Last news in Fakti

29 Юли, 2016 13:24 3 467 11

Регистрираха партията на Местан

  • лютви местан-
  • местан-
  • партия
Регистрираха партията на Местан - 1
Снимка: БТА

Върховният касационен съд (ВКС) постанови, че допуска вписване в регистъра на политическите партии на Политическа партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“.

Съдиите от Върховния касационен съд Ваня Алексиева, Евгений Стайков и Светла Чорбаджиева отмениха определението на съдия Лилия Илиева от Софийски градски съд, с което отказа регистрация на партията на Лютви Местан ДОСТ.

Върховните съдии не споделят "съображенията на СГС, въз основа на които е отказана регистрацията на ПП ДОСТ – възможни бъдещи действия на етническа или верска основа в отклонение от целите, формулирани в нейния устав – укрепване на българския парламентаризъм, ускоряване на евроатлантическото развитие, реабилитиране на чувството за национално и гражданско достойнство, реализиране реформи в съдебната власт, подобряване на бизнесклимата и др., както и липса на яснота относно начина на постигането им."

Ето и пълното определение на съда:

С Решение № 125/29.07.2016 г. по търговско дело № 1577/2016 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отмени решението на Софийския градски съд (СГС) от 7 юли 2016 г. по рег. дело № 346/2016 г. и вместо него постанови:

Допуска вписване в регистъра на политическите партии в Софийския градски съд на Политическа партия с наименование „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ (ПП ДОСТ), със седалище и адрес на управление: гр. София 1000, Район „Оборище“, ул. „Бачо Киро“ 26-28-30, сграда № 30, ет. 2; Устав на ПП ДОСТ, приет на Учредителното събрание на 10.04.2016 г., който е неразделна част от настоящето решение.

Ръководните органи на партията са Изпълнителен съвет и Национален контролен съвет.

Политическа партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ се представлява от нейния председател – Лютви Местан.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдебният състав на ВКС приема, че са основателни оплакванията на жалбоподателя за постановяване на отказа за вписване в регистъра на политическите партии в нарушение на разпоредбите на Закона за политическите партии (ЗПП) и за необоснованост на изводите на първоинстанционния съд за създаване на партия на етническа основа с цели, различни от официално декларираните, които водят до етноцентризъм и възможно нарушаване на основополагащи конституционни принципи. В мотивите на ВКС пише: „Настоящият съдебен състав не споделя съображенията на СГС, въз основа на които е отказана регистрацията на ПП ДОСТ – възможни бъдещи действия на етническа или верска основа в отклонение от целите, формулирани в нейния устав – укрепване на българския парламентаризъм, ускоряване на евроатлантическото развитие, реабилитиране на чувството за национално и гражданско достойнство, реализиране реформи в съдебната власт, подобряване на бизнес климата и др., както и липса на яснота относно начина на постигането им“.

Според върховните съдии ненакърнимостта на конституционното право на сдружаване на гражданите в партии обуславя недопустимостта да се въвеждат допълнителни изисквания за регистрация на политическа партия извън изчерпателно уредените в чл. 15, ал. 3 от ЗПП и да се създават критерии и стандарти за учредяване на политически партии, извън визираните изисквания на специалния закон. Забраната да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа цели да не се допусне създаването и функционирането на партии в ограничените рамки, които даден етнически, расов или верски признак поставят, затворени за лица, които не носят този признак. „Схващането, определящо разпоредбата на чл. 11, ал. 4 от Конституцията като забранителна, неоправдано стеснява смисъла й и не се споделя от Конституционния съд“ – пишат върховните съдии, като се позовават на Решение № 4/1992 г. по конституционно дело № 1/91 г. В мотивите на ВКС се посочва, че от представените списъци и декларации по чл. 15, ал. 3 от ЗПП е видно, че учредителите са от различни етнически групи, но преобладават гражданите с турски имена. Същевременно формулираните в Устава на ПП ДОСТ цели са общовалидни по отношение на всички граждани с избирателни права и партията е напълно отворена за членство. „Тезата на първоинстанционния съд за „най-вероятни действия на етническа или верска основа“ е само хипотетична. Представените по делото програмни документи и устав на ПП ДОСТ не дават основание да се приеме, че партията е образувана в ограничените рамки на етническа или верска група, затворена за хора, ценности и идеи извън нея“ – категорични са върховните съдии. Според тях е напълно произволен изводът на СГС за възможно наличие на цели, различни от официално декларираните от учредителите и записа ни в устава на партията.

Според съдиите от ВКС е несъстоятелен доводът на представителя на ВКП за несъответствие на декларациите за индивидуално членство с изискванията на чл. 11 от ЗПП. Констатациите за наличието на документи с поправки и зачерквания в единните граждански номера на някои от деклараторите, добавки и други външни недостатъци в проверените декларации в т. 2 А и т. 3 А са пренебрежимо малко в сравнение с броя на декларациите без външни дефекти – от проверените 970 броя декларации в посочените два тома на делото поправки и зачерквания съдържат само 46 бр. Останалите 924 бр. са редовни от външна страна документи и само техният брой е достатъчен, за да се приеме, че е спазено изискването на чл. 12 от ЗПП относно минималния брой учредители (500 бр. – чл. 12, ал. 2 от ЗПП). От общия брой проверени декларации по чл. 11, ал. 3 от ЗПП на членове на инициативния комитет в посочените два тома – 137 бр., напълно редовните са 122 бр. (при изискване за 50 бр. – чл. 10, ал. 1). Следователно проверката не опровергава изводите на съда по отношение на спазването на императивните изисквания на ЗПП относно учредяването на политическа партия. Възражението на представителя на ВКП за липсата на изявления в декларациите относно притежаване на българско гражданство не е съобразено с актуалната редакция на чл. 11, ал. 1 от ЗПП.

„Заявените подлежащи на вписване факти и обстоятелства, чието валидно осъществяване е обективирано в проверените документи, обуславят извода за законосъобразно създаване на политическата партия“ – категоричен е съдебният състав на ВКС и поради това обжалваното решение на СГС следва да бъде отменено, а искането за вписване – уважено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    3 2 Отговор
    На фона на отхвърления референдум, идва нежеланата от нас регистрация, на турската партия.
  • 2 Гоуст

    3 3 Отговор
    Мръсни, гадни предатели! Да допуснеш да се регистрира тази партия е огромно престъпление против целия българския народ
    Но защо ли се учудвам? Това е поредния пирон в ковчега - България.
  • 3 стратокастър

    2 1 Отговор
    Какъв ще е ефекта ? - 5-6% ДПС което прави 12-13 депутати!!!

    Къде е предизвикателството ?ДОСТ да не влезе в парламента!!!

    Какъв е извода? Доган е по силен в СГС а Местан в ВКС!!!
  • 4 бгмания

    2 3 Отговор
    изроди
  • 5 лалала

    2 3 Отговор
    колко си плати ???????
  • 6 onq s konq

    1 4 Отговор
    ДОСТ е про-турска партия и ни сближава с Турция,която пък се сближава с Русия.Което на практика значи ,че чрез тази партия се сближаваме с БРАТУШКИТЕ!Доган пък отделно недвусмислено изрази симпатии към Русия,така че РАДВАЙТЕ СЕ РУСОФИЛИ ...и ударете едно темане на Аллах!
  • 7 ССгост

    2 2 Отговор
    А не дават да се регистрира Българска Националистическа Партия.
    Този нород е мърша.
  • 8 с погнуса

    2 3 Отговор
    Срам и позор за български съд! НАРУШИХТЕ КОНСТИТУЦИЯТА. ПРОДАЖНИЦИ!Най-добре ще е да се забранят всякакви партии като источници на корупция, предателство към българския народ и разруха на държавността.
  • 9 Напук

    0 3 Отговор
    Евала , гн. Лютви .Ашколсун дост .Аферим ага .Машала паша .Който има сърцебиене , бързо на хапчетата . Аз ще гласувам за него .Напук на всички алчни и много алчни политикобизнесмени ментерджииииии. Хайди честито Аркадаш .
  • 10 минчо

    1 3 Отговор
    Каквото и да се пише.колкото и коментари да се испишат все е тая........но все пак кому е нужна таз партия то България няма нужда от толкоз партии а от други действия.И като се върнем назад в историята как сее борил Българския народ да се освободи от ТУРСКОТО НАШЕСТВИЕ...............а сега ..........пази боже
  • 11 Plovdiv

    1 4 Отговор
    Ваня Алексиева, Евгений Стайков и Светла Чорбаджиева - тези човекоподобни трябва да бъдат разстреляни публично!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове