18 Август, 2016 16:12 1 384 3

Тодорова: Ще има опити референдумът да бъде омаловажен

  • референдумът-
  • мариана тодорова-
  • абв-
  • омаловажен

Ще има опити референдумът да бъде изтощен и омаловажен. Политическите сили трябва да положат максимални усилия хората да имат възможност за максимално информиран избор по въпросите на допитването. Това заяви по време на пресконференция говорителят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова. 

„Имаме ясна позиция за провеждането на референдума и за трите въпроса, макар че имаме забележки и нюанси по отношение на тяхното тълкуване. Това е принципна и последователна позиция на АБВ. Тъй като ние бяхме лидери в това, изискваме да се намали процентът за валидност на референдумите от 40% и да се намали подписката за организирането им от 500 000 на 300 000 гласа. Считаме, че много от партиите ще „натикат в ъгъла“ темата за референдума. Той може би няма да е успешен и акцентът ще падне върху кандидат-президентската битка, но за нас е много важно да има добра разяснителна кампания и добра дискусия, за да могат хората да направят информиран и обективен избор. Очаквам да се появи много скептицизъм на фона на това, което се случи с Брекзит и на очакването, че се подриват основите на Европейския съюз и евроинституциите, така че ще има много говорители срещу референдума. Ще се направи опит той да бъде изтощен, изхабен, омаловажен и да се отстрани този инструмент на пряката демокрация. Считам обаче, че не трябва да подценяваме зрелостта и мъдростта на обществото, а напротив да говорим по темите“.

Тодорова представи и позицията на АБВ по въпросите от допитването. „Ние винаги сме били за повече мажоритарност в изборите, макар че сме привърженици на смесената избирателна система, бихме възприели и въвеждането на мажоритарна в два тура, ако волята на суверена е такава. По отношение на задължителното гласуване, то  в голяма степен вече се реализира с промените в Изборния кодекс. Ние сме за тази мярка, но срещу дерегистрацията, която за нас е отнемане на граждански права. Относно партийната субсидия, има логика в това тя да се намали, което е било част и от предизборната ни платформа. В  България тя (субсидията бел.ред.) е висока, сред най-високите спрямо други държави в света. Но нека да проучим и чуждия опит и да определим най-точното съотношение, защото драстичното намаляване ще води до залитане в друга крайност. В Америка това е огромен проблем, няма субсидиране на партиите и има зависимост от корпорации и нерегламентирано финансиране и тук има опасност това да се случи. Трябва да изберем баланса“.

Мариана Тодорова коментира и дискусията около отпадналите от референдума въпроси. „Факт е, че има гражданска инициатива по този въпрос, че на дневен ред все повече се появява темата за това как функционира държавата, какъв е политическият модел, как мислят институциите. Считаме, че трябва да се проведе този дебат за политическия модел, за държавното устройство, да се дискутира темата за президентска република. Тогава ще е удачно и да се говори и за намаляване на броя на депутатите и държавното устройство като цяло. Първо трябва да има пълноценен дебат, за да се запознае обществото и едва тогава тези въпроси да бъдат подложени на допитване до народа“, заяви тя.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Като му отнеха основните 3 въпроса късаещи политиците и прякото управление на гражданите не бе ли омаловажен?
    Сега е само колкото да мине като проведен, щом президента и всички в управата премахнаха по абсурден начин най-значимото от референдума, за какво да се ходи да се гласува сега?
  • 2 реформатор на деформаторите

    0 0 Отговор
    Не споделям мнението , че намаляването на броя на депутатите е прерогатив само на ВНС по простичката причина, че и Двете- и Велико и Обикновено, се избират от един суверен- Негово Вели чество Българският Народ - мачкан ,краден ,лъган и опростачван от целокупната ни политическа MAFIA! Народът е суверен , него вата воля е закон , а не ВНС!!!!! То, както и Конст. съд ,трябва да работят за него , а не срещу него!!!Затова на 6.11.16г всички на референдума , орязан от БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА МАФИЯ , чрез ДВАНАДЕСЕТ-ТЕ И ПРИСЛУЖНИКА!
    Другото е политическо порно! Апелирам към нормалните- освен с "да" на референдума, гласувайте задължително на ПОРНОТО , но с недействителна бюлетина!!!Да видим безочието на съществото от порното- дали ще е толкова голямо , че да встъпи в длъжност с 200 000 гласа , ако с 3 000 000 не приемат за меродавни резултатите от Референдума!!! и трябва да последва втори референдум за утвърждаване на референдумна демокрация. Справка Швейцария.
  • 3 реформатор на деформаторите

    0 0 Отговор
    Иначе поздравления, Г-жо Тодорова , не споделям и на 60% това което казвате , но досега единствената партия която казва "да" на референдума е АБВ> Дано да не е само декор!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове