Last news in Fakti

22 Октомври, 2015 17:33 1 281 1

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември

  • барометър-
  • повече-
  • хора-
  • гласуват-
  • избори-
  • септември-
  • сравнение

Това е нормално, имайки предвид, че в момента политическите формации водят своите предизборни кампании, сочи Барометър

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември - 1
Снимка: БТА

В сравнение с данните от месец септември се наблюдава повишаване на нагласата на избирателите да участват в предстоящите избори за местна власт, сочи последното изследване на агенция "Барометър България".

Това е нормално, имайки предвид, че в момента политическите формации водят своите предизборни кампании. Софиянци като цяло са по-информирани за участниците в изборите, както и по-категорични кой кандидат ще подкрепят с гласа си.

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември

Ако изборите бяха днес, анкетираните, които заявяват, че със сигурност биха гласували са 45,3% от. „По-скоро да“ отговарят 20,8%. В сравнение със септември се наблюдава повишение – тогава отговорилите, че със сигурност биха гласували и че по-скоро биха гласували са били съответно 43,6% и 19,8%. По-скоро не биха гласували 21,3% (през септември 18,8% са били тези, които са дали отговор „по-скоро не“), а делът на тези, които заявяват, че твърдо няма да гласуват е 10,4% (в сравнение със септември – намалява с повече от два процента). През октомври 2,2% от запитаните не дават отговор на въпроса дали ще гласуват, докато през септември делът им е бил 5%.

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември

В София от заявилите намерението си да участват в изборите, 41 % биха дали гласа си за кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Кандидатът на Реформаторите Вили Лилков печели подкрепата на 13,4%, а Михаил Мирчев от БСП е с минимална разлика след него – 13%. Сравнявайки данните за септември и октомври се вижда, че подкрепата за първите трима кандидати бележи известен спад. При кандидата на ГЕРБ и на реформаторите спадът е с 1,4%, а при кандидата на БСП – с половин процент.

Електоралната подкрепа за кандидата на коалицията около АБВ - „Сердика“, Георги Кадиев бележи значителен ръст. От 4,7% отчетени през септември, сега 10,8 % заявяват, че биха гласували за него. Ръст от над два пункта отбеляза и подкрепата за кандидата на ВМРО Ангел Джамбазки. Той би получил доверието на 7,8% от софиянци. През септември делът на тези, които биха подкрепили Джамбазки, е бил 5,4%. Явор Нотев от Атака събира подкрепата на 1,7% от избирателите в София, кандидатът на ДПС Андрей Георгиев – на 1,4%. Отчетените данни за електоралната подкрепа за тях през септември са били съответно 2,1 и 1,1%.

Друг кандидат биха подкрепили 3,7%. През септември делът на заявилите, че ще гласуват за друг кандидат е бил 3,2%. Тези, които все ще не са взели решение кой кандидат за кмет на София да подкрепят са 7,1%. Преди месец нерешилите са били с 5,8% повече – 12,9.

Има промяната в нагласите на избирателите в столицата да подкрепят различните партийни листи с кандидати за общински съветници в рамките на един месец.

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември

Ако изборите бяха днес, то кандатската листа на ГЕРБ би получила 33,9% от гласовете на тези, които заявяват, че ще гласуват. БСП биха подкрепили 13,7% от анкетираните, а листата на РБ - 13,4%. Коалиция „Сердика“ би получила 4,9%, а за листата на ВМРО биха гласували 4,7%. Кандидатите за съветници от Атака биха получили 2,3%, тези на БДЦ – 1,4%, а за „Движение 21“ биха гласували 1,2%. За листата на друга партия биха гласували 12,7 %. 11,8% пък заявяват, че все още не са решили коя партийна листа да подкрепят. Сравнено със септември делът на тези, които не са решили за коя листа да гласуват, е намалял с 4,5%%.

В изследването от октомври са тествани два сценария за евенуален балотаж на изборите за кмет на София. Разиграните варианти са за балотаж между Йорданка Фандъкова и Вили Лилков и между Фандъкова и Михаил Мирчев. Ако до балотаж достигнат Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) и Вили Лилков (РБ), то Фандъкова би спечелила. За нея биха гласували 50,4% от анкетираните, а за Лилков - 26,3%. 23,3% не биха гласували, ако тези двама кандидати достигнат до втори тур.

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември

При вариант балотаж Фандъкова-Мирчев, кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова би получила 61,4% от гласовете на анкетираните и би победила на втори тур. За кандидат на БСП Михаил Мирчев биха гласували 20,5%, а 18,1% заявяват, че не биха участвали в избора, ако при такъв вариант за балотаж.

В Пловдив, на въпроса дали ще гласуват, 46% отговарят „Да, със сигурност“, което е с близо процент повече от дали заявка, че със сигурност ще гласуват през септември.

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември

На въпрос за кой кандидат за кмет ще гласуват 27% от анкетираните, заявяват, че ще гласуват за Славчо Атанасов. В сравнение със септември подкрепата за него се е увеличила с близо четири процента. За кандидата на ГЕРБ Иван Тотев биха гласували 25,2% - с 3% повече от отчетеното през септември, когато подкрепата за него е била 22,2%. Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ също бележи ръст с близо два процента. Заявилите, че ще я подкрепят на изборите за кмет са 8,2% от анкетираните. През септември това са били 6,4%. В сравнение със септември се наблюдава размяна на местата на 4-ия и 5-ия кандидат. Ако миналия месец Георги Гергов от БСП би получил 5,2%, то сега за него биха гласували 4,9%. За Здравко Димитров биха гласували 4%, докато през септември заявка да го подкрепят са направили 5,9%. Почти без промяна е електоралната подкрепа за кандидата на Атака Павел Шопов – 2,1%, както и за Георги Илчев – кандидат на АБВ – 1,6%. С над два процента повече пловдивчани биха избрали друг кандидат. Такъв отговор дават 8,6%, докато през септември те са били 6,2%. Рязко е спаднал процентът на нерешилите за кой кандидат за кмет да гласуват. През септември 27,6% не са били решили, докато през октомври това са 18,4 на сто.

В Пловдив може да има балотаж между първия по  електорален резултат - кандидата от ПФ Славчо Атанасов, и втория – Иван Тотев от ГЕРБ. В такъв случай Славчо Атанасов би получил подкрепата на 38%, а Иван Тотев – на 31,32%. 30,8% от анкетираните пък заявяват, че няма да гласуват на балотажа.

В Стара Загора със сигурност, че ще гласуват са заявили 39,7% от анкетираните. През септември месец категорични, че ще гласуват са били 38,6%.

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември

За Живко Тодоров от ГЕРБ биха гласували 32,2%. През септември 37,6% са заявили, че го подкрепят. Кандидатът на ГЕРБ бележи спад в подкрепата от над 5%, но това не го измества от водаческото място сред кандидатите за кмет. Намаляването на личния му резултат сред анкетираните може да се обясни с изнесената скандална информация за съмнителен конкурс на общината за закупуване на автобуси. Това обаче не прелива избиратели в подкрепа на Стефан Шишков - кандидат на БСП – партията, която оповести информацията, тъй като подкрепата за него в сравнение с октомври се е повишила с 1% и в момента е 17,3%. Антон Андонов от ВМРО бележи ръст с 3%, като през октомври 10,3% от анкетираните жители на Стара Загора заявяват, че ще гласуват за него. За кандидата на реформаторите Димитър Чорбаджиев биха гласували 7,2% (с 1,2% повече, отколкото са заявили през септември). Малка промяна се наблюдава при останалите кандидати, сравнявайки с данните от септември. През октомври за Илия Златев от АБВ биха гласували 4,2%, за кандидата на Атака Михаил Михайлов – 3,3%, за Гергана Микова от НФСБ – 5,6% от анкетираните жители на община Стара Загора посочват, че биха гласували за друг кандидат, а 17,3% явно ще вземат решение в последния момент.

Ако до втори тур на изборите достигнат Живко Тодоров и Стефан Шишков, то 44,2% от респондентите заявяват, че ще гласуват за Тодоров, а 30,8% за Шишков. При този вариант кандидатът на БСП би загубил битката на балотажа. 25% не биха гласували, ако втори тур на изборите за кмет се води между кандидата на ГЕРБ и кандидата на БСП. Ако се служи балотаж между кандидата на ГЕРБ и този на ВМРО, то резултатът би бил 42,1% в полза на Тодоров срещу 35% за Андонов. 22,9% от анкетираните заявяват, че няма да гласуват при такава ситуация.

В Русе, в сравнение с месец септември не се наблюдава повишаване на нагласа на анкетираните жители на община Русе да участват в изборите за местна власт. В периода 11-18 октомври 51,8% от респондентите заявяват, че със сигурност ще гласуват, 15,7% отговарят „по-скоро да“, 14,5% - „по-скоро не“. Твърдо не биха гласували 9,5% от анкетираните, а 8,6% не дават отговор.

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември

На въпрос за кой кандидат за кмет на община Русе биха гласували анкетираните отговарят по следния начин. За кандидата на ГЕРБ Пламен Стоилов биха гласували 27,6%. В сравнение с месец септември, когато 30,9% са заявили, че ще го подкрепят, се наблюдава спад с 3,3% за подкрепата на Стоилов. За кандидата на Патриотите-ВМРО Искрен Веселинов биха гласували 24,1% - в сравнение с месец септември подкрепата за него се повишава с 2,1%. Данните показват, че Веселинов топи разликата с кандидата на ГЕРБ. От друга страна Стоилов губи от подкрепата на избирателите. Ако тенденцията се запази с тези темпове до края на кампанията, е възможно Веселинов да изпревари Стоилов. Кандидата на БСП Божидар Йотов биха подкрепили 16,2% от анкетираните – през септември това са били 17%. За Галин Ганчев – кандидат на РБ, биха гласували 2,8% (септември – 3,1%), а за Стелиян Стефанов от АБВ – 1,3% (септември - 1,1%). За друг кандидат ще гласуват 4,6%, а 23,4% не са решили все още кого да подкрепят за кметския пост.

Най-вероятният балотаж, който се очертава за изборите за кмет на Русе, е между Пламен Стоилов и Искрен Веселинов. Третият кандидат, който би могъл да участва в балотаж – Божидар Йотов, издигнат от БСП, има все по-малки изгледи да се класира, тъй като данните сочат, че първите двама са далеч пред него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Недейте да сте толкова сигурни от сега ,понякога едно е да искаш,друго е да ти вярват и трето и четвърто,да разчиташ,че сме забравили какво си обещал на предните избори,и какви си ги надробил до сегашните.,така че......недейте се облизва предварително,защото доста ви се каним тоя път.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове