2 Август, 2016 09:48 2 305 5

Голямата пенсионерска чистка в МО започна

  • голямата-
  • пенсионерска-
  • чистка-
  • мо-
  • започна
Голямата пенсионерска чистка в МО започна - 1
Снимка: БТА

Министерството на отбраната получи картбланш (неограничено пълномощие) да подмлади или подмени част от администрацията си. Седмица след като влязоха в сила последните промени в Закона за държавния служител, пресцентърът на ведомството излезе със съобщение, в което благодари на военните пенсионери на държавна служба „за високия професионализъм, добрата работа и коректност на всички, отдали знания и опит в системата на отбраната“ пише в. „Труд“.

Николай Ненчев е изправен пред ново сериозно изпитание. От една страна, като министър той трябва да провежда, както се твърди в съобщението, правителствената политика за насърчаване на младежката заетост. Т.е. на мястото на бившите полковници, подполковници и майори да дойдат „млади експерти, завършили престижни учебни заведения в страната и в чужбина, които имат потенциал и знания да се реализират в държавната администрация“. И още, да се даде път за кариерно развитие на перспективни млади кадри, които в момента са на ниски длъжности в системата на министерството. Разбира се, министърът обещава спазване на всички законови процедури.

От друга страна, Николай Ненчев и неговият екип не бива да допускат и на нота съмнение, че се провежда чистка в администрацията на служители, назначени от някои от техните предшественици. Вероятно освободените ще бъдат няколко десетки. При всички случаи няма да са малко, след като тази дейност се предхожда от специално изявление. Проблемът ще бъде в намирането на подходящи кадри. Още повече че във въоръжените сили има сериозен недостиг на военнослужещи, който едва ли при тази социална политика ще бъде попълнен скоро. Ако подобна „дупка“ се получи и в администрацията, тогава ще пострада изпълнението на постоянно увеличаващите се задачи пред отбраната. Прецизността в назначаването на новите кадри трябва да бъде дотам, че да не бъде компрометирана от устройване на служители по политически причини, каквито опасения вече има.

Оттук нататък офицерът трябва да носи службата и с мисълта, че след уволнението си ще трябва да се реализира преди всичко в частния сектор. Може би за полицията и другите служби от сектор „Сигурност“ подобна адаптация е много по-лесна, което го показаха и последните години. За армейския офицер от запаса на 50-55 години обаче нещата не стоят така. Вярно е, че има гражданска специалност от висшето военно училище, което е завършил, но със заповедта за уволнението си той не получава документ за трудов стаж по нея, което я прави единствено за лична употреба. Ако изобщо му потрябва. Все още Министерството на отбраната няма последователна политика за реализация на офицери в цивилния живот от получаването на лейтенантските пагони до почестите, които му се отдават във връзка с преминаването в запаса. Логично е това да се случи.

Съвсем скоро за други военни пенсионери министърът на отбраната ще придобие право да уволнява веднага. Това ще стане с приемането на поправките на Закона за отбраната и въоръжените сили, които вече бяха одобрени на първо гласуване от комисията по отбрана. Тогава законът ще регламентира, че договорът за военна служба може да се прекрати и военнослужещият да се освободи от военна служба от министъра на отбраната без предизвестие, когато е упражнил правото си на пенсиониране при условията на КСО. В общия случай предизвестието от едната или другата страна е шест месeца.

Колко от военнослужещите са се възползвали от възможността да получават пенсия, без да се уволняват, бе въпрос, на който министър Ненчев не бе готов да отговори на едно от заседанията на комисията по отбрана преди повече от месец. Най-вероятно след приемането на промените той ще побърза да упражни правото си с оглед на изразените от него впечатления, че има съпротива от по-младите офицери и получаването на заплата и пенсия е законно, но не е морално. Остава да видим как ще кореспондира това решение с липсата на подполковници и майори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гьобелс

    0 0 Отговор
    Хайде сега на лепузите и по 20 заплати да им раздадем!
  • 2 гражданин

    0 0 Отговор
    ДА навярно стози измислен КСО 69 и параграф 44 от прИЛОЖЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА госин Калфин създаде дискриминация между пенсионерите за сметка на тези от сигурноста.
  • 3 протестиращ

    0 1 Отговор
    Ненчев от кога се стреми да отстрани тази неравнопоставеност с ъс статуса на пенсионери на кадрова служба и тези не придобили право на пенсия.Еднаква дейност различно заплащане..
    То навярно е също положение и вМВР но все още се страхуват да предприемат подобни действия.Да законно е но не е морално при такава младежка безработица и спиране кадровото израстване на младите офицери и сержанти.
  • 4 222

    0 0 Отговор
    Свършиха ли лейтенантите
  • 5 111

    0 0 Отговор
    А на въпроса колко са се възползвали в армията и от двете възможности? Ами всички. Няма луд, който да се откаже да поучава и пенсия и заплата едновременно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове