25 Август, 2016 08:44 1 029 0

Обещават по-бързо лечение на децата

  • проф. владимир пилософ-
  • фонд-
  • лечение-
  • деца-
  • фонд за лечение на деца
Обещават по-бързо лечение на децата - 1
Проф. Владимир Пилософ

Фондът за лечение на деца не е спирал работа нито за минута въпреки трудните обстоятелства. От април досега, всеки месец се провеждат минимум по две заседания на Обществения съвет, на които  са представени голям брой заявления. Решенията не са се бавили!

Това каза за предаването “Преди всички“ по “Хоризонт“ директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ. Той добави:

Процедурата по придвижване на една преписка, по стария правилник, който съществуваше, е около 50 дни. Нито едно дете, което е било планирано, включително от предишня екип, не е останало без да получи лечение поради някакво забавяне във Фонда.

Новите правила поставят една рамка на тези, които работят във фонда, която ще ги кара да придвижват преписките - това са детски съдби, семейни съдби – възможно по-бързо. Това е всичко! То донякъде се улеснява от факта, че в момента, в състава на администрацията на  Фонда работят хора, които имат медицинско образование и по-лесно могат да вникнат в проблемите, които има около всеки случай.

Разрешен е и проблемът със заплащането на труда на преводачите в чужбина. Намалява се и времето за обработка на преписките.  Предвидени са и резервни членове на Обществения съвет, за да има кворум винаги, тъй като с по-добрата работа на фонда ще се налагат по-чести заседания на органа. Регламентирани са и финансовите правила, на които трябва да отговаря настаняването на родителите, които пътуват с детето си в чужбина .

Договорът за наем на апартамент в париж продължава да съществува, но от новото ръководство на Фонда предпочитат да настаняват родителите в т. нар. „пансион на родителите“, разположен непосредствено до болницата , тъй като улеснява посещенията на родителите, а е и по-евтин!

Красимира Величкова от Обществения съвет към Фонда допълни, че начинът , по който се работи във Фонда, на практика, почти не се променя:

В новия правилник, на практика, най-съществените проблеми в работата на фонда не се променят. Най-много деца кандидатстват за лечение в България, за поемане на медицински изделия, а те не се променят… Нашето предложение беше те да се прехвърлят към НЗОК, така че всяко дете да не се налага да кандидатства, когато има нужда от подобен тип лечение.

В правилника се регламентира НЗОК да издава формуляр С-2 за планово лечение в рамките на ЕС, но, на практика, няма как този правилник да регламентира сроковете, в които Здравната каса ще се произнесе с решение.

Според Величкова промените в правилника няма да направят Фонда по-бърз и по ефективен, но дават възможност за нови административни извинения.

Нито един случай досега не е бил забавян заради забавено издаване на формуляр С-2, отчете Пилософ. Над 98% от случаите, които се разглеждат във Фонда  не са такива, в които няколко дни забавяне заради решение на Консилиума биха имали значение за изхода от заболяването, изтъкна още той:

По-добре е да се вземе разумно решение от смециалистите, отколкото една администрация просто да си бърза да си свърши работата. Нали искаме да направим най-доброто за здравето на децата?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове