Last news in Fakti

10 Ноември, 2018 20:09 1 812 10

Германски компании са инвестирали 130 млн. евро в България

  • германия-
  • германия-
  • българия-
  • инвестиции

За последните десет години в страната ни са инвестирани над 29 млрд. евро

Германски компании са инвестирали 130 млн. евро в България - 1

Германски компании са инвестирали 130 млн. евро в България през първите шест месеца на 2018 г. Ако тази тенденция се запази ще отчетем двоен ръст на инвестициите от Германия в нашата страна. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на Източно-германския икономически форум, който се провежда в Бад Зароу. Това е едно от най-значимите и авторитетни събития в региона, в което участват над 100 от най-големите компании от тази част на страната, а България за първи път е поканена да участва на такова ниво. Видео обръщение към участниците отправи канцлерът Ангела Меркел, а в сесиите участваха министри на федерално и провинциално ниво.

„България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа с положителен имидж и добри условия за развиване на бизнес. Достатъчно е да отбележим, че за последните десет години в страната ни са инвестирани над 29 млрд. евро, а значителна част от тях са направени от германски компании“, посочи Александър Манолев. По думите му страната ни може да предложи политическа и икономическа стабилност, едни от най-ниските данъци в Европа и редица насърчителни мерки за стратегически инвеститори. „Всичко това се оценява от чуждестранните компании и интересът към страната ни осезаемо расте“, допълни той.

Зам.-министър Манолев се спря и на някои от най-бързо развиващите се сектори на българската икономика – информационни и комуникационни технологии, автомобилостроене, машиностроене и др. „Оптимистичен сигнал е, че подобни сектори с висока добавена стойност се утвърждават като двигатели на българската икономика“, каза още Александър Манолев и подчерта, че в повечето от тях оперират и германски компании.

Основен акцент в изказването на икономическия заместник-министър бе нуждата от задълбочаване на интеграционните процеси в сферата на икономиката на ниво Европейски съюз. „Днес Европа вече изостава в редица отрасли. За всяка отделна страна от ЕС е много трудно да бъде конкурент на глобалния пазар, но заедно можем да запазим мястото на Съюза на глобален лидер в редица отрасли“, посочи той и акцентира, че ключовото послание на Българското председателство на ЕС е било „обединението“.

През 2019 г. бизнес делегация от една от източните провинции на Германия ще посети България за проучване на възможностите за инвестиции и стартиране на общи проекти с български предприятия. Това бе договорено по време на среща на зам.-министър Манолев с Хари Главе, министър на икономиката на федерална провинция Мекленбург Предна Померания. Двамата се договориха още да се търсят възможностите за по-активно сътрудничество между България и провинцията, както и организиране на целеви събития за промотиране на възможностите за инвестиции у нас. Обсъдено бе и сътрудничество в областта на научните изследвания, технологиите и иновациите - разработване на съвместни проекти и запознаване с германския опит при взаимодействието между наука и бизнес и прилагането на научните постижения и изследвания в реалната икономика.

В рамките на форума зам.-министър Манолев проведе срещи с потенциални инвеститори и компании, които развиват дейност в страната ни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    4 15 Отговор
    Браво!!! Добра новина! Това е инвестиция, а не купуването на апартаменти от татаро-монголи за да идват без пари лятото.
  • 2 киро

    17 2 Отговор
    Само че тук дават 800 лева а в Германия трябва да дават поне 2000 евро.Такива бандити са фирма Сафил до Пловдив.
  • 3 Гнида

    8 0 Отговор
    А общите инвестиции за 2018 спрямо 2017 са ?
  • 4 Статист

    13 0 Отговор
    За икономика като Германската , тези пари са почти О ! Интересът към България също е почти нулев , в сравнение с други страни от нашата черга .
  • 5 ЗЕВС

    7 2 Отговор
    Икономически способи и механизми за ограбване и
    получаване на печалби от чуждестранни инвестиции на западните корпорации: В страните от периферията по-високите инвестиционни печалби се осигуряват за сметка на достъпа до евтини природни ресурси, евтина работна сила, до вътрешните пазари на приемащите страни, за сметка на икономии на разходи за опазване на природната среда и данъци.

    Евтина работна ръка. Именно тази причина на първо място е определила износа на трудоемките производства от страните на Запада в развиващите се страни. Заплатата в развиващите се страни е по-ниска от тази в развитите.
    Използуване на търговски нееквивалентен обмен. Някаква част от продукцията собствено производство на страните от Запада доставят на периферията на световното стопанство. На първо място това са машини, оборудване, технологии и др. В замяна те получават суровини, енергоносители, селскостопанска продукция, потребителски стоки (продукция на обувната, текстилната и шивашка промишленост, битова техника, мебели, детски играчки и всякакви други, които може да се отнесат към трудоемки и екологически опасни производства). В търговският обмен между Запада и икономически по-бедните страни възниква така наречената „ценова ножица“: с всяка година бедните страни за всяка единица експортирана стока могат да купят все по-малко стоки в икономически развитите страни.

    Така западните компании получамат гигантски печалби за сметка на експлоатацията на робите.

    Коментиран от #8, #9

  • 6 никси

    1 1 Отговор
    аиде тия пак започват пак да си вдигат ритинга защо неоповестиха закокво саинвестирали тия 29 милярда за хотели ли за яхтили засьп автопарк ли или за разни кули мангели а ая се досештам бе епа за корупция опществени порьчнс и за евро супсидиии какво ние чудно то се знае прост народ слаба дьржава
  • 7 Един

    6 2 Отговор
    Когато почнат да дават немски заплати тогава да се хвалят!!!

    Коментиран от #10

  • 8 плевен

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    100% си прав. Не разбирам какво се лигавим с тези чужди инвестиции.Те са форма на икономическо поробване. Самите германци взимат мерки срещу китайските инвестиции в тяхната страна.
  • 9 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    другари европеиците не трябва да инвестират в българия!!!!нали така!!!!!само другаря путин!!!!запада инвестира в българия като я ограбва,а руснаците ни дават без да търсят нищо в замяна,нали другари!!!!еи затова ще сте с по 100 евро пенсии !!!!
  • 10 Azazel

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Един":

    A, защо, ако ще дават немски заплати, да не си седят в Германия? За какво да идват тук - защото сме много работливи и честни, инфраструктурата ни е перфектна, а в администрацията ни няма грам корупция и бюрокрация, ли?... Нашата държава има едно единствено конкурентно предимство и то е - разходите за труд. Няма нито една друга причина чужда компания да открива работни места в България и, ако разходите за труд някога започнат да се изравняват с тези в Западна Европа, всички инвеститори дружно ще се изнесат, и повече никога няма да стъпят тук.