Last news in Fakti

21 Юни, 2019 09:37 6 046 24

Трудностите пред турските бизнесмени в България

  • българия-
  • турция-
  • икономика-
  • бизнес-
  • предприемачество

Стокообменът между двете държави е почти 5 млрд. EUR

Трудностите пред турските бизнесмени в България - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 5 млрд. EUR е търговският стокообмен между България и Турция през 2018 г. Южната ни съседка се намира на четвърто място по износ и на пето по внос, съобщават от Българо-турската търговско-индустриална камара (БТТИК). Тя е създадена преди 5 години и в нея членуват над 200 компании предимно турски, които развиват дейност на цялата територия на страната. Целта ѝ е да помогне засилване търговските и производствени отношения между двете държави. Консултира предимно турски предприемачи в кои региони на страната е добре да инвестират съобразно бизнеса, който искат да развиват. На въпрос на ФАКТИ относно български фирми да развиват дейност в Турция, то такава на практика липсва. Преди време е имало една българска компания, която е открила цех за преработка на масло в северна Турция, но вече е прекратила дейност.

Плановете са в следващите години търговията между двете държави да бъде удвоена, посочват от БТТИК. За целта обаче е необходимо да се преодолеят редица пречки. На първо място е въпросът с визите. Определено трябва да има една по-гъвкава политика по отношение на издаването им на турски лица. „Статутът на издаване на визи на турски граждани е по-различен от този за граждани от други европейски страни”, казва Венцислав Венков, изпълнителен директор на БТТИК.

Вторият основен проблем пред турските предприемачи са работните визи. Процедурата им по издаване отнема много време. Има адвокатски кантори, които предлагат подобна дейност, но тя струва 1800 EUR на човек. Това неимоверно оскъпява инвестиция, ако се налага да бъдат вкарани 40-50 специалисти.

Третият не по-малък, проблем, с който се сблъскват предприемачите от Турция у нас, е мястото където точно да инвестират. Във всички български области има индустриални зони. Това обаче далеч не означава, че там може да се отиде и да започне строителство на производствено помещение веднага или в обозримо бъдеще. Причината е, че повечето от тях приличат на призрачни градове, тъй като общините не ги подържат. Получава се следният парадокс – там, където зоните са развити, т.е. има реализирани инвестиции липсва работна ръка, а в областите, в които не са развити безработицата е висока.

Не на последно място трудност пред турският бизнес у нас е въвеждането на регламент Н-18, който има за цел изсветляване плащанията в брой. Оказва се, че той ще се отрази негативно върху легитимните фирми. Така например, турски туроператор, който работи в България, заяви, че ще съкрати 90% от персонала си.

Трите основни неща, които БТТИК съветва турските бизнесмени, решили да развиват дейност у нас са: да дават европейски заплати, да заимстват в максимална степен социалния пакет към работниците, който е установен в Турция и да не избягват синдикатите.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трудности ли?

    35 4 Отговор
    Те са за нас - на турските фирми тяхната държава им покрива между 75 и 100% от направените инвестиционни разходи и по 2/3 от текущите, за това, че изнасят турска продукция! Кой от нас може да се конкурира с фирма, която няма разходи, а само приходи? Ние сме чужденците в собствената си страна! Дали в турска медия има статия за проблемите на българските фирми в Турция???

    Коментиран от #9

  • 2 Не виждам

    23 3 Отговор
    Къде е логиката, да се инвентара в България от Турция. Те имат голям ресурс от работна ръка, евтина земя, ресурси. Нашия ток е в топ 3 на най скъпите и оскъпява продукцията.

    Коментиран от #23

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 1234

    39 13 Отговор
    Ние турски специалисти 500 г имахме. Първо ни намалиха до 300 хил от 3 млн, и после ни върнаха още 500 г назад нямаме нужда пт никакви турски инвестиции тука! Закривай, искат да знаеш турски в България и плащат повече на турците от на българите. Едон западняк дали прави така?

    Коментиран от #8

  • 6 Браво бе, европейски заплати

    26 4 Отговор
    Пък турски социален пакет!!!! А защо българските фирми не въведат европейски заплати и турски социален пакет? В турция само един член на семейството да работи всеки се ползват от социалната и здравната система. Пенсионираш се на 55 и минимална пенсия 2400 лири(800 лв)

    Коментиран от #21

  • 7 Main Fürher is gay

    4 11 Отговор

    До коментар #4 от "Main Fürher":

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🔫nazdrave bokluk
  • 8 Обърнал си посоката на времето

    14 19 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    От 200 хилядно племе те развъдиха до 4 милиона и се опитаха да те направят човек

    Коментиран от #20

  • 9 sergo

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Трудности ли?":

    FANTAZİYİ NA TIRKALETA...kolko Bılgarski firmi ıma v Turtsiya...predi godini moy sıuçenik poizka da otvori filiyal za motokari v İzmir...naçalna stoynost grubo kazano...okolo 15-30 000 dolara ...ne se pribliji dori "az ştevi izprate 5 broya povdigaci za 2 ot teh ne iskam pari..." tuka ima "kumatsu, dayevo" ti iskaş sıştata tsena...ama kaçestvoto e na tehna strana...kak şte se konkuriraş...drın drın çi ples...dupe sposobno da lapne sveta ama do kıde...

    Коментиран от #17

  • 10 REZAN TATAR

    1 11 Отговор

    До коментар #3 от "Курво грозна":

    ...vseki govori za tova koyeto ne moje ti i eban opital si tvırdiya iiiiti se iska pak...moje layno ti si ot tatarski proizhod ne se drıj kato Rusnak ...kolko ruskini se omıjiha za nemski i italiyanski voeno plentsi...."SLINÇOGLEDİ"....
  • 11 Какви бегефирми в Турция?

    10 8 Отговор
    Какво ще предложи ганеца което в Турция го няма по-евтино и по-качествено? Може би кисело зеле или глинени бърдучета и глинени духови инструменти тип окарина?
  • 12 Боко

    20 8 Отговор
    какво? има Българо-турската търговско-индустриална камара която подпомага турската експанзия и експлоатиране на българи? коко плаща държавата за таова? И е очвидно, за кого е изгодна, българските фирми са мачкани в турско а тука са мачкани българските работници, карат ги да говорят на турски

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Бесен язовец

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "Боко":

    Боко нямаш никакво понятие как стоят нещата имам чувството, че не живееш тук и затова пишеш глупости а и общата ти култура е много пиши в някой друг сайт.
  • 14 Споко, нищо не плаща държавата

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Боко":

    Ще имаш за помощи
  • 15 YES MEN

    2 3 Отговор
    Да пребъде, гарантирано, пет века дружбата ни!
  • 16 Айде няма нужда от турските специалисти

    11 1 Отговор
    Да вдигнат работники визи 3 пъпи.11 милиона гастербайтери ,сила голяма.Браво на нашите с работните визи !!!
  • 17 компютърмаг

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "sergo":

    Сложи си една клавиатура с методица,по ще хваща дикиш.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 someone

    7 3 Отговор
    да си инвестират другаде тук не са желани и няма и да бъдат.
  • 20 Балканец

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Обърнал си посоката на времето":

    От кога анадолските аборигени се водят хора, че и да искат да ме правят човек? Още вярват, че ако се кланят на килимчето по 5 пъти на ден, и колят мирните хора, в отвъдното ще ги чакат сюрия девици. ЕС се опита да ги направи хора, но маймуната в костюм си остава маймуна. И като толкова ги мислиш за по-свестни, какво още правиш тука, а не си се измел с цялата си рода натам? С радост ще ти изнеса торбите до КППто.
  • 21 прока

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Браво бе, европейски заплати":

    Имаш грешка минималната пенсия в Турция е 1200 турски лири ,тоест 200 долара в лева се равнява на 350 лева.
  • 22 Гост

    3 1 Отговор
    Условията за бизнес и в България и в Турция трябва да са абсолютно еднакви. Колкото Български фирми в Турция толкова Турски фирми в България.
  • 23 Jacques Yves Moineau

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не виждам":

    Логиката им е да ни завладеят отново. Само че сега става икономически.
  • 24 1234

    0 0 Отговор
    Турция си иска виалета а герб козяк и дпс изпълняяат програмата. Всичко друго е рвзулатат!