3 Октомври, 2016 09:26 1 236 1

Президентското състезание започва неоправдано късно

  • цецка цачева-
  • кунева-
  • президентското-
  • състезание-
  • неоправдано-
  • късно

Трайков обедини РБ и работим за балотаж, заяви Кунева

Президентското състезание започва неоправдано късно - 1
Снимка: bTV

Състезанието за президентското място започва неоправдано късно. Ако ГЕРБ искаха да затвърдят силата си на водеща сила в дясното пространство, трябваше много по-рано да обявят кандидата си и да се противопоставят на БСП. Основният опонент на РБ е именно БСП. Нашите структури ще работят за това Трайчо Трайко и  ген. Съби Събев да стигнат до балотаж. Това заяви по bTV вицепремиерът и лидер на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева.

Според Реформаторския блок Трайчо Трайков има изключителни качества. Той е млад политик, има добра експертна основа, може да даде устрем и да бъде независим, посочи още Кунева. Тя добави, че той е обединителна фигура за дясното пространство, защото е успял да постигне консенсусна подкрепа от партии в РБ с различни препочитания.

Трайков е човек, който защитава ясни тези - върховенството на закона, борбата с корупцията, образованието, енергийната незавасимост на страната, посочи още Кунева.

На въпрос как гледа на определението "майка на нацията", дадено на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, Кунева заяви, че предпочита да не коментира пиар решения. Предпочитание и вкус е дали ще ги употребиш, посочи тя. Тя допълни, че се отнася с уважение към качествата на Цачева като председател на Народното събрание. Вероятно това се е сторило безболезнено на ГЕРБ - да извадят председател на Парламента, но считам, че е по-добре да не се оголват важни постове в държавата, коментира още Кунева.

Краят на чакането на ГЕРБ да оповести кандидатурите си за президент и вицепрезидент не променя нищо. Това каза по БНР лидерът на ДСБ Радан Кънев, който изтъкна, че в последните 10 години Цачева никога не е заемала отчетлива реформаторска позиция.

„Кандидатът на ГЕРБ е точно каквото се очакваше. От гледна точка на обвързаните с кандидатурата на г-н Трайков за президент, всъщност развитието е 1 към 1 очакваното и не променя нито стратегията, нито приоритетите ни и ни най-малко – предимствата на нашия кандидат.

Има много важни въпроси пред българската външна политика, свързани с това как ще се развива казусът АЕЦ "Белене", как ще се развива българската позиция по отношение на анексията на Крим, със съдебната реформа, с правото на президента да упражнява вето, с правото му да иска конституционни промени. По нито една от тези теми аз не съм видял ясни, отчетливи, реформаторски позиции от страна на госпожа Цачева. За съжаление, единственото, което съм виждал, е съобразяване с партийната линия до степен, че ние не можем да знаем какво е нейното лично мнение. Все пак, тя е два мандата председател на парламента. Това е много, много висока позиция и трябва да олицетворява независимата върховна, над другите, законодателна власт в парламентарната република. Ако ми припомните случай, в който е изразила мнение, различно от това на партийния си лидер, аз ще ви бъда благодарен“, заяви той.

Кънев припомни, че не е подкрепил Цачева за председател на НС и не вижда причина да го прави сега:

„Изключително важно е президентът да бъде независим човек. Преди 5 години ГЕРБ издигнаха безпартиен кандидат. Това беше показателно и доста убедително спечелиха. Пет години по-късно, никой десен човек не може да каже, че съжалява за мандата на г-н Плевнелиев. А сега тази "грешка" се поправя, като се издига един класически "войник на партията" – нещо, което е много неуместно на президентски избори.“

Лидерът на ДСБ припомни, че десният кандидат-президент Трайчо Трайков е бил министър в първото правителство на ГЕРБ и е бил уволнен, защото се е противопоставил на "Росатом" и на "Лукойл", казал е "не" и за изграждането на Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" от американски инвеститор:

„Не може да бъде обвинен в зависимост по която и да било външнополитическа линия, напротив – това е човек, който, с риск за собствената си кариера, е отстоявал много ясно българската независимост, българският национален интерес, българската национална сигурност.“

Президентската институция не е слаба, категоричен е Кънев, според когото Борисов очаква от новия президент "да не използва правомощията си". Той разкритикува и позицията на друг кандидат за президент – Румен Радев по отношение на външната политика:

„В сегашния бурен свят какво значи "преосмисляне на принадлежност" към западни съюзи? На практика, на политическия терен има две сериозни, силни кандидатпрезидентски двойки – безспорните фаворити от ГЕРБ, фаворити по силата на огромния властови ресурс на тази партия, и единствената разумна алтернатива...“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ексклузивно

    0 0 Отговор
    на боко тиквата ше му приседне цецКа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове