този сектор бе движеща сила за мебелната и текстилната индустрия, за производството на домакински уреди и електроника. И сега точно тук бият тревога. Това ще окаже негативно влияние и върху други сектори в икономиката. Държавата трябва да вземе спешни мерки", казва Неджет Таква.

Бендеви Паладьокен е председател на конфедерацията на турските търговци и занаятчии, която представлява интересите на два милиона регистрирани фирми. Той казва, че малките фирми страдат от покачването на енергийните разходи във връзка с падането на турската лира. Но не само нарастването на външните дългове представлява голяма опасност за турските фирми, казва той. Бенедви Паладьокен твърди, че вътрешното потребление се е свило драматично. "Растящите дългове и намаляващите приходи се подсилват взаимно и образуват дяволски кръг. Държавата трябва на всяка цена да вземе мерки за съживяване на търговията и вътрешното потребление", казва той.

Нови мерки от президентския дворец

Решаващите икономически фактори в Турция предприеха редица мерки за спиране на историческата девалвация на турската лира. Т. нар. "поддържащ пакет от мерки" беше преработен, за да могат малките предприятия да излязат от кризата с възможно най-малки загуби. Пакетът от мерки предвижда между другото фирмите да започнат да изплащат своите държавни дългове едва през 2019 година. Икономическите кръгове в Турция обаче се съмняват, че подобни козметични мерки могат да спасят от колапс турската икономика. Досега не беше спряно и падането на турската лира.

Големият тест за Турция ще бъде новата т. нар. "Средносрочна програма", която министърът на финансите и зет на президента Ердоган Берат Албайрак ще представи в началото на септември. Ако обаче програмата, която трябва на начертае един вид "пътна карта" за турската икономика, не спечели доверието на пазарите, Турция ще потъне в тежка рецесия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не понасям пуйки

    66 26 Отговор
    Дано фалират и се затрият тези вековни варвари.
  • 2 ооо

    12 11 Отговор
    Дончо ЗЕЛЕ с"изпепеляващ коментар"

    Коментиран от #5

  • 3 Лошо

    49 10 Отговор
    И каква стана тя.Пресмиваха се на нас и гьрците ама оня отгоре вижда всичко.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да да

    41 9 Отговор

    До коментар #2 от "ооо":

    Да бе, Дончо зеле направи лирата 25 ст.! Да им е жив и здрав Ерпосран и зет му, дълги години да царуват :D и алах да им помага все така
  • 6 Не понасям пуйки

    23 4 Отговор

    До коментар #4 от "bymax":

    Ами мини пред влака и се отървай шалварко.
  • 7 Валя

    51 5 Отговор
    Световната история е доказала многократно ,че политиката смеша ли се с религията се получават само и единствено трагедии , а главния виновник е невежеството
  • 8 чичоХ

    18 23 Отговор
    Това положение е в резултат на опитите на Ердо да води независима политика, а ние хем водим зависима политика хем сме и
    насред ЕС и сме може би и по- зле.Не го знаем още ,ама ще го
    усетим тепърва.
  • 9 qwerty

    22 12 Отговор
    Да не плачем на чужд гроб. Като гледам демографската картина в България се ужасявам. Нищо добро не ни очаква.
  • 10 Иванов

    18 2 Отговор
    Вай- вай- вай! Бай Ердо и леля май ще минат на чай от лайкучка! Много отрезвителна напитка и газогонна.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ХАХА

    33 12 Отговор
    Аллах наказва турците, че са слабоумни примати...
  • 13 Откровение

    27 4 Отговор

    До коментар #4 от "bymax":

    Може да съм ,,гявур,, но ухая , а циганина направо смърди и това е проблем за всички цветя , дано да си щастлив че си мургав
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    3 3 Отговор
    Ако ще се псуваме искам и аз,ай ся ви е..х мамата
  • 17 гяур

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "bymax":

    Като са го отрязали кво да ям...жена ти ли?
  • 18 Ееее

    7 23 Отговор
    Запада да не са луди да палят собствените си пари,само една Испания е вкарала 80милиарда евро а да не говорим за останалите.Ердо знае какво прави,хванал ги е на късо.

    Коментиран от #20

  • 19 стоян георгиев

    27 5 Отговор
    ердоган прецака егати уредентата страна,турците мо го позволиха и сега ще си носят последствията.
  • 20 гост

    26 5 Отговор

    До коментар #18 от "Ееее":

    Хванал е накъсо на баба ти трътката !! Турция ще си плаща още десетки години за тъпотията му , когато той отдавна ще е изгнил !! Това е най-лошото , как пък не можаха да го свитнат "превратаджиите" , да отърват света от един луд с мания за величие като другия дето са си лика прилика !! Имаме си много хубава поговорка , пази боже сляпо да прогледне , та така и с тоя "мислител" !!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Име

    12 3 Отговор
    Едно е да се репчиш, а съвсем друго е да управляваш добре.
  • 24 лири не ям

    9 9 Отговор
    Поредната платена пръдня от дойче зеле.
    Лирата паднала, ама производството - НЕ е.
  • 25 Икономист

    10 5 Отговор
    Когато казвах, че турската икономика е колос на глинени крака всички ги възхваляваха а сега какво стана? Когато една икономика се анализира това не трябва да става само на основа на статистически цифри, но и структурно и много по-обширно.
  • 26 doro

    9 4 Отговор
    С икономическата теория шега няма. Историята ни показва, че турциЯ ще изпадне в рецесия.
  • 27 Доктора

    7 0 Отговор
    Най ме е яд,че ще забранят all inclusive.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 мето

    6 7 Отговор
    няма никаква икономическа теория срива на турската икономика е изкуствено и това го прави сащ и няколко богати еврейски фамилии това го знаят сигурно и 5 6 годишните еврейчета ако родителите всепак ако са ги вкарали в така наречената наука "икономика" де разбирайте го и като шега

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 123

    12 0 Отговор
    Ердоган съсипа труда на поколения турски политици , създали република , независима от религията . Съсипа армията , гарантираща светския характер на страната . Повече от десетилетие страната имаше добри икономически показатели благодарение на раздуването на имотния балон , който все някога щеше да се спука
  • 32 Гост 1

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "мето":

    Колкото по-дълго повтаряте нещо, толкова повече хора ще повярват в него. / Джоузеф Гьобелс / Всеки ден излиза някой който казва '' няма никаква икономическа теория срива на турската икономика ''.И хората вече почнаха наистина да вярват.Продавани са държавни ценности,производството станало зависимо от вноса,отдават значение на бетон, вместо на технологично развитие и много друго.. и после ''Публикувано във факти.бг: сащ и няколко богати еврейски фамилии '' .. Искам да завърша с това изречение ;Хората по-бързо вярват на по големи лъжи от колкото на малки лъжи ..
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 antimediator

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Публикувано във факти.бг: Всичко това ни се плаща във валута. Храниме половин Европа и обличаме цял северозападен Китай. Турция е добре,ама ще се оправи. Всяка година идват стотици милиони руски туристи. Това са няколко трилиона рубли свежи пари. Долара затъва, а рублата ще е новата световна единица. Пукнете от яд.

    По-голяма простотия от тази скоро не бях чел!
    Избърши портрета на бай Тошо и иди порини на говедата!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ХАСАН

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Пак пишеш от мое име! Турция си няма икономически-проблем а политически! Сащ използва долара като средство за постигане-на политически цели! Просто с рейтинговите агенции смъкнаха ркйтинга и това оскъпи рефинансирането на частните фирми! Тая криза ще удари най много Европа и европкйските фирми които изнасят за Турция и не случайно Германия и Франция подкрепят Турция!

    Коментиран от #37

  • 37 ХАСАН

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "ХАСАН":

    Не, от мое пише! А ти ядеш свинско, пиеш ракия и ръсиш акъл, ефенди!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.