10 Май, 2019 23:29 2 459 6

Държавните фирми под нова мега агенция

  • държавни фирми-
  • компании

Първоначално дружествата с над 50% държавно участие ще се ръководят от съответните ресорни министри

Държавните фирми под нова мега агенция - 1

Всички държавни предприятия ще бъдат управлявани от нова мегаагенция. Тя ще се нарича Агенция за публичните предприятия и инвестициите и ще се формира чрез промяна на името на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и вливането в нея на Българската агенция за инвестиции. Това гласи нов Закон за публичните предприятия, който е пуснат за обществено обсъждане. Подобряване на управлението на държавните предприятия е част от ангажиментите на правителството във връзка с кандидатурата ни за влизане в "чакалнята за еврото", коментира в. „Труд“.

Първоначално дружествата с над 50% държавно участие ще се ръководят от съответните ресорни министри, каквато е и досегашната практика. Но идеята е в бъдеще Министерски съвет постепенно да прехвърли управлението на държавните фирми на новата Агенция за публичните предприятия и инвестициите.

С новия закон ще бъде премахнат настоящият т. нар. Забранителен списък за приватизация, като всички дружества с повече от 50% държавно участие в капитала ще се приватизират само след решение на парламента. По отношение на обособени части от търговски дружества с над 50% държавно участие решенията за приватизация ще се взимат от Министерски съвет.

По отношение на продажбата на обособени части от лечебни заведения и държавни имоти с данъчна оценка над 10 хил. лв. решенията за приватизация ще се взимат от новата Агенция за публичните предприятия и инвестициите. Агенцията ще има и право да разсрочва неустойки по приватизационни договори. А Надзорният е съвет ще се избира от парламента.

Новият закон ще дава възможност обособени части от имуществото на дружества с над 50% държавно или общинско участие да се продават чрез електронна платформа. Това обаче няма да е задължително. А приватизиращият орган ще може да прецени в кои случаи да ползва платформата с оглед необходимостта за определени сделки в тръжните договори да залегнат допълнителни задължения за купувача, пише в мотивите към закона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГНИДА

    8 0 Отговор
    Нови държавни хрантутници , търсещи какво да орежат от работниците ! Ами държавните служители и чиновници дали ще влязат в тази група ? А , търсим под вола теле ?
  • 2 Паляци

    12 0 Отговор
    Кви държавни фирми? Болници, детски градини и училища, това ли? Дето дерат кожите на обикновенния човек, а мутрите приватизираха лесния и доходоносен бизнес
  • 3 Васил

    4 0 Отговор
    Започва новата мега лапаница нови държавни служители айде да ви е честито роби ще ви вдигнат още данъците и ще има още агенции
  • 4 Пешо

    5 0 Отговор
    Калинка до калинка спокойно опасоха бюджета. Дончев излъга за съкращението в администрацията. Не, че някой му се върза.
  • 5 И кои са тези 2 предприятия

    1 0 Отговор
    След като подарихте тези от които можеше да се краде, останали нещо държавно?
    Важно е да има чиновници, които да получават заплати, но да не са отговорни за нищо. И вероятно бъдещето ще една фалирате и тези 2 предприятия. Особено когато населението намалее и няма кой да плаща данъци и да пълни бюджета за заплати на чиновниците.
  • 6 Явно е като бял ден

    1 0 Отговор
    Че искат да скрият далаверите от приватизация, чрез създаване на нова структура. По този начин ще се "загубят" архивните документи, от които да се види какво е ставало. Нещата са винаги различни, от това което се представя пред населението.