Last news in Fakti

6 Юни, 2019 08:11 2 506 10

По-висока такса за прелитане над България

  • авиация-
  • такса-
  • прелитане-
  • самолет

Поскъпването е с 20%

По-висока такса за прелитане над България - 1
Снимка: М. Богданова ©

До момента таксата за прелитане през въздушното пространство на България беше 26.72 EUR. С правителствено решение от днес тя вече е 31.42 EUR. Промени има и при лихвения процент за закъснели плащания, който от 9.74 % се намалява на 9.68 %.

За 2019 г. е в сила и нова по-ниска осреднена таксова единица за зоните и районите на летище „София”. Тя е размер на 264.16 лева, като досегашната беше 324.36 лева. Няма промяна в осреднената таксова единица за останалите международни летища в Бургас, Варна, Пловдив и Горна Оряховица.

Таксите за аеронавигационно обслужване са разходно ориентирани и се определят ежегодно в съответствие с документите на Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO), Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол) и Европейската комисия. Те покриват разходите за управление на въздушното движение и експлоатация на съоръженията, като се определят в зависимост от прогнозните данни за годишната разходна база, броя на обслужените полети и от разходите на Евроконтрол по обслужване на системата за събиране на таксите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    18 3 Отговор
    А такса която да се разпределя към народа че го тровят няма ли

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Антонио Ресио

    13 5 Отговор
    Брейй, голямо увеличение, много пари - какво ще ги правим!? Ааа, да - ще ги насочим за соц. помощи към тъмнозелените!

    Коментиран от #4

  • 3 Да да

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Жоре, само над България ли летят самолети? Еросран е обещал на всеки близо до новото супер-мега-гига-хипер летище по едни кафяви шалвари. Само да го довърши де.
  • 4 Да да

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Антонио Ресио":

    Ако приходите са били 26000 евро на ден, вече ще са 31000. Може да увеличат заплатите на персонала и/или да се инвестира в техника и сгради.

    Коментиран от #5

  • 5 Антонио Ресио

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Да да":

    Да, може! Аможе и да отидат за соц. помощи към Шведите! ..което е по-вероятно да стане..а и не изключвам да ги усвоят ГРОБарите под един или друг предтекст, царе са в това

    Коментиран от #6

  • 6 Антонио Ресио

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Антонио Ресио":

    ..за джобни де, за тях това са трохи..
  • 7 А,де ...

    6 0 Отговор
    Трябва да се избиват парите, налети за влизането в Шенген. Най добре, от шенгенците :-)
  • 8 Нема да има живи за преброяването

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Ше ни пръскат с говна от братски саш да умрем по бърже
  • 9 СамолетнаТакса

    3 1 Отговор
    Да прелетиш със 100 човека над държавата: 32 евро ... да платиш винетка за да я прекосиш с автобус със 100 човека (ще отнеме седмица) 26 евро... ще ми е интересно като направят "тол таксите" - дали няма да се окаже по-скъпо от самолета - 100% като знаем, кой гласува таксите !
  • 10 вуйчо Ваньо

    0 0 Отговор
    А за вредата от хилядите прелитащи самолети над нашата територия никой не говори. Броя на самолетите в денонощие се е увеличил около 200 пъти спрямо броят им преди 20 г. Замърсяването е тотално земеделските производители знаят най добре за какво говоря.