Last news in Fakti

9 Януари, 2019 10:21 1 671 9

Саудитска Арабия плаши да свие добива на петрол

  • петрол-
  • саудитска арабия-
  • opec-
  • опек

Представители на ОПЕК заявиха, че е малко вероятно новите усилия да повишат в краткосрочен план цените

Саудитска Арабия плаши да свие добива на петрол - 1

Саудитска Арабия планира да намали рязко износа на суров петрол до около 7,1 млн. барела дневно до края на януари, като се надява по този начин да допринесе за повишаване на цените обратно към и дори над 80 долара за барел, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки неназовани официални представители от ОПЕК.

Новата стратегия идва в момент, когато кралството се стреми да покрие голямо увеличаване на държавните разходи. През миналия месец властите с Риад посочиха, че очакват нарастване на техните разходите със 7% през 2019-а година (еквивалент на около 20 млрд. долара), докато страната се бори да финансира амбициозни планове за диверсификация на икономиката си спрямо петролните продукти, припомня БНР.

Наред с други водещи производители, Саудитска Арабия също претърпя рязък ценови спад от октомври насам с оглед на свръхпредлагане на суров петрол. Бруталното убийство на журналиста Джамал Хашоги от саудитските агенти през октомври също обезкуражи редица чуждестранни компании да работят в кралството и да инвестират в плановете на Риад за икономическо развитие.

Според официален представител на ОПЕК, цитиран от в. "Уолстрийт джърнъл", новият саудитски бюджет изисква цените на петрола да нараснат до $ 95 за барел, като кралството би било удовлетворено и от цени между 80 до 85 долара за барел.

За да покрие предложените държавни разходи за настоящата година, Рияд ще намали износа на суров петрол с до 800 хиляди барела дневно спрямо ноемврийските нива. През миналия месец (декември) Саудитска Арабия е изнесла около 7,3 милиона барела суров петрол на ден. Това вече представлява значително понижение спрямо експорт за около 7,9 милиона барела дневно през ноември и 7,7 милиона барела през октомври.

Цитираният от в. "Уолстрийт джърнъл" официален представител на ОПЕК също така посочва, че най-голямо намаление на износа на саудитска петрол ще бъде в посока САЩ, а самото цялостно съкращаване на експорта би надхвърлило поетият от Риад шестмесечен ангажимент, който е част от сумарно намаляване на производството на петрол в рамките на формата "ОПЕК +" с общо 1,2 млн. барела на ден.

По време на среща на ОПЕК в началото на декември Саудитска Арабия се съгласи да намали производството си с 2,5% в сравнение с нивата от октомври, стартирайки от януари 2019-а година. Малко по-късно от Риад дори актуализираха целта си намаляване на добивите с 3%. Но планираното агресивно съкращаване на износа - най-важният компонент на предлагане, тъй като той засяга директно световните петролни пазари - би трябвало да доведе до намаляване на експорта на саудитски суров петрол с до 7,8%, изчислява "Уолстрийт джърнъл".

Представители на ОПЕК заявиха, че е малко вероятно новите усилия да повишат в краткосрочен план цените до желаното от Риад ниво. Според тях обаче, цени на суровия петрол от 80 долара за барел могат да станат възможни през втората половина на настоящата година годината, когато повече анализаторите прогнозират увеличаване на търсенето на петрол.

Информацията на "Уолстрийт джърнъл", че Саудитска Арабия планира да задълбочи съкращаването на своя износ допринесе за поредно поскъпване на петрола, като в края на търговията в понеделник фючърсите на Брент с доставка през март се повишиха с 0,5% към 57,33 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през февруари - с 1,2% към 48,52 долара за барел.

Усилията за ограничаване на производството и на износа, както и инвеститорският оптимизъм относно стартиралите вчера нови търговски преговори между САЩ и Китай допринасят за продължаващо поскъпване на петролните фючърси и през днешната търговия. Фючърсите на американския лек суров петрол нараства с около 1% над 49 долара за барел, търгувайки се недалеч от техния вчерашен триседмичен връх около 49,67 долара (най-високо ниво от 17-и декември). Фючърсите на петрол Брент също поскъпват с 1% към 58 долара за барел, след като в понеделник те достигнаха за кратко триседмичен връх от 58,67 долара (най-високо ниво от 18-и декември).

Въпреки поскъпването на петрола за шеста поредна сесия на търговия, все повече анализатори понижават техните ценови прогнози за настоящата година.

Кредитната агенция S&P Global Ratings намали с по 10 долара очакванията си за средните цени на петрола Брент и на американския лек суров петрол към нива съответно от 55 и от 50 долара за барел.

Базираната в Саудитска Арабия фирма Arab Petroleum Investments Corp., която е специализирана във финансирането на петролни проекти пък прогнозира във вторник, че петролът вероятно ще се търгуват между 60 и 70 долара за барел до средата на 2019-а година.

Вчера инвестиционната банка Goldman Sachs също намали своите прогнози за осреднените цени на петрола Брент за 2019-а година до 62,50 долара за барел от 70 долара за барел, визирайки наличието на "най-сериозните макроикономически предизвикателства от 2015-а година насам". Голямата американска инвестиционна банка понижи и оценката си за осреднената цена на американския лек суров петрол от 64,50 долара до 55,55 долара за барел.

Подобна низходяща ревизия за 2019-а година направиха и анализаторите на френската банка Societe Generale - с по 9 долара до 64 долара за барел за петрола Брент и до 57 долара за лекия суров петрол, добиван в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стъпка по стъпка

    1 1 Отговор
    Оня Салах Бин Ладен направо кат го вкарат у затвора, и цялата върхушка, да освободят 200-те му братя и братовчеда които държи в затвора . . . и така стъпка по стъпка
  • 2 svilen siderov

    6 5 Отговор
    Пак да прочетем заглавието ....Саудитска Арабия рязко ще свие петрола за САЩ .При което цените на петрола се покачват .От където тези допълнителни разходи от скъпият петрол се включват в крайните цени на стоките .Цените на стоките растат и инфлацията се увеличава със скорост равна на свитият петрол .Ако перифразираме заглавието .Рязко се свива петрола за САЩ .Рязко се увеличава инфлацията в САЩ .Бавно се свива петрола за САЩ .Бавно се вдига инфлацията в САЩ .И ако САЩ станат енергийно независими от Саудитският петрол .То Саудитска Арабия и да спре цялото количество петрол за САЩ .То инфлацията в САЩ няма да се промени .Защото САЩ е станал енергийно независими от внос на енергийни суровини .Тоест САудитска Арабия няма как да извива ръцете на САЩ чрез свиване на петрола за САЩ .

    Коментиран от #5

  • 3 svilen siderov

    2 3 Отговор
    Тоест САЩ за да излязат от това неловко положение за рязко вдигане на инфлацията .Просто САЩ трябва освен балансиране и свиване на търговският си дефицит с останалият свят .Трябва САЩ да погледнат и енергийният си баланс с останалият свят .Имало САЩ са в енергиен дефицит .То веднага САЩ трябва да преминат в енергиен баланс клонящ към енергиен излишък .По този начин САЩ балансират търговският си дефицит и трябва да балансират енергийният си дефицит който имат в момента с останалият свят .За да запази САЩ стабилна и инфлация в икономиката си без резки промени .
  • 4 svilen siderov

    2 3 Отговор
    Как да го кажа при вдигането на инфлацията в САЩ имаме сумарен ефект .Един инфлацията в САЩ се вдига чрез свиване на външно търговският си дефицит .И добавяме вдигането на инфлацията чрез свиване на енергийният си дефицит ..При този сумарен ефект Фед ще отчете много рязко вдигане на инфлацията в САЩ .И ако има много рязко вдигане на инфлацията в САЩ .То може ЕС да влезе в ролята на охладител за американската икономика .За да стане това трябва ЕС да запази търговският си излишък със САЩ и ако е нужно да увеличи този търговски излишък за да се охлади икономиката на САЩ .С две думи икономиката на ЕС се загрява а икономиката на САЩ се охлажда .Тоест ЕС е вид охладител за рязко загрятата американската икономика .
  • 5 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "svilen siderov":

    Той вече Е енергийно независим и не само това , а вече е нетен ИЗНОСИТЕЛ и то с износ който расте по-бързо от намаляването на добива от ОПЕК !! И това почти неутрализира напъните за повишаване на цените ! А саудитците поне имат резервен вариант , заради добрите отношения , но някои по на север могат само да стоят и гледат как последните им доларчета се топят като ланшния сняг !!
    Държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aramco) планира да инвестира в четири проекта за втечнен природен газ (LNG) в САЩ, става ясно от информация на Wall Street Journal от вторник. Изданието се позовава на свои източници.


    „Петролната компания на Саудитска Арабия, Aramco е ограничила списъка на интересуващите я проекти до четири LNG-проекта в САЩ и смята да съобщи за сделки през първата половина на тази година“, пише изданието, позовавайки се на източници.


    Според информацията, сред проектите, обсъждани от Aramco са производителят на газ Tellurian от Хюстън, изместен с плановете си да построи терминал за експорт на LNG в Луизиана. Освен това, саудитската компания се интересува от американската Sempra Energy, разработваща пет американско-мексикански LNG-проекти. Отбелязва се, че компанията е обсъждала с Aramco проектът си Port Arthur в Тексас.
  • 6 svilen siderov

    2 4 Отговор
    По принцип е ясно като посред бял ден .Но петрола е вид нож с две остриета .Зависи коя страна за какво го ползва .По принцип Русия ползва енергията като енергийна бухалка .Но Саудитска Арабия е хванала влака .То Русия ще остане там където беше преди 50 - 60 или 70 години .с тяхното имперско мислене .Тя за това и Олга Нибулина София на централната руска банка вдигна лихвите с 0,5 % до 8,5 % ..Парите в Русия изчезват и е нужно да се вдигне инфлацията за да не падне рублата и да се вдигнат цените и почнат бунтове сред народа им .Друга ми е идеята че Саудитска Арабия свива петрола за САЩ и го възприех като извиване на ръце .Имайки предвид каквото правеше Русия с нас .За това има от тук и заплахата от рязкото вдигане на инфлацията в САЩ .За това и исках да помогна за да излязат от положението някой с петрол да им извива ръцете и друг като Китай със свиване на търговският излишък към САЩ .И за САЩ ударът е сумарен - двоен .А за Русия какво да ти кажа все по малко петрол се търси и и от там пък отново и отново му пада цената .И Русия сама се докара до суровинна държава на N % зависима в бюджета от износ на енергийни суровини .За това и тази тяхна политика за свиване на добивите няма да им е от полза .Друго ми се върти като идея . Да не се допусне това което стана и падна Банката Lehmon Brothers в САЩ да не се повтори .Не искам първите да паднат първи .Защото тези които идват след нас ще бъдат отчаяни .Не защото не го разбираме И мхем .А защото не можахме да п
  • 7 svilen siderov

    2 3 Отговор
    Продължение ....За това ще им помогнем навреме .Не утре не вдругиден .А сега и на момента .Защото без САЩ и със гладна мечка с енергийна бухалка в ръцете борбата ще бъде дълга .По принцип Русия е един катун с ракети .Друго там няма .

    Коментиран от #8

  • 8 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "svilen siderov":

    Трябваше последните 2 изречения да напишеш първи! Другото е ясно на всеки със необременен мозък.
  • 9 Дивуй

    4 2 Отговор
    Сега кажи кога се разпада катуна с ракетите.Големи анализи .Много си си повярвал.Смешко.