Last news in Fakti

14 Май, 2019 16:33 3 042 2

Създаваме Балкански Webit (СНИМКИ)

  • webit-
  • русев-
  • софия-
  • форум-
  • технологии-
  • ндк

София събра 15 000 специалисти в областта на високите технологии от 120 държави

Създаваме Балкански Webit (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

Близо 15 000 специалисти в областта на високите технологии, дигиталния маркетинг и иновации от 120 държави се събраха в София на Webit.Festival Europe 2019. Близо 1500 от тях са основатели на компании. Шест са сцените в и около НДК в столицата, на които участниците и гостите ще могат да се запознаят и дискутират с най-новите иновации в световен мащаб. Сред тях са киберсигурността, отбраната, финансовите технологии, парите и тяхното бъдеще. Не на последно място се обръща специално внимание и на здравеопазването.

Несъмнено темата е от изключително важно значение, тъй като през последните години сме свидетели как технологиите променят начина ни на живот, мисленето ни, правенето на бизнес, комуникацията, обучението и цялото ни ежедневие. Webit е мястото, където човек може да се докосне до бъдещето е мнението на доктор Пламен Русев изпълнителен председател на Webit и посланик на добра воля на България за дигиталната въпроси. Създаването на Балкански Webit е новото, върху което ще се работи, каза Русев в интервю за ФАКТИ.

Доктор Русев, каква е целта на Балканския Webit?

Нашата цел е да работим в посока създаване на имидж на България и в последствие и реалност, да се яви като супер сила в технологично отношение.

Като цяло виждаме промяна в т.нар. „дом на влияние”. Досега светът беше изграден върху еднополюсния система. Имаше един лидер и всичко си случваше под неговото „да” или „не”. Разбира се, става дума за Америка със Силициевата долина, с развитието на технологиите, с това че там са един огромен процент от всички инвестиции.

Създаваме Балкански Webit (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Да, обаче светът започна да се променя. Наблюдаваме какво се случва в Китай, на много други места и тази промяна във влиянието е възможност за по-малките държави да се развиват. Ще се появят регионални супер сили, които ще капитализират тази възможност. И аз вярвам, че България може да бъде такава сила. Разбира се, за това трябва съгласието на политиците.

Това, което ни даде увереност и причината поради, която го нарекохме Webit Балкани, е фактът че настоящото правителство заяви много ясно по време на европейското председателство, желанието си да акумулира възможностите в Западните Балкани и по един или друг начин да стане не толкова лидер (в тази част на света не е хубаво да се ползва тази дума, тъй като тук всички са лидери), а по-скоро катализатор на възможности. Точно това е Webit - катализира възможности. Ако всички застанем около тази идея и я развием сами, надявам се, че това ще се получи.

Досега Webit така или иначе получава много подкрепа от всички, но също така като фондация реализира всичко с ужасно много труд. Сега искаме да привлечем още повече партньори, които вярват в идеята и да наложим действително тази платформа като нещо много ценно за тази част планетата. Това ще ни позволи да бъдем много по-локални, защото виждате – тук има много лектори от цял свят. Много от тях абсолютно нямат никакъв интерес към България. Те идват, защото знаят че целият свят е тук. Ако локализираме нещата повече около Балканите и България, ще имаме още по-голям и реален икономически ефект.

Що се отнася до София, то тя получава като икономически ефект над 60 млн. EUR. Това е базата, върху която всички наши партньори, всички тези 27 града наддаваха за да бъдат домакини.

България и балканите с какво могат да изпъкнат, ако не на световната то поне на европейската технологична карта?

Талантите са равно разпределени. Въпросът е да създадем възможности да ги развием.

Няма ли кражба на таланти?

Именно. Когато една дестинация се развие като важна, тя не привлича само инвестиции. Тя привлича и таланти. Сега, например разхождайки се из софийските улици, ще чуете колко много различни езици. Това са талантите. Хората идват тук и създават възможности за всички. Лично аз съм изключително позитивно настроен за България. София е страхотен град за живеене. Това е едно място, на което се чувстваш свободен, а това е много важно при Start up-ите. Те са номади. Тази свобода тук хората малко я оценяват. Тук хората, които идват, виждат тази свобода. Разбира се, не свободия, а свобода и трябва да направим всичко възможно да я запазим.

София също така е облагодетелствана от гл.т. на киберсигурност. Няма нещо толкова важно което да пазим тук. Това ще ни направи по-приятно място за живеене, защото другите държави ще трябва да реализират специални инвестиции за защита. Тук имаме добре изградена инфраструктура, страхотна дигитална платформа, много силна еко система.

Създаваме Балкански Webit (СНИМКИ)

Създаваме Балкански Webit (СНИМКИ)

Създаваме Балкански Webit (СНИМКИ)

Създаваме Балкански Webit (СНИМКИ)

Създаваме Балкански Webit (СНИМКИ)

Създаваме Балкански Webit (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Котраг

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Бивш и бъдещ затворник !