19 Юни, 2019 15:55 3 161 9

Шефът на НЕК подаде оставка

  • петър илиев-
  • нек-
  • оставка

Петър Илиев се оттегля след серия от скандали с представители на работодателските организации

Шефът на НЕК подаде оставка - 1

Изпълнителният директор на „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК) Петър Илиев е депозирал оставката си в деловодството на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД (БЕХ).

Това потвърдиха за ФАКТИ от пресслужбата на НЕК.

Петър Илиев се оттегля след серия от скандали с представители на работодателските организации за непрекъснатото повишаване на цената на електроенергията за свободния пазар.

Припомняме, че председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че пазарът на ток за бизнеса е манипулиран. "При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция", заяви шефът на АИКБ. Тази позиция споделят още БСК, БТПП и КРИБ. Работодателите искат не само оставката на ръководството на Националната електрическа компания (НЕК), но и преструктуриране на дружеството.

Работодателите дори изпратиха и отворено писмо по темата до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. По казуса беше сезирана и прокуратурата.

А от КЕВР съобщиха, че председателят Иван Иванов е поискал подробна информация за сключените сделки през този период във всички сегменти на борсовата търговия от изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ) Константин Константинов.

НЕК има задължения да осигурява ток за регулирания пазар и битовите потребители, а не да предоставя допълнителни количества на свободния пазар, каза той в отговор на обвиненията на работодателските организации, че компанията не е предоставила допълнителни количества и цените на тока на борсата са скочили.

Така отговори на обвиненията Петър Илиев.

"Пускането на допълнителни количества от "Марица-изток 1" и "Марица-изток З" ще доведе до значителна щета на НЕК, тъй като тези разходи няма да бъдат покрити от Фонда за енергийна сигурност. Ако осигуряваме допълнителни количества от язовири, без да спазваме всички други неща, има опасност да застрашим снабдяването с вода и да източим язовирите в България", припомни още бившият изпълнителен директор на енергийния монополист.

Петър Илиев беше категоричен, че няма да допусне токът за бита да поскъпне заради НЕК.

Петър Илиев е завършил Техническия университет в столицата със специалност "Топло и ядрена енергетика". Работил е в "Топлофикация - София" близо 25 години, като е започнал от най-ниските нива и е стигнал до заместник-директор. Бил е енергетик и главен инженер в ТЕЦ "Земляне", заместник-директор в клон "Люлин" и в "Булгартрансгаз". След това дълго време работи и системата на НЕК на различни ръководни длъжности.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвети Пеевска

    4 0 Отговор
    Може ли да кандидатствам? :)
  • 2 Пешо

    6 1 Отговор
    Каква биография има този типичен служител на монополите!
  • 3 Такова е положението

    11 1 Отговор
    При комунистите токът бе 2 ст/квтчас, при демокрадите 10 пъти по-висок.
    Капитализъм дами и господа.

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Реалист

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Такова е положението":

    При комунистите бе така - 2 часа има ток, 2-3 часа няма ток. комунизъм другарки и другари... Като нямате ток обаче и зимата - спира парно, вода и аснасьори. ЕХ КАКЪВ ЗАКАЛЕН И ИЗДЪРЖЛИВ НАРОД ИМАХМЕ. Като добавим и празните витрини - истински спартанци...

    Коментиран от #9

  • 5 Скрий се измекяр Еврогейски

    3 2 Отговор
    Реалисте герберасте, преди комунистите ЦБ бе на газени лампи и свещи! Построиха ви АЕЦ, вие затворихте 4 реактора като пълни ибрикчии и майкопродавци!

    Коментиран от #6

  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Скрий се измекяр Еврогейски":

    ..........грешка на "БРАТУШКИТЕ" е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
  • 7 maria2334

    0 1 Отговор
    Добър ден - моите хора в България
    МОЯТА СВИДЕТЕЛСТВО ЗА КАК ПОЛУЧАВА КРЕДИТ ЗА КУПУВАНЕ НА КЪЩА ОТ РЕАЛНА И ИНЖЕНЕРНА КРЕДИТНА КОМПАНИЯ, КАТО ИЗПОЛЗВА КОМПАНИЯТА ЗА КРЕДИТИ НА JOSE LUIS.

    Казвам се (Мария), аз съм от Стара Загора в България, търся истинска заемна компания през последните 5 месеца, за да си купя къща в София, имам само няколко измами, които ме направиха за да им се доверя и в края на деня, те взеха парите ми, без да дават нищо в замяна, цялата ми надежда беше загубена, аз се обърках и разочаровах, никога не съм искал да имам нещо общо с кредитни компании в интернет, така че отидох да взема назаем пари от приятел, казах й всичко, което се случи и тя каза, че може да ми помогне, това
    познава кредитна компания, която може да ми помогне с всякакви суми по кредита
    необходима от мен с много нисък лихвен процент от 2%, че тя просто е получила
    заем от тях, тя ме насочи как да кандидатства за заем, аз го направих
    точно както ми каза, кандидатствах с тях на имейл: ([email protected]), никога не съм вярвал, но се опитах и ​​най-голямата ми изненада получих заема в рамките на 24 часа, не можех да повярвам,
    Аз съм щастлив и богат отново и аз благодаря на Бог за този заем
    подобни фирми все още съществуват по тези измами навсякъде,
    Моля, аз съветвам всички там, които се нуждаят от заема им имейл
    ([email protected]) те никога няма да ви провалят и
    Животът ви ще се промени, както и моят. Скоро се свържете с ([email protected])
  • 8 мдаа

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Такова е положението":

    АМА плащат на мафията сметките с държавна пара
  • 9 Илия

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Аз ли нещо не си спомням , но тези неща бяха след 89г.🤔