10 Септември, 2016 06:31 1 251 1

Безплатен адвокат за бедните българи

  • безплатен-
  • адвокат-
  • бедните

Преглед на печата

Безплатен адвокат за бедните българи - 1

Бедните българи ще имат право на безплатна консултация от адвокат. Това предвиждат поправки в Закона за правната помощ, публикувани за обществено обсъждане от правосъдното министерство, пише в. "Монитор". Така всеки гражданин с доходи под официалната линия на бедност ще може да получи юридическа консултация стига обаче да представи документ за месечния си доход, който не бива да надвишава 300 лева. Консултации гражданите ще могат да получат в някои от регионалните центрове към Националното бюро за правна помощ. Една от основните цели на поправките е да се облекчи достъпът до правосъдие на онези българи, които живеят в отдалечени населени места, в социална изолация или пък са трудно подвижни.Същото ще важи и за пенсионери - инвалиди, самотни хора, и такива без адрес.

Шефове в МВР застрашават живота на полицаите с икономии

Действия на част от професионалните ръководители на МВР създават риск за живота на служителите и ги дискриминират заради бюджетни икономии, алармират от Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР), пише в. "Дума". Синдикалистите настояват професионалното и политическото ръководство във вътрешното министерство да спрат да нарушават социалните и икономически права на работещите в МВР. Има казуси, нерешаването на които е откровена гавра със служителите в МВР, категорични са от СФСМВР. Те подчертават, че продължават да са в стачна и протестна готовност. "При засиления миграционен натиск и сериозната опасност от тероризъм, в ГД "Гранична полиция" си позволиха по един незаконосъобразен начин да лишат от заплащане на положен извънреден труд десетки полицаи. Трудът е положен през месеците май-април 2015г., а сумата, надхвърляща 120 000 лв., е удържана без съгласие на служителите през пролетта на 2016 г.", посочват от организацията. От СФСМВР са възмутени, че няма решение по казуса, въпреки че са сезирали политическото ръководство на МВР. Това е откровена гавра със служителите в МВР и ги поставя в ситуация, в която през ХХІ век не само са експлоатирани, но са обект на системно нарушаване на законите на Република България, възмущават се от синдиката, цитирайки решение на ВАС в тяхна полза. 

Бедните по двама в стая в приютите, ще ги обучават за работа, докато са там

Бездомните, които ползват услугите на т.нар. центрове за временно настаняване, ще трябва задължително да бъдат настанявани в стая с най-много две легла, столова, помещение за социални контакти и санитарен възел. Това предвиждат промени в правилника за социално подпомагане, които предлага социалният министър Зорница Русинова, пише в. "24 часа". Друга новост за временните жилища за бездомници ще е включването им в курсове за квалификация и съдействие за намиране на работа. Бездомникът ще може да обитава такъв център за не повече от 3 месеца в годината.

Роми и чужденци се сбиха в центъра на София

Трима души са отведени в полицията след спречкване между роми и чуждестранни граждани в центъра на София. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, за в. "Труд". От там уточниха, че става въпрос за словесно пререкание между две групи от хора, в следствие на което няма пострадали и не се е наложило оказване на медицинска помощ. Три лица са отведени в полицията, за да дадат обяснения по случая.

Зимнината заминава, ако сложим синтетичен "оцет"

Есента чука на вратата ни с пълна сила, а това означава и че е настъпил сезонът за приготвяне на консерви за дългата зима. Домакините масово се запасяват със зеленчуци и продукти за приготвяне на туршии и друга зимнина. Усилията им да приготвят вкусни консерви обаче могат да бъдат лесно провалени от имитациите на оцет, с които е залят пазара. Ако се подлъжете по малко по-евтината им цена и заблуждаващите етикети, цялата ви зимнина може да замине, предупреждават експертите. Синтетичният оцет не е подходящ за консервиране, обясни председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов, цитиран от в. "Стандарт". Той и екипът му са изследвали какво се предлага в търговската мрежа в сезона на консервите и туршиите. От Българската агенция по безопасност на храните също алармират, че само истински оцет трябва да се влага в консерви и туршии, в противен случай всичко ще "бомбира".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Български Хелзински Комитет

    0 1 Отговор
    Айде за Романите още привилегии.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове