10 Септември, 2018 11:15 2 555 13

Секторите с най-ниски и най-високи заплати в Русия

  • русия-
  • заплати-
  • сектори
Секторите с най-ниски и най-високи заплати в Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Работещите във авио- и космически транспорт са най-добре платените руснаци. Към тази група спадат и тези, които живеят в северните райони на Русия и столицата Москва, сочат данните на Ростат. Средната работна заплата в страната е 42 555 руски рубли, което е 526 EUR. В Москва тя е 82 729 рубли, или 1024 EUR.

Служителите в авиационната и космическа сфера получават средно месечно 161 7000 рубли, което прави малко над 2000 EUR. Работниците в сектор преработка на суров петрол и природен газ получават на месец по 123 100 рубли (1523 EUR). На заетите в тютюневата промишленост се плаща по 111 200 рубли (1376 EUR) на месец.

В другия край на класацията – най-ниско платени са работещите в шивашката индустрия – 20 800 рубли (257 EUR) на месец, както и в мебелния и кожарския сектори. Там месечното възнаграждение е съответно 23 400 рубли (289 EUR) и 24 500 рубли (303 EUR). По отношение на региони най-малко заработват живеещите в Алтайския край – 24 402 рубли (302 EUR) на месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    22 8 Отговор
    Като навсякъде-...нищо различно...Само падна още една партенка на соросоидите за безпаричието в Русия и скорошния фалит.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Даммммм

    27 9 Отговор
    При положение,че бензин,ток,парно и т.н. са в пъти по-евтини от у нас-то със сигурност с тези пари руснаците живеят по-добре от нас.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГосТ

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    Като на всякъде,но не и като в нашата примитивна страна, където въпреки че наши уреди се ползват и сега в съвместни руско-европейски космически проекти,учените в БАН взимат колкото чистачки.

    Коментиран от #8

  • 5 стоян георгиев

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    300 евро заплати в наи-богата на суровини страна?и тва наричаш успех?ами заминаваи за там на горбет тогава!!!!вземат 2000 евро в производството на ракети и 1500 в производството на нефт!!!!аналозите им в норвегия или сащ ги вземат тия пари на ден!русия с милионите си тонове злато ,нефт,въглища,води,земи руди...се равнява по заплати с изпадналата на последно място в ес българия!!!!а ние сме изпаднали на това нясто щото сме добри руски ученици!

    Коментиран от #7

  • 6 Кухар

    12 7 Отговор
    Истината е, че живеят доста по добре от нас. Да не забравяме и ранното пенсиониране. За липса на специалисти в коя и да е сфера въобще не може да се спомене. Това говори само по себе си, че нещата не са толкова зле колкото ги представят господа журналята, дозаработващи отделно някой лев.
  • 7 Паткан

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Ти успеха само с пари ли го сравняваш

    Коментиран от #13

  • 8 СссереМ

    4 10 Отговор

    До коментар #4 от "ГосТ":

    Те па руските са цъфнали като ги гледам бетер албанците са,нищо смело настъпват към венецуела.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ккк

    7 3 Отговор
    Имам познати които работеха наети от България в строителството за 2000 долара и разправят че за тези пари никои неште да работи по струежите там

    Коментиран от #12

  • 11 Батката-Баш майстора

    0 2 Отговор
    Като видях тези хиляди като заплати и сърцето ми подскочи. Замалко да получа сърдечен удар. Вместо да взема успокоителни отворих един не толкова русофилски сайт и какво да видя. То България взимат колкото в Москва и то при положение, че тези руски мерзавци само гледат как да ни прецакват. Да не говори, че покупателната ни способност е в пъти на руската.
    https://money.bg/economics/vazmozhna-li-e-sredna-zaplata-ot-1900-leva-v-sofiya-sled-3-godini.html

    И за да ми е още по-добре си отворих и още един сайт, за да може да сравним и с американските професии:
    https://www.manager.bg/класации/класация-на-американските-професии-с-шестцифрени-заплати

    За сравнение в България икономическия ръст е 3.4% за последното тримесечие, а в руския коптор 1.6%.
  • 12 Батката-Баш майстора

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ккк":

    $2000 в строителството в България взимат общите работници. Майсторите - 30-40 лева на кв.метър. и ги правят нещата за 2-3 дни. Сметни сега 3-4 обекта(апартамента, къщи)/ месец, по скромните 40-50 квадрата (баня и кухня примерно) и ще видиш, че под 6-7000 лева не падат. Ако твоят познат е с твоите познания за правопис, това обяснява нещата за 3000 лева, за които се е хванал в Русия
  • 13 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Паткан":

    когато вземаш 200 евро на месец в кво да го сравняваш ?в ходене на море или в скъпите картини закачени в хола?смях!!!!!!