Last news in Fakti

11 Септември, 2018 19:43 1 178 6

Ръст от 7% сред чуждите туристи у нас

  • туризъм-
  • черноморие-
  • посещения-
  • чужденци-
  • ангелкова
Ръст от 7% сред чуждите туристи у нас - 1

Над 5.2 милиона чужденци са пребивавали в България в периода януари-юли тази година. Това е ръст от 7% спрямо същия период на миналата година. За периода юни-юли 2018 г. чужденците са над 2,8 млн., което е с 3.6% повече спрямо миналата година.

„Отлични са и показателите за приходите - над 1.3 млрд. евро от международен туризъм за първото шестмесечие на годината, което е 9,7% ръст спрямо същия интервал на 2017-а. Трета поредна година България отчита рекордни статистики в туризма, което говори, че страната ни се утвърждава като дестинация с устойчив напредък”, каза министърът на туризма Николина Ангелкова, която откри работна среща с контролните органи, туристическия бранш и местната власт преди края на сезона.

„Увереност, че с това лято полагаме добра основа за следващата година, ни дават туроператори като „Томас Кук“ и „ТУИ“, които обмислят да стартират полети за България още от април 2019 г. Така реално ще се разширят крилата на активния сезон”, каза още тя.

По междинна оценка на Европейската туристическа комисия за първите няколко месеца на 2018 г. България се представя много успешно на пазари като Великобритания и Франция. През юни 2018-а България отчита над 3.1 млн. нощувки на чужденци. По този показател сме преди Чехия, Швеция, Белгия, Полша, Норвегия, Унгария, Дания и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шпек Салам Народен

    7 0 Отговор
    Пак ги натъкмиха. Мой приятел има два магазина на морето и ми сподели,че такъв калпав сезон за търговците не е имало никога.Ресторантьорите също отчели слаб сезон, само хотелиерите били доволни сравнително.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Yes

    1 2 Отговор
    Оллинклузива убива малкия бизнес

    Коментиран от #6

  • 4 Георги

    2 0 Отговор
    Рест на туристите с 7% но има една малка подробност !!!! Бедни туристи платили хотела и до там нищо друго пълен ТАЛАШ!!
  • 5 Пешо

    2 0 Отговор
    Да, бе, да! Стъкмистика! Онзи идиот Шумомера догодина съвсем ще скапе този бранш, ама нали неговия хотел е пълен с командировани полицай, какво му пука - държавата плаща, той брои пачките.
  • 6 JEEP

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Yes":

    Щото пък квартирантите, дето са домъкнали домати, краставици и домашнярка и вечерят на балкона много го подпомагат. За всеки влак си има пътници. Малките заведения със стара храна, мръсни кухни и намусени сервитьори, дето искат 50% от сметката за бакшиш изобщо не се самоубиват. Еййй все друг трябва да ни е виновен.