22 Май, 2019 23:31 2 196 14

Токът ни скъп спрямо заплатата

  • ток-
  • цена-
  • производство

Най-ниските цени на електроенергията за домакинствата са във Финландия и Люксембург, следвани от Нидерландия, Малта, Франция и Швеция

Токът ни скъп спрямо заплатата - 1

Цената на тока в България е най-ниската в Европейския съюз, отчита „Евростат“. В абсолютна стойност цените на електроенергията за домакинствата през втората половина на 2018 г. варират от 10 евро за 100 кВтч в България до около 30 евро за 100 кВтч в Дания, Германия и Белгия.

Спрямо покупателната способност обаче, се оказва, че токът за българите далеч не е най-евтиният. Най-ниските цени на електроенергията за домакинствата са във Финландия и Люксембург, следвани от Нидерландия, Малта, Франция и Швеция, пресмята в. „Труд“.

На другия полюс са Португалия, Германия, Испания, Белгия и Румъния.

Средно цените на електроенергията за домакинствата в ЕС са се увеличили до 21,1 евро на 100 кВтч (+ 3,5%), в края на миналата година спрямо 2017 г.

Българите не могат да се похвалят и с най-ниски цени на газа. Сред държавите-членки цените на газта за домакинствата през втората половина на 2018 г. варират от под 4 евро на 100 кВтч в Унгария, Румъния и Хърватия до около 9 евро за 100 кВтч в Нидерландия, Испания, Дания и Италия и над 12 евро на 100 кВтч в Швеция. У нас средната цена е била - 4,4 евро за 100 кВтч.

Коригирана спрямо покупателната способност, може да се види, че в сравнение с цената на други стоки и услуги, най-ниската цена на газа за домакинствата е била регистрирана в Люксембург, следвана от Обединеното кралство, Хърватия, Естония, Белгия и Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мафи

    32 1 Отговор
    Стига лъгахте!! Цената на тока в Бългрия не е най-ниска.В нормалните държави сметката се плаща само за киловат/час без други одръжки!А в БГ заедно с цената на кв/час се плаща и такса пренос и незнам си още каква такса и хоп,уж много евтино ,а се оказва по-скъпо от Гемания!!

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Абе кво ни интересува тока у нас

    22 4 Отговор
    Кажете за лука в Турция и как Ердоган съсипва страната нищо, че турските заплати са близо двойни на българските, а цените им наполовина
  • 3 Рошко

    29 2 Отговор
    Как няма да е скъп като сме роби ,и тецовете ни са краварски ,трай си робе овце лесно се пасат и доят
  • 4 onq s konq

    7 23 Отговор

    До коментар #1 от "мафи":

    ВЧЕРА говорих със собственичката на апартамента над моя,която от доста години е женена за германец и живее в Мюнхен,но в момента се е върнала "за малко" на гости.Та между другото я питах КОЛКО СТРУВА ТОКА В ГЕРМАНИЯ и отговорът бе "Оооо...мн е скъп"!Ама КОЛКО точно?-питам пак."Ами то има написани много работи като прибавка към цената/за пренос и т.н.-СЪЩО КАТО ПРИ НАС/но КРАЙНАТА ЦЕНА Е 50 ЕВРОЦЕНТА/КВТ/Ч.Което пък по прости сметки е 1 лв,което пък е 5 ПЪТИ КОЛКОТО ДНЕВНАТА НИ ТАРИФА/нощната е около 0,12лв/Питах я и за хранителните продукти ОБЩО- КАЗА МИ ЧЕ ЦЕНИТЕ СА СЪЩИТЕ КАТО В бЪЛГАРИЯ,само че...В ЕВРО.Затова и НЕ ВОДИ ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ с подобни елементарни заблуди,защото имаш насреща хора В ПЪТИ ПО-УМНИ И ОСВЕДОМЕНИ ОТ ТЕБЕ:)

    Коментиран от #10, #14

  • 5 Западните Балкани

    12 0 Отговор
    В България има картели почти във всяка област - бензин и петролни продукти, горива за огрев, храни, дрехи и т.н. Това обеднява хората и унищожава дребния бизнес. Трябват пари за имоти, луксозни коли и екскурзии и други за партийците
  • 6 нервен

    5 15 Отговор
    Истината е че зимата плащам 170-200 лв ток лятото 40-50лв . Вече коментирахме реалните заплати а не цифрите на който ни осигуряват работодателите и на чията база са статистиките ....така че не виждам нищо скъпо......виждам платени мрънкачи
  • 7 Българина

    11 1 Отговор
    Токът е според националните предатели които матриала си избра
  • 8 Бачо Киро

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "мафи":

    Глупости, никъде не се плаща само цената на тока. Навсякъде има такси колкото щеш. В Гърция в сметката на тока са и данъците към общината, телевизията и тн.
  • 9 Кочо

    7 2 Отговор
    То всичко ни е скъпо спрямо заплатата. Тоя извод някой пълен ...... го е правил.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 onq s konq

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "345":

    На моменти обаче надделявам!
  • 12 Булшитс

    5 1 Отговор
    Да не забравите да благодарите на вожда за скъпия ток на 26ти
  • 13 Наблюдение

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кочо":

    Пък заплатата се формира отБВП, който е в пъти по нисък от западноевропейския
  • 14 Нищо не разбиращ

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    На тази твойта съседка и кажи много поздрави от мен.Дъщеря ми живее вече 11години в Касел,работи в VW Баунатал заедно със зет ми живеят под наем , тока им е 28цента за киловатчас плюс 0,04цента за доставка. Мога да ти покажа разпечатка защото съм я взел да покажа на всички които не вярват.Апропо ,да пресметнем и заплащането,две заплати една 2876€ другата 3064€ нето,а относно храната твойта съседка просто става смешна.За справка попитай всеки един ром.