Last news in Fakti

8 Септември, 2016 10:56, обновена 9 Септември, 2016 12:15 2 229 4

Минчо Спасов ще е вице на Татяна Дончева

  • татяна дончева-
  • минчо спасов-
  • президент-
  • избори
Минчо Спасов ще е вице на Татяна Дончева - 1

Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева обяви, че ще се кандидатира за президент заедно с бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов, който като нея е юрист.

Дончева обяви, че двамата ще се явят на изборите на 6 ноември в коалиция "Движение 21 - НДСВ".

Инициативният комитет, който подкрепя двойката, е оглавен от юриста проф. Камелия Касабова, която бе зам.-председател на парламента от НДСВ, а сега е преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Прочетете какво каза Минчо Спасов пред Факти.бг

В комитета влизат още футболният треньор Пламен Марков, оперната певица Александрина Милчева, бившият шеф на болница "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев, кметът на Трявна Стефан Данаилов, бившият военен министър Николай Свинаров, режисьорът Борис Панкин, кинорежисьорът Иван Мичев и др.

На пресконференция Татяна Дончева заяви, че разчита на широка обществена подкрепа. Според нея България има нужда от проверени водачи, а не от нови импровизации.

Тя открои като важни реформата в правосъдието, образованието и армията. Едно от предложенията й е президентът да назначава и уволнява главния прокурор, за да носи отговорност.

Освен това, ако бъде избрана, двойката им ще налага социален минимум за всеки гражданин, който да включва минималния доход за нормален живот и пакет от социални услуги. По думите й не е нормално да има порцион за кучета в приютите, за бежанците в лагерите и за затворниците, а нормалният човек да не може е спокоен и да чувства държавата свой дом.

„Струва ми се, че няма опасност да ни сбъркате с другите, много отдавна ни познавате. Ние с Минчо сме извоювали правото да не бъдем мразени от българския народ, след като сме напуснали доброволно българския парламент”, заяви Дончева.

Тя посочи, че са политици, които са защитавали каузи, обществено ясни и обусловени. „Бих искала противно на всякаква логика да започна с въпроса защо от възможностите за вицепрезидент избрах Минчо Спасов”, посочи Дончева и припомни, че когато е трябвало да се правят промени във вътрешното министерство, Минчо Спасов бе избран за председател на вътрешната комисия и е удържал на натиска, на съблазните. Той е дал всичко от себе си, за да може докладът на комисията за определени държавни нередности да види бял свят.

„Направи го с риск за себе си. За мен това е проверен човек, принципен и честен”, подчерта Дончева.

Тя подчерта, че техният противник не са другите кандидати, а проблемите в държавата.

Дончева заяви, че е необходима дълбока ревизия на наследството на прехода, конституционна реформа и изтъкна, че президентския екип в тяхно лице – са с доказан капацитет да направят законодателната рамка на конституционната реформа.

„Съществен елемент и първа стъпка на такава конституционна реформа е съдебната реформа”, посочи Дончева. Тя завия, че те биха искали президентът да поеме отговорност за назначаването и уволняването на главния прокурор, тъй като всякакви колективни органи  размивали отговорността за държавното обвинение. „Всички кандидати ще ви кажат, че са патриоти – ние с колегата Спасов си мислим, че не сме по-малки патриоти”, заяви Дончева.

"Царят е информиран за намеренията ни, консултираме се с него често, чувстваме неговата подкрепа", заяви пък съпредседателят на НДСВ Станимир Илчев, който участва в пресконференцията.

Факти.бг припомня, че партията на Дончева спря преговорите с БСП за общ кандидат. Тя атакува избраника на столетницата о.з. ген. Румен Радев, като обяви, че е кандидат на оръжейното лоби. Дончева декларира още на 29 август, че ще се кандедатира за президент, но тогава не беше ясно кой ще й е вице.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толстой

    0 0 Отговор
    Доста обнадеждаващо е кандидат президентската двойка да са юристи тъй като взаимно ще си запълват дупките на юридическите си познания !
  • 2 омг

    0 0 Отговор
    татянчето, с тази силно омазнена усмивка ме кара да съм "еректирал" от кеф, че я виждам... Иначе много ще ни ходи такъв президент, като нея. На тая циркаджийска държава
  • 3 ба4икико

    0 0 Отговор
    явно им свършиха парите дето гепиха по времето на царя и сега искат обратно във властта.... аре у лево
  • 4 кроко

    0 0 Отговор
    Чесно казано ме учудва избора на Дончева. Вярно че и тя си има кирливи ризи, като поправката "ванко 1", но някакси по ми мязаше на принципен човек, особенно в сравнение с мнозинството политици.

    А тая коалиция с НДСВ... видяхме ги к'ви голи охлюви са НДСВ и нещо ми мяза на безпринципна коалиция тип "Аре и ний да се наредим на хорото и току виж да извлачим нещо!" Но пък може и Минчо Спасов наистина да е по-способен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове