25 Юли, 2016 18:18 1 171 3

Манолова предложи ваучери за енергийно бедните хора

  • манолова-
  • ваучери-
  • енергийно бедните-
  • хора

Общественият защитник иска „табло на позора“ за нелоялните търговци на ток

Манолова предложи ваучери за енергийно бедните хора - 1
Снимка: Омбудсман

Част от сметките за ток да се плащат с ваучери – е едно от предложенията на националния омбудсман Мая Манолова, залегнало в пакета от мерки, насочен към енергийно бедните хора у нас.

„Ваучерната система би могла да се въведе и при закупуването на уреди с по-ниско потребление на електричеческа енергия“, допълни още Манолова.

Пакетът от мерки бе представен на обществена дискусията „Как да преодолеем енергийната бедност?“, организирана от обществения посредник, в партньорство с  Българската национална асоциацията „Активни потребители“.

Във форума участваха заместник-министрите на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството Николай Николов и Николай Нанков, Владимир Каролев - съветник на икономическия министър Божидар Лукарски, президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев, представители и експерти на КНСБ, МТСП, КЕВР, НСОБ, Федерацията на потребителите, ресорните парламентарни комисии в областта на енергетиката, социалната дейност, регионалното развитие и финансите, както и Асоциацията на търговците на електроенергия и електроразпределителните дружества.

„Като защитник на правата на българските граждани, особено на уязвимите групи, особено на гражданите, в качеството им на потребители, съм притеснена от факта, че въпреки либерализацията на енергийния пазар, който стартира в началото на април, днес, в края на юли, все още липсва анализ за това, какви ще са ефектите от него. В същото време, липсва и адекватно заявена политика от страна на властите за това, как ще бъдат защитени уязвимите групи в условията на либерализацията“, каза Мая Манолова. Тя подчерта, че България е енергийно най-бедната държава по всички показатели и се позова на данните в последния доклад на Европейския енергиен съюз към ЕК, които сочат, че у нас около 30% от домакинствата харчат над 10% от доходите си за енергия. „Става дума за близо 2 млн.500 хиляди души“, уточни тя.

Омбудсманът бе категорична, че оповестеният от Министерството на енергетиката социален пакет за уязвимите клиенти е недостатъчен и като обхват на лицата, и като мерки. 

„От информацията, публикувана на сайта на Министерството на енергетиката, научаваме, че става дума за подкрепа едва на 500 000 домакинства, или 1 млн. 100 хиляди души. Това са тези, които са на енергийно подпомагане  - 256 000 семейства, плюс самотните хора над 70 години, с пенсии под прага на бедността, плюс хората с 90 % намалена трудоспособност, плюс семействата на деца с увреждания“, посочи общественият посредник. Тя цитира и изчисления на експерти, според които предвидената от министерството помощ – социална тарифа за 100 или 150 kWh ел. енергия,  означава по 7.60 лева на домакинство, или по 3.20 лева на човек.  „Това наистина е недостатъчно, дори смешно като предвидена мярка“, отсече Мая Манолова.

Омбудсманът  представи проект на меморандум, в който са разписани 4 групи от мерки за защита и подпомагане на най-уязвите енергийни потребители. В първа група са финансовите мерки, където освен ваучерната система е залегнало още структурирането на фонд за подпомагане на енергийно бедните, в който да се събират средства от държавата, търговците на свободния пазар и производителите на ток.

Във втората група влизат защитните мерки. Там омбудсманът предлага изработването на етичен кодекс за добро поведение на търговците на ел.енергия в условията на либерализация.

Третата група от мерки - физическите,  включват забрана за изключване на електрическото захранване на уязвимите потребители през отоплителния сезон, както и  предвиждане на срок за предизвестие преди изключване на такива групи.

Четвъртият раздел, предложен от Манолова, е насочен към защитата на всички останали потребители.

 „Нарекла съм го „информиран избор и защита“. Той може да включва гореща телефонна линия за потребителите на ел.енергия, задължителна информация във фактурите, които да са ясни и разбираеми, включително и за това, къде се разрешават споровете, къде се подават жалби, да се изключат арбитражите от този процес,  да бъдат изработени инструменти за сравняване на цените на различните търговци на пазара, да има специализирани сайтове с калкулатори на цени. И което е много важно – улеснена възможност за смяна на доставчик, както чрез колективна смяна, така и чрез интернет, защото вече имам сигнали, че търговците се опитват да сключват договори с клаузи, с които да направят клиентите си „вечни“, т.е. да е невъзможна смяната на един доставчик с друг“, каза още Мая Манолова.

Тя предложи и изготвянето на регистър на търговците, т.нар. „електронно табло на позора“, в което всички, които ползват нелоялни практики и злоупотребяват с клиентите, да бъдат детайлно описани.

В началото на септември омбудсманът ще свика втора част на дискусията, на която се очаква всички отговорни институции да дадат свои предложения, които да залегнат в меморандума. Манолова пое ангажимент тогава да бъде представена и ясна дефиниция на понятието „енергийна бедност“, каквато все още липсва.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БайХуй

    0 0 Отговор
    А сексуални помощи ще раздава ли да се наредя на опашката!
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Манолова, няма смисъл от табла на позора! След като нелоялни търговци пращат рекетьори на длъжници с бицепси да искат задължетнията им, като дори продават дългове, а бабанките ги търсят с бухалки и рекет, то нелоялният търговец също трябва да бъде даден на бицепси! Ако надуе рекета или измами клиен,т дълга му да се прехвърли на някоя мутренска група и да го ступат ама якоооо! Ей така се гради България - ресто за ресто, дълг за дълг!
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Манолова, няма "енергийна бедност" за индивиди. Има лица, които не са в състояние да плащат определено количество изразходена енергия. Досега през годините наливахте пари в гетата, като уж били социално слаби, а просто не им се раблоти на повечето... но за вас популистите загрижеността за такива е скок към поста е парите нали? А има бабички с мижави пенсии едва си плащат тока водата хляба и данъците. за тях никой не искаше да се погрижи нали? А проблема не е в помощите, а в ценообразуването и тарифиите на доставчика най-често. защото често се слагат тарифи за куп неща, които нямат място в калкилацията на себестойността на тока. Отделно и лапачите по веригата от посредници... Я, моля, г-жо Омбудсманн ни обясни, защо се правят изравнителни сметки втори път? след като проверка е минала един път примерно на 3-то число, редно е отчитането да става пак на следващият месец, освен ако не е договорено седмично отчитане, но предполагам не се прилага. И как ще дадеш ваучер на някого за ток? ще му дадеш пари или ще му плаща тока държавата? И защо се даваха цели 27 години пари на нежелаещи да работят гета и други паразитни единици? това не е ли тероризъм? Това е тероризъм към пенсионерите, към куп народ. Каквото е и тероризма на Меркел и други - те натресоха паразити на гърба на хората в ЕС оправддавайки се с войната. А не са повечето военнобегълци, а имигранти по икономически и терористични цели. има много имигранти от Пакистан, а там война няма май? и как така преценяте кой е социално слаб? като гледам куп циганета карат Мерцедеси и получават помощи. А аз и други катто бяхме безработни ни казаха - имаш апартамент не ти се полага... вие политиците сте жив геноцид за нас, да знаш!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове