Last news in Fakti

1 Август, 2016 18:01 1 510 3

Манолова се изправя пред ВКС в защита на гражданите от „Топлофикация“

  • манолова-
  • вкс-
  • защита-
  • гражданите-
  • топлофикация

Общественият посредник и Федерацията на потребителите очертаха шест направления за общи действия

Манолова се изправя пред ВКС в защита на гражданите от „Топлофикация“ - 1

Съвместни действия в шест направления, насочени в защита на българските граждани от нелоялни практики на топлофикационните дружества, с особен акцент върху "Топлофикация София" ЕАД - за това се договориха днес омбудсманът Мая Манолова и Федерацията на потребителите. 

Първото направление, по което се договориха двете страни, е организирането през септември на съвместна приемна за хората, които имат проблеми с енергийното дружество. Това ще е втората приемна от този тип след като на 18 февруари т.г. омбудсманът организира такава, в която помощ потърсиха повече от 250 души. 

„Тази приемна, в началото на новия отоплителен сезон, ще ни даде актуална информация какви са издевателствата на дружеството над гражданите“, посочи Мая Манолова.

Второто направление е изготвянето на писма до всички съветници в Столичния общински съвет /СОС/, които да разгледат проблемите на хората с „Топлофикация София“ ЕАД на специално заседание.

„Предлагам с писма да се обърнем към всеки общински съветник в столицата. Аз лично съм готова да проведа среща с всички групи и даже да се видя с всеки общински съветник, според мен усилието си заслужава, за да ги убедим, че СОС трябва да разгледа на специално заседание проблемите, които абонатите в столицата имат с "Топлофикация“.  Гражданите на София са  хората, които избират СОС, не може СОС, ръководството на общината, да са на страната на монополното дружество и абсолютно да неглижират проблемите, които са изключително сериозни и вече наистина са нетърпими за хората“, аргументира се Манолова.

Третото направление е изготвянето на предложения за промени в Закона за енергетиката. Федерацията на потребителите настоя такса „сградна инсталация“ да отпадне за хората, които не ползват парно, както и за гражданите, които живеят под прага на бедност. 

„Предлагам заедно да изработим предложения за промени в Закона за енергетиката. Предстои обществено обсъждане на проекта на Министерство на енергетиката и тук освен предложението да се забрани начисляването на юрисконсултски възнаграждения и да се събират по специален ред вземания от граждани, ще настоявам да бъдат освободени от такса „сградна инсталация“ гражданите, които не ползват парно и чиито доходи ги определят като живеещи под прага на бедност. Тези 30 %, които живеят под прага на бедност и не се отопляват, защото не могат да си платят сметките, да бъдат освободени от такса „сградна инсталация“, обясни омбудсманът.

Четвъртото направление е българските евродепутати да бъдат запознати с проблемите на българските потребители с „Топлофикация“.

„Срещата с евродепутати ще ни даде възможност да чуем тяхното мнение, защото най-добре познават ситуацията в ЕК и могат да препоръчат изслушване, да чуем тяхното предложение за действие“,  допълни Мая Манолова.

Омбудсманът настоя като пета мярка за действие да организира лично защитата на 29 септември по делото във Върховния касационен съд /ВКС/ за отпадане на такса сградна инсталация в общите условия. 

„Ще организираме нашата защита на 29 септември,  ще се явим лично на насроченото съдебно заседание от ВКС, където да пледираме в интерес на гражданите за отпадане на такса „сградна инсталация“ и обявяването й за незаконна по силата на Закона за защита на потребителите“, уточни общественият посредник.

Омбудсманът посочи, че ще напише нова препоръка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, за да назначи финансова ревизия на „Топлофикация София“. Такава препоръка омбудсманът вече написа, но резултат от нея все още няма.   

„Ще напиша напомнителна препоръка на министър Петкова с настояване да поиска финансова ревизия на столичното топлофикационно дружество“, категорична бе Манолова.

„До този момент упражних всичките си правомощия в опита да озаптя „Топлофикация София“ ЕАД в нейните отношения с сгражданите. На старта сме на следващия отоплителен сезон, тъй като много от институциите си направиха оглушки.  Става дума за сериозни икономически интереси, за зависимости, за поети и неизпълнени ангажименти от регулатори, които би трябвало да са независими органи като КЕВР, например, но действията и бездействията им сочат друго“, допълни омбудсманът Мая Манолова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маргарита

    0 0 Отговор
    Когато бедните и тези без парно не плащат сградна инсталация, кой ще им я плати? Не трябва да се дели на бедни и богати, а на външни и вътрешни апартаменти. Имам в един и същи вход външен и вътрешен апартамент. Над 2000 точки е отчета на топломерите на първия и до 400 точки за вътрешния, за един и същ отоплителен сезон и поддържане на еднаква температура в помещенията. Плащането на "сградна инсталация" от всички намалява паричната стойност на точките и води до определена справедливост. Стига сте ни баламосвали с "неплащане", защото винаги някой плаща неплащането и това не сте вие.
  • 2 Данаил

    0 0 Отговор
    Ами като искаш да ти е топличко ще си плащаш и за сградната инсталация. Аз като ползвам климатици искам ли от съседите да ми плащат част от тока? Нали се сещаш че и от топлината на моя апартамент също се отдава топлина към сградата.Топлообмена е двупосочен процес така че няма защо да подскачаш.Тази такса е измислена точно за такива като теб защото иначе и ти ще се откажеш. А така си ви е добре като има балъци да ви плащат част от сметките.
  • 3 Николай

    0 0 Отговор
    Ами че то е много ясно бе Маргаритке...
    Който ползва парно ще си плаща и за сградната инсталация... Като не искаш да плащаш - отказваш се и толкова.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове