Last news in Fakti

9 Ноември, 2018 09:33 11 174

Занка Ганчева: В България има бъдеще за образовани таланти

  • работа-
  • кариера-
  • чужбина-
  • развитие-
  • българия

Занка смята, че социалните контакти, интернационалните фирми, които се позиционират в България и това, че благодарение на качествата, опитът и знанията натрупани в чужбина, човек може много бързо да реализира успешна кариера.

Занка Ганчева: В България има бъдеще за образовани таланти - 1
Снимка: Занка Ганчева

Занка Ганчева е пребивавала петнадесет години в Монреал, Канада, където завършва френски колеж, след което висше образование. Въпреки перспективите за кариерно развитие и живот, които се отварят пред нея, тя взима категоричното решение да се завърне в родината.

Париплей България ЕООД

Къде работите и на каква позиция?

Продуктов мениджър в Париплей.

Опишете работата си с няколко изречения?

Като продуктов мениджър, моята роля е многостранна и много динамична. Продуктовият мениджър е отговорен за определен продукт/порфолио/категория и за неговото развитие и успехът му на пазара – малко като mini-CEO. Изграждам и план за развитие на портфолиото (Road Map), следя проектите спрямо изискванията по Agile/Scrum методологията, приоритизирам работата на екипа и следя цялостното развитие на проектите. Част от ежедневието е и връзката с клиентите, дистрибутори и партньори. Също така, извършвам пазарен и бизнес анализ, съобразен с целите, които са поставени от ръководството.

Къде сте учили или работили в чужбина?

Завърших френски колеж - хуманитарни науки в Монреал, Канада (Collège André-Laurendeau), след което завърших бакалавър по Маркетинг и Стратегически мениджмънт в McGill University и сега приключвам магистратура от Технически Университет по Иновационен мениджмънт (École de technologie supérieure).

През последните 10 години съм работила в Монреал. След завършването на бакалавъра, работих 2 години като Marketing Event Coordinator, след което интересът ми се насочи към сферата на продуктовият мениджмънт, където работих 6 години за една от най-големите компании производител на продукти за баня в Северна Америка. В началото започнах като асистент продуктов мениджър и две години по-късно заех позицията на продуктов мениджър за Северна Амарика, където работих преди да се включа в екипа на Париплей.

Кога се върнахте в България?

5. Кога се върнахте в България?

През юли - 2018 г. ,въпреки че моят съпруг и аз, обмисляхме връщане към края на годината, за да можем да организираме всички неща по преместването, защото обстоятелствата се стекоха по различен начин. Малко след това започнах работа в страхотният екип на Париплей - едно предизвикателство, за което решение съм много щастлива, защото имам страхотни колеги и всеки ден идвам с удоволствие на работа.

Защо избрахте да се върнете в България?

Не е тайна , че много българи, се чудят какво би било да живееш в България.

За щастие в България вече има много интересни възможности за развитие и заплащането на квалифицираният труд е добро и предлага един хубав стандарт на живот тук.

А защо България? - климатът тук е много по-приятен от студената и дълга зима в Канада, (която е средно между 4 и 6 месеца с много сняг и много минусови температури). Също така в България има много хубава социална култура – хората се забавляват, излизат често и се радват на живота. Нужно е да звъннеш на някой за кафе и след час да се видите. Това дори и в нашата среда с българи в Монреал, го няма. Трябва да се планира дни или седмица преди това, за да може всеки да си го добави в дневния ред. А нека и не забравяме колко сме близо до Европа, и колко лесно е да отидеш за един уикенд в Рим, Париж, Барселона и т.н. Това го няма в Канада – разстоянията там са огромни, а самолетните билетите много скъпи.

Защо бихте посъветвали младите хора да се върнат в България?

Тук има бъдеще за образовани таланти, които имат желание да се реализират! Разгледайте сайтовете за работа и се убедете! А ако не ви хареса, винаги можете да се върнете обратно или да опитате някъде другаде. Тук хората излизат често, има много слънце и четири сезона, можеш да ходиш пеша и да се радваш на красивите забележителности на България.

Какво бихте казали на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?

Не гледайте новини, защото те подвеждат и показват най-лошото в нашата родина! Намерете познати и приятели, които са се върнали и говорете с тях – те ще ви кажат истината. Разгледайте онлайн сайтовете за търсене на работа, подайте своето CV и сами преценете. Много хора казват, че няма бъдеще, но аз не мисля така.

Така започна моята история, защото много от нашите приятели обмислят да се върнат но все си намират причина. Аз просто реших да започна да подавам CV, да се явявам на интервюта и в един прекрасен ден попаднах на компанията, в която работя сега.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред Вас, когато се върнахте?

Да науча как работи администрацията и всичко свързано с документите.

За щастие имам моите родители, които са тук и ни казваха какво, кога и къде трябва да се подава.

Да се успокоя и да не планирам всичко за месеци напред (за мен това е голям challenge).

Да не ми правят впечатление битовите простотии, мръсотията тук-там, неподредените улици, къщи и т.н.

И не на последно място - да успеем да намерим истински и близки приятели, като тези, които оставихме зад океана.

Какви според Вас са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?

Социалните контакти, интернационалните фирми, които се позиционират в България и това, че благодарение на качествата, опитът и знанията натрупани в чужбина, ние много бързо можем да се развиваме.

Какво Ви липсваше най-много, докато бяхте в чужбина?

Социалният живот, малките разстояния, хубавото време и роднините, които бях свикнала да виждам само веднъж в годината.

Опишете живота си в България с няколко думи?

Динамичен, социален и спокоен.

Динамично ежедневие, защото постоянно нещо ти се случва. А спокоен, защото се прибираш от работа и можеш да се концентрираш върху семейството и приятелите, както и да мислиш за ваканции.

Каква е Вашата формула за успех?

Да остана позитивна и да не се влияя от битови проблеми. Да гледам напред и да се радвам на всичко, което ми се случва, защото това е едно приключение, което ние решаваме как ще продължи.

Виж свободните позиции от Париплей България ЕООД

P.S: "Аз избрах България" е съвместна инициатива на Zaplata.bg и Държавната агенция за българите в чужбина.



Свързани новини