Last news in Fakti

31 Октомври, 2018 22:59 2 728 12

Теменужка Петкова: Няма нови кандидати за АЕЦ „Белене”

  • аец белене-
  • инвеститори-
  • пари

Готова е процедурата, по която България ще избира стратегически инвеститор

Теменужка Петкова: Няма нови кандидати за АЕЦ „Белене” - 1

Няма нови кандидати за проекта АЕЦ „Белене”, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на Съвета за енергийна сигурност към министерския съвет.

Тя съобщи, че е готова процедурата, по която България ще избира стратегически инвеститор за изграждането на втората атомна централа, но се изчистват детайли. До дни Петкова ще я докладва пред правителството, а след това и пред депутатите, предаде БНР.

„Ако няма някакви съществени препоръки или изменения, които се налагат в резултат на този дебат, аз мисля, че няма пречка до края на годината да се даде старт на процедурата, това е един процес, който продължава месеци”.

Петкова потвърди още, че България иска да участва с 25 процентен дял в изграждането на терминала за втечнен газ на гръцкото пристанище Александруполис.

По всяка вероятност „Булгартрансгаз” ще бъде дружеството, с което страната ни ще заяви участие в проекта, тъй като това е държавното дружество, което ще участва в изграждането на газоразпределителния център край Варна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Енергетик

    17 5 Отговор
    АЕЦ,, Белене" е задължително да го построят от Росатом и да се договори глобата от 650 милиона € да отпадне! В договора подписан от Р. Овчаров е залегнала клауза Росатом дапострои Белене със собствени средства и да продава ток на НЕК който да не надвишава цената от продавания от АЕЦ,, Белене" а именно 8 ст.с ДДС за kw. h!!

    Коментиран от #2

  • 2 Bahti

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Енергетик":

    Нали Знаеш, че тва няма да стане. Ще сме на свещи. Тва е.

    Коментиран от #3

  • 3 Енергетик

    11 8 Отговор

    До коментар #2 от "Bahti":

    Обаче никой не пита даже Миглена Пръмова защо излага за АЕЦ,, Козлодуй"за блок 3-4 които бяха по 1000 MW. h за сравнение сега 5-6 са по 400 MW. h! В Европа има само във Франция една стара АЕЦ. Толкова мощна колкото АЕЦ,,Козлодуй" Козлодуй беше Гигацентралата със- 6 - блока и общо производство от 3600. MW. h. na MAX!! Лаиците и идея си нямат колко електроенергия е това на денонощие!

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Минчо

    6 0 Отговор
    Гинчето не иска ли да се включи, тя е много барбало
  • 5 Лаик

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "Енергетик":

    Аман от енергетици и всякакви специалисти.......и какво от това, че сме произвеждали 150000 GigaW/h за 10 мин.????? Ние сме независима държава и затова нищо не зависи от нас! Нямаме Козлодуй, така като гледам и Белене е мираж....Турция вече има две атомни, румънците и те ако се не лъжа.....за другите около нас даже няма да коментира, Благодарение на "специалистите" вече и южен поток няма.. сега ще диверсифирама като купуваме същия газ от Турция????? познайте дали ще е по-евтин?
  • 6 хахаха

    8 8 Отговор
    А дано никакви да не се появят! На България й е нужен Белене, колкото на ескимосите - машина за изкуствен сняг:)!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 не че нещо ама е така

    6 4 Отговор
    и кво ще сме на тъмно, бре шматки? вместо тия 20 млрд за 2 блока да ни ги дадат управляващите. Реално се падат по 3 000 лв на калпак, че да си сложим панелчета на керемидките и ни аец ни маец ни трябва. А с тоя ток от Козлодуй да си го изнасят на който им е кеф...
  • 10 Сеир

    4 1 Отговор
    Пробеленските истерици отново с пяна на уста мазохистично бленуват гьолът да ги погълне и зароби и правнуците им да донейтват мадър раша с българска кървава рубла. Винаги е забавно да гледаш тази агония. Е, белене няма да го има, но поне ще се посмеем...И без това брадърът свърши и този сеир тамън идва кат мИхлем за душътъ :D
  • 11 Гост

    4 1 Отговор
    Този е енергетик колкото съм и аз. Нито 3 и 4 блок на Козлодуй са били по 1000, нито 5-6 са по 440, нито пък Козлодуй продава или е продавал на регулираният пазар по 8ст, по това време беше 3,9 мисля. Прогнозите са за средно 19 за Белене, и това си е съвсем нормална цена за чисто нова Ел централа, която ще работи 50 години
  • 12 Гост

    4 1 Отговор
    Въпросът е дали имаме нужда от нея в следващите 20 години. Или просто пришиване към копчето балтон.