Last news in Fakti

13 Септември, 2016 07:00 1 158 0

Как да пазим децата на пътя?

  • деца-
  • път-
  • полиция
Как да пазим децата на пътя? - 1
Снимка: Факти.бг

„Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ – под това мото за пореден път стартира през септември и октомври традиционната акция на „Пътна полиция”.

Наред с полицейските операции за контрол на скоростта и други нарушения на пътя, насочени към осигуряване безопасността на децата на пътя, пътните полицаи ще влязат в училищата, за да напомнят на учениците основните правила за безопасност.

За поредна година в началото на месец септември напомняме, че да запазим живота на децата по пътищата е не просто цел, а кауза! Като сме убедени, че съвместните ни усилия ще имат ползотворен резултат и ще спомогнат за подобряване на обстановката по безопасност на движението. А личният пример е в основата на успеха в това начинание!

За да се чувстваме в по-голяма безопасност е добре да си припомним следните препоръки:

АКО СИ УЧЕНИК:

1) НЕ ЗАБРАВЯЙ, че е важно да се научиш да се пазиш сам на пътя! Там си уязвим, особено ако си сам и не можеш да потърсиш помощ от възрастен.

2) Заедно със своите родители си припомни най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.

3) Припомни си основните правила за движение по пътищата.

4) Не забравяй, че винаги трябва: да пресичаш при зелена светлина на светофара; да се движиш по тротоара и да използваш изградените подлези и надлези за пешеходци; да вървиш отляво по банкета, срещу автомобилното движение.

5) Използвай светлоотразителна жилетка или елементи.

6) Не нарушавай правилата за движение на пътя при никакви обстоятелства!

7) Пресичайте с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.

8) Ако се придвижваш до училище с велосипед, прегледай техническата изправност на колелото.

9) Не забравяй, че: велосипедът е пътно превозно средство, до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години; порасналите велосипедисти се движат възможно най-вдясно на платното за движение; при маневра, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.

10) Помни, че при пътен инцидент трябва да позвъниш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.

АКО СИ РОДИТЕЛ

1) НЕ ЗАБРАВЯЙ, че най-важна за теб е безопасността на твоето дете. На пътя детето е уязвимо, ако остане само, без наблюдение и контрол от възрастен.

2) Уточнете най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно. Уверете се, че е добре запомнен!

3) Погрижи се да изпратиш и посрещнеш детето си до/от училищния вход.

4) Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пешеходците и пътниците. Припомнете си заедно основните правила за движение на пешеходците: винаги да пресича при зелена светлина на светофара; винаги да се движи по тротоара и да използва изградените подлези и надлези за пешеходци.

5) Винаги бъди за пример и не прави компромиси с правилата за движение по пътищата и настоявай детето също да ги спазва!

6) Използвай обезопасителната система за децата дори училището да е близо до дома. Провери изправността й!

7) Осигурете светлоотразителна жилетка или елементи за детето си.

8) Ако детето се придвижва с велосипед до училище, прегледайте техническата изправност на колелото.

9) Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите, като припомниш, че: велосипедът е пътно превозно средство, за което важат всички правила за движение!

АКО СИ ВОДАЧ

1) НЕ ЗАБРАВЯЙ, че децата са уязвими на пътя. Те тепърва се учат да се пазят сами.

2) Винаги спазвай ограниченията на скоростта!

3) Винаги бъди в готовност да спреш!

4) Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.

5) Никога не спирай върху пешеходната пътека! Винаги давай предимство на децата, които пресичат пътното платно на пешеходна пътека.

6) Винаги бъди толерантни към деца – велосипедисти! Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да укажат това с ръка.

7) Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне.

8) При пътен инцидент винаги може да подадеш сигнал на телефон 112.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове