22 Август, 2016 06:30 7 048 10

5500 безработни „богаташи“ в бюрото по труда

  • печата

Преглед на печата

5500 безработни „богаташи“ в бюрото по труда - 1

5500 безработни „богаташи“ в бюрото по труда
Близо 5500 безработни получават над средната заплата за страната или сума, близка до нейния размер, докато си стоят у дома. Това са хора, които взимат обезщетение за безработица между 900 и 1560 лв., показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за май 2016 година, пише "Монитор". В същото време средната заплата в края на май е била 943 лв. Статистиката на НОИ сочи, че над 2300 от получаващите обезщетение за безработица са взимали между 900 и 1200 лв. Така част от тези безработни са получавали повече от лекарите и чиновниците.
Други 3119 останали без работа са разполагали със завиден месечен доход между 1201 и 1560 лв., което е повече от заплатата на миньорите. Според Кодекса за социално осигуряване обезщетението за безработица е в размер на 60% от трудовото възнаграждение. Това означава, че преди да станат „високоплатени“ безработни, тези хора са печелили между 1500 лв. и 2600 лв.
"Богатите клиенти“ на бюрото по труда обаче са едва 6,5% от всички имащи право на обезщетение.

500 декара дупки запълниха в София
Разширението и реконструкцията на бул. „Черни връх“ вървят в срок, написа преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова във фейсбук. Изградени са 95% от канала, положени са 800 м тръбна мрежа за кабели средно и ниско напрежение и започва изграждането на водопровод.
От април месец досега строители са запълнили 500 дка дупки по софийските улици, показва справка на „Труд“. Цялата улична мрежа на столицата е около 3 400 000 декара. Всяка година Столичната община отделя средства от бюджета си, с които ремонтира част от тях. За тази година са осигурени 33 млн. лв., с които трябва да се обновят над 70 малки квартални улички и 7 по-големи булеварда с 33 млн. лв. Част от тях вече са готови.


Деца с инфаркти след стероиди
Младежи в пубертета си докарват инфаркт със стероиди, съобщава "Телеграф". "Преди няколко години приехме първия си млад пациент. Момче на 16 г., което беше с откровен инфаркт - запушена, тромбозирала коронална артерия. При него ставаше въпрос за някакви допълнително приемани спортни добавки, най-вероятно от хормонален характер", обясни националният консултант по кардиология доц. Иво Петров.

Активите на чуждите фондове в България се свиха с 210 млн. лв.
Активите на инвестиционните фондове, опериращи в България, са намалели с близо 150 млн. лв. през последните три месеца, пише "Капитал Daily". Понижението е заради свиване на експозициите на чуждите фондове у нас, но не става ясно доколко е в резултат на изтегляне на средства на вложители или на ефекта от спада на борсите в края на юни най-вече заради Brexit.
В края на полугодието чуждите взаимни фондове имат реализирани 1.375 млрд. лв. в България, докато три месеца по-рано са разполагали с 210 млн. лв. повече. За същия период пък местните фондове са увеличили активите си с 60 млн. лв., сочат статистическите данни на Българската народна банка за развитието на сектора. Общата сума, която инвестиционните фондове управляват към края на юни, е 2.24 млрд. лв. Това представлява близо 1% ръст на годишна база.


Над 1.3 млн. лв. дарения е получило МВР през 2016 г.
Въпреки че е ведомството, което получава най-много пари от бюджета, МВР продължава да разчита на дарения, съобщава "Сега". То е получило над 1.3 млн. лева като дарения от началото на годината. Дарители са основно общини, които са дали гориво, климатици, дърва за огрев и др. Най-щедра е Долна Митрополия, която е дала 23 780 лв. за ремонт на местното районно управление. Полицията в Дулово пък е получила най-много гориво - за 8706 лв., община Смолян е дала 15 000 за резервни части. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свой

    1 0 Отговор
    Колко сте некоректни, долни и жалки. Тези хора са работили и по ред причини са останали без работа, като посочените суми получават в съответствие със стажа, които имат за период до една година. Това са пари за обезщетение , това не са социални помощи. Господа, ако търсите сензация говорете за парите на работещите пенсионери военни и служители в администрациите-те вече са хиляди и работят до нацапване на гащите или до смърт. Така например един офицер от армията получава до живот около 1800 лв. заплата и около 800 лева пенсия- всичко около над 2500 лева грешни народни пари. Всичкото това безочие и наглост е с разрешението на закона създаден от същите правоимащи, които са захапали пенсия и заплата, като куче кокал и няма да ги пуснат,докато не играе народната сопа.

    Коментиран от #2

  • 2 хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Свой":

    Каква сопа ? То това народ ли е?
  • 3 Киро

    1 0 Отговор
    Браво на коментар 1 !
  • 4 тет

    1 0 Отговор
    винаги хората с високи официални доходи са виновни, а не тези с ниска продуктивност, интелект или забогатели по неизяснен начин. както писаха наскоро, държавата ни е бедна на доходи и помощи, но богата на хотели и офшорки :)))
  • 5 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Бе каква заплата от 20 евра на ден е завидна бе...хората в европа вземат 20 евра на час

    Коментиран от #7

  • 6 говедаря

    0 0 Отговор
    Остави ги, докато има говеда ще има и касапи.
  • 7 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тошибиян":

    Споко де,Русия като окупира Европа тия 20евро ще станат 20 РУБЛИ...От сегашните.Поне такава им е уговорката с Тръмп

    Коментиран от #10

  • 8 Грую

    1 0 Отговор
    Не ми е приятно да го напиша, но един съвет от мен - гледайте какво ви остава в джоб накрая на месеца, защото това осигуровки безработица, болнични опреш ли до тях значи балона ти е спукан вече, а и с това пенсиониране на 65 при средна продължителност на живота на мъжете в България 72 на тези, които се пенсионираха на 58, а тези който докарат 65 на работното място вероятно продължителността на живота ще спадне под 70 и с още една реформа пенсиониране на 67 в следващото десетилетие и повече няма да има въобще нужда от пенсионни реформи, а само как точно да бъде краден този фонд. Добре е когато имаш осигуровки на 2600.00 лв., но де ги тези работодатели? Сегашните като те осигурят на 4 часа и половината от минималната заплата ще ти извадят очите с това, че плащали осигуровки и си бил имал задължения по Кодекса на труда и общо взето си черен неблагодарник на фона на тази безработица. Така че за какво са ти тези осигуровки? Блъскай на черно и додето я докараш. Уреждането на максимален осигурителен доход не е за всеки!
  • 9 konq na onq

    0 0 Отговор
    Ей, няма начин просто да не намесиш Русия някъде!
    Да не би да ти лекуват фобиите в някоя натовска психиатрия, с неподходящи хапчета? ;)

    Браво на коментар 1!

    А по темата:
    Защо към статията не приложат и осигурителният доход + вноските на хората, които вземат тези обезщетения? Или пък не кажат, че това са в основната си част хора, работещи в чужбина и осигурявани на пъти по-високи доходи от тук? Ще е коректно, но няма да е толкова сензационно, нали!

    "журалисти"
  • 10 Пис

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Русия не може да окупира Европа, щото да направим малко математика! Сега, да си предсатвим, че руската армия дойде тук! Какво ще направим? Ами ще се гледаме умно, учудено, и ке се чудим накъде са тръгнали с патлаците, след като ние и без това сме живи умрели от депутати и стиснати работодатели и пречещи сами да правим бизнес бюрократи. Ще се гледаме десетина минути и ще придърпаме солдатите в някое кръчме да се разберем кой какво и за какво иде реч. Докато се опознаваме може пък и да изперкаме по няколко водки и съвсем да оправим политиката. После руските солдати ще ги пратим на хотел, а ние ще си допием, щото сега е сезона на бирата и мезетата. Сутринта, руската армия ще се строи на плаца, ние ще изпратим бат Бойко, Гоце, Мастан, цецка Цачева и останалата "демократична" общност тука на преговори. Ще им кажем, че няма нужда да ни правят комунизъм, щото и при комунизма тия ни мачкаха и сега не си поплюват! Ние сме и комунизъм и фашизъм и лъжепазарна економикс. Руснаците ще се замислят, ще видят че сме прави и ще направят още един паметник на Руската армия, до на Съветската армия. Това ще вбеси Отворено общество и те ще дадат до едиин клетва да станат гейове и лесбийки. А това ще увеличи електората на София Прайд. Пентагона ще се смае, колко сме зян и ще ни подари по два комплекса Пейтриът, щото ние немаме пари и за един. Руснаците и те ще ни съжалят, щото не сме построили Соуч Стрийм но пък постоянно го размятат и сини и червени, за да лапат дивиденти по студиата в телевизиите където им плащат хонорари за консултации и мнения. Те карат нови Аудита, а мы духай-дюдю. После ще поканим американските генерали и руските да разпределим дивидентите от победата на новата Съветска армия. Ние естественно ще бъдем присламчени към новият победител, след игра на Русска рулетка, в бар-казино, между Путин и Обама или Лавров и Кери. След това бат Бойко ще ни надене червените връзки и ще ходим на море под строй и пак ще сме си овце. Щото и сега сме си говеда, че търпим простотията да ни мачка. Накрая Господ ще ни съжали и ще направи еволюция и ще изпрати 100 000 киборга елитни триполови ангели, те ще ни нападнат от небето и всички ще бъдем "изненадани" и ощастливени. Товоа ще хвърли Юнкер и Шойбле в истеричен смях и ще ни дадат европаспорти с белегж "трети пол" и за мъже и жени. Накрая руснаците ще ни построят Белене, щото ще им правим 20 години цветомузикални устройства и ще требва ток. Поне това е част от нещата, които може би ще се случат. Ти какво очакваш? Постоянно си настръхнал срещу тая Русия? Други пък постоянно плюят я американо я други? Аз обаче съм реалист - виждам още отсега, как стоя в някой бар с лакардията и като влезат руские солдаты ще им изсвиря лезгинка и казачок, а след час като влязат американо бой ще им изпраскам един рокендрол и кънтри скреч. И ще си живеем щастливо тоталитарно демократично както и досега. Само мафията ще е кастлива, щото и преди и сега ни мачка и лапа....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове