Last news in Fakti

6 Декември, 2018 08:18 15 013 12

Сливането на „Банка ДСК“ и „Сосиете Женерал Експресбанк“ води до монопол

  • банка дск-
  • сосиете женерал експресбанк-
  • банка-
  • монопол

Българската банкова система ще бъде "изключително зависима" от решенията на Унгарската централна банка

Сливането на „Банка ДСК“ и „Сосиете Женерал Експресбанк“ води до монопол - 1

Сливането на „Банка ДСК“ и „Сосиете Женерал Експресбанк“ вероятно ще доведе до монопол в България. За това предупреждават икономисти и анализатори. Според тях сделката не трябва да се одобрява от Комисията на финансов надзор и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Наскоро финансист обясни, че „Банка ДСК“ може да доминира и да изкриви пазара. Анализът на комбинираните пазарни дялове по сегменти на двете банки, съгласно възприетата от Комисията за защита на конкуренцията практика показва, че на пазара на жилищни и ипотечни кредити на физически лица „SG Експресбанк“ и „Банка ДСК“ ще имат комбиниран пазарен дял от около 27%. В сегмента потребителски кредити на физически лица пазарният дял е още по-внушителен от 38,78%.

След сливането на двете банки, около 20% от активите на българската банкова система ще бъдат контролирани от групата OTP с централа в Унгария. Това е държава извън Еврозоната и със свободно плаващ валутен курс. Следователно, българската банкова система ще бъде изключително зависима от решенията на унгарската централна банка, не просто откъм стабилност на банката-майка, но и по линия на дъщерно финансиране от банката-майка към българската банка. При наличие на инфлационни или дефлационни шокове и съответни резки действия на унгарската централна банка, промяната в стойността на унгарската валута ще има директен ефект върху стабилността на българската ДСК. Потенциалните негативни ефекти могат да са разнопосочни – непредвидимо контрациклично свиване на кредитирането, проциклично прегряване на кредитирането или шоково изтегляне на финансиране от дъщерната банка (с цел покриване на загуби на банката-майка), което би могло да я дестабилизира, коментират икономисти.

Икономисти смятат, че купувачът на „Сосиете Женерал Експресбанк“ в България – унгарската OTP е с рисков профил. След сделката Fitch обяви, че поставя рейтинга на „Експресбанк“ А- под наблюдение и очаква при приключването ѝ той да бъде понижен до нива около BB заради по-слабата възможност за подкрепа от новия собственик. Това би означавало понижение с поне пет стъпки.

За разлика от Societe Generale, която е под директния надзор на Европейската централна банка и има достъп до нейната ликвидност, унгарската OTP е извън Еврозоната и е от страна, където управляващите през последните години имаха сложни взаимоотношения (особено с чуждестранните банки) и бяха критикувани за погазване на независимостта на централната банка. Така че е логично да се очаква някои клиенти, главно мултинационални компании, да помислят за рефинансиране и пренасочване към други банки. Често те имат разписани критерии или дори списък с конкретни банки, с които могат да работят.

В случая съществено препятствие се превръща Комисията за защита на конкуренцията. Евентуално сливане между ДСК и „Експресбанк“ ще произведе гигант, особено при банкирането на дребно. Комбинираният им пазар при ипотечните кредити е близо 27%, а при потребителските - 37%. Според икономисти КЗК не трябва да разрешава и сделката за „Сосиете“.

Близо месец, след като обжалва сливането на „Сосиете Женерал Експресбанк“ и ДСК пред Европейската централна банка, Асоциацията за защита на потребителите изпрати жалба във връзка със сделката и до Европейската комисия. "Сделката може да доведе до монопол в България, с което да бъдат засегнати интересите на потребителите, а „Сосиете Женерал Експресбанк“ - да попадне под унгарска собственост, когато ЕС задейства наказателна процедура срещу Унгария", пишат от асоциацията до зам.-председателя на комисията по финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Валдис Домбровскис; комисаря по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество Елжбета Бенковска и комисаря по правосъдие и потребители Вера Йоурова. От АЗП призовават ЕК да провери "дали е налице господстващо положение след сливането".

Според асоциацията, новата банка ще бъде лидер по размер на активите – по данни на БНБ от юни 2018, те ще достигнат 19.1 млрд. лв. Тези на първата сега УниКредит Булбанк са 18.6 млрд. лв. Отпуснатите кредити на новата институция ще са 17,05 млрд. лева, а привлечените депозити - 16.7 млрд. лв.

Така общите пазарни дялове на трите най-големи банки в България трайно ще надхвърлят 40% и ще управляват над 48% от активите на цялата банкова система, ще са отпуснали 47.9% от кредитите, ще са привлекли 48.2% от пасивите и 48.5% от депозитите. Особено силна ще бъде концентрацията на пазара на жилищни ипотечни кредити – 57.5%. При потребителските общият дял на банките в Топ 3 става 50.7%, а при депозитите от домакинства – 50.3%. Делът от печалбата ще достигне 60.6% от общата за банковата система.

"За нас е притеснително, че те могат да се разбират и да диктуват пазара. Например заедно да вдигат лихвите по кредитите, което ще ощетява гражданите", пише председателят на АЗП Пейо Майорски. Той е обезпокоен и от факта, че след сливането около 20% от активите на българската банкова система биха попаднали под контрола на групата OTP с централа в Унгария - държава извън Еврозоната, която "скоро не иска да влиза в нея и със свободно плаващ валутен курс". Българската банкова система ще бъде "изключително зависима" от решенията на Унгарската централна банка (УЦБ), не просто откъм стабилност на банката-майка, но и по линия на дъщерно финансиране от банката-майка към българската банка - пише Майорски.

С оглед тези аргументи, АЗП предупреждава ЕК, ЕЦБ, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), БНБ и Комисията на финансов надзор "да внимават с одобрението на сделката". Жалби са изпратени още до КЗК, БНБ и Комисията на финансов надзор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    32 9 Отговор
    Сделката е абсурдна и не трябва да се позволява! Специално ДСК са отвратителни последните години- като обслужване на клиентите и предлагани условия по кредитиране! Държат високи лихвени нива по ипотеките с ЦЯЛАТА се наглост...

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 Ачо

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Да техните виждания за ипотечните кредити са различни,от тези на кредитополучателя.
    Клиент:Ще работя повечко ще го изплатя,та нали после един ден ще е за децата ми тоз дом.
    Банката:Даваме му пари за едно ...той ще ни изкара за две,пък ако стъпи накриво и жилище ще вземем и ще продължи да ни плаща,,,,ако трябва и децата му ще плащат!
    Гадно звучи нали,не е като килима и пердетата да са в розово със слончета.
  • 3 Shadow

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Мисля че е важно да уточня за такива читатели, че една стелка не се и не трябва да се определя като абсурдна или непозволена на базата на това дали ви харесва на вас, а дали следва закона. Нали разбирате разликата ?
  • 4 селянин от обеля

    15 9 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    По отвратителни от ДСК са Сосиете женерал, пълни измамници
  • 5 Цветан Василев КТБ

    6 0 Отговор
    Не, трийте статиите за Доган и Борисов,и те са банкери.
  • 6 Bubbles

    13 1 Отговор
    Какъв монопол? В България има една камара банки което значи че има конкуренция и то доста голяма, другия вариянт е всичките банки които съществуват в БЪлгария да са с един управник а единствената банка която не се управлява от същия да е една от тези двете, нещо което всъщност отдавна прозира и може би тя така наречени специалисти това се опитват да ни кажат.
    Също така тук идва и още един въпрос - Защо никой не каза и дума когато се сляха С-Банк(която беше собственост на щерката на тиквата) с ОББ?
  • 7 нина на 80 г икономист

    0 0 Отговор
    Др-всички мислещи силни Българи- учени събудете се какво става разпродадоха държавата ни питам защо нашата МИЛА ДЪРЖАВА не купува а само разпродава защо България не купи унарска банка .Чехски енергини дружества НАЙ ДОБРЕ е да си изберем министер от друга джържава БАЙКО БОРИСОВ няма ли кой теб да поиска да те купи ако те продадем ТОГАВА МНОГО ШЕ СПЕЧЕЛИ България Обръшам се към всички контролни органи ако поне малко МИЛЕТЕ за БЪЛГАРИЯ не разрешаваите ТОЯ АБСУРТ да се случи Членове на партия ГЕРБ замразиха ли ВИ мозаците че не реагирате силно вярвам на Председатела на АЗП ПЕЙО МАЙОРСКИ но от друга страна като имам предвит че ВИОЛИНА МАРИНОВА ДИРЕКТОР на ДСК е ЧЛЕН на СЪЮЗА на АСОЦЯЦИЯТА на БАНКИТЕ в БЪЛГАРИЯ тя е най големия продажник на БЪЛАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ ПИТАМ ЗАЩО БАКАТА ПРОДАЛЖАВА ДА СЕ НТАРИЧА ДАРЖАВНА СПЕСТОВНА КАСА това е измама
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 нина на 80 г икономист

    0 0 Отговор
    Др-всички мислещи силни Българи- учени събудете се какво става разпродадоха държавата ни питам защо нашата МИЛА ДЪРЖАВА не купува а само разпродава защо България не купи унарска банка .Чехски енергини дружества НАЙ ДОБРЕ е да си изберем министер от друга джържава БАЙКО БОРИСОВ няма ли кой теб да поиска да те купи ако те продадем ТОГАВА МНОГО ШЕ СПЕЧЕЛИ България Обръшам се към всички контролни органи ако поне малко МИЛЕТЕ за БЪЛГАРИЯ не разрешаваите ТОЯ АБСУРТ да се случи Членове на партия ГЕРБ замразиха ли ВИ мозаците че не реагирате силно вярвам на Председатела на АЗП ПЕЙО МАЙОРСКИ но от друга страна като имам предвит че ВИОЛИНА МАРИНОВА ДИРЕКТОР на ДСК е ЧЛЕН на СЪЮЗА на АСОЦЯЦИЯТА на БАНКИТЕ в БЪЛГАРИЯ тя е най големия продажник на БЪЛАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ ПИТАМ ЗАЩО БАКАТА ПРОДАЛЖАВА ДА СЕ НТАРИЧА ДАРЖАВНА СПЕСТОВНА КАСА това е измама
  • 11 нина на 80 г икономист

    0 0 Отговор
    Др-всички мислещи силни Българи- учени събудете се какво става разпродадоха държавата ни питам защо нашата МИЛА ДЪРЖАВА не купува а само разпродава защо България не купи унарска банка .Чехски енергини дружества НАЙ ДОБРЕ е да си изберем министер от друга джържава БАЙКО БОРИСОВ няма ли кой теб да поиска да те купи ако те продадем ТОГАВА МНОГО ШЕ СПЕЧЕЛИ България Обръшам се към всички контролни органи ако поне малко МИЛЕТЕ за БЪЛГАРИЯ не разрешаваите ТОЯ АБСУРТ да се случи Членове на партия ГЕРБ замразиха ли ВИ мозаците че не реагирате силно вярвам на Председатела на АЗП ПЕЙО МАЙОРСКИ но от друга страна като имам предвит че ВИОЛИНА МАРИНОВА ДИРЕКТОР на ДСК е ЧЛЕН на СЪЮЗА на АСОЦЯЦИЯТА на БАНКИТЕ в БЪЛГАРИЯ тя е най големия продажник на БЪЛАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ ПИТАМ ЗАЩО БАКАТА ПРОДАЛЖАВА ДА СЕ НТАРИЧА ДАРЖАВНА СПЕСТОВНА КАСА това е измама
  • 12 нина на 80 г икономист

    0 0 Отговор
    Др-всички мислещи силни Българи- учени събудете се какво става разпродадоха държавата ни питам защо нашата МИЛА ДЪРЖАВА не купува а само разпродава защо България не купи унарска банка .Чехски енергини дружества НАЙ ДОБРЕ е да си изберем министер от друга джържава БАЙКО БОРИСОВ няма ли кой теб да поиска да те купи ако те продадем ТОГАВА МНОГО ШЕ СПЕЧЕЛИ България Обръшам се към всички контролни органи ако поне малко МИЛЕТЕ за БЪЛГАРИЯ не разрешаваите ТОЯ АБСУРТ да се случи Членове на партия ГЕРБ замразиха ли ВИ мозаците че не реагирате силно вярвам на Председатела на АЗП ПЕЙО МАЙОРСКИ но от друга страна като имам предвит че ВИОЛИНА МАРИНОВА ДИРЕКТОР на ДСК е ЧЛЕН на СЪЮЗА на АСОЦЯЦИЯТА на БАНКИТЕ в БЪЛГАРИЯ тя е най големия продажник на БЪЛАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ ПИТАМ ЗАЩО БАКАТА ПРОДАЛЖАВА ДА СЕ НТАРИЧА ДАРЖАВНА СПЕСТОВНА КАСА това е измама