4 Октомври, 2016 08:41 1 453 2

Радан Кънев: Цецка Цачева е войник на партията, но войникът не е президент

  • радан кънев-
  • дсб-
  • цецка цачева

Прогнозата му е, че тя ще изправи на балотаж срещу кандидата на реформаторите Трайчо Трайков

Радан Кънев: Цецка Цачева е войник на партията, но войникът не е президент - 1
Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Цецка Цачева няма качества за президент на България, тя е войник на партията си, но един войник не може да е държавен глава. Такава позиция зае председателят на ДСБ Радан Кънев в студиото на „Тази сутрин”. Той посочи, че Цачева е положителен образ на ГЕРБ, има добро настроение и не е конфликтен човек. Прогнозата му е, че тя ще изправи на балотаж срещу кандидата на реформаторите Трайчо Трайков и тогава ще има обединение на десния вот срещу нея.

Бойко Борисов търси да не повтори грешката с Росен Плевнелиев, който беше безпартиен. Комунистическият манталитет на ГЕРБ трябва да разбере, че институциите са безпартийни, добави той.

Кънев изрази и загриженост за политическия знак, който се дава с този избор за кандидат-президент. „Имаме тежки предизвикателства и това, че доминиращата партия просто иска да премери мускули и да наложи партиен контрол върху институциите не може да е залога за България в сегашната международна ситуация.” Той даде и пример със сигналите, които руският президент Владимир Путин даде за излизане от ядреното разоръжаване, докато НАТО не се върне, където е било 2000 г. „Дефакто той поиска България да излезе от НАТО и да загуби всичките си гаранции за национална сигурност. Ден по-рано пък турският президент Реджеп Тайип Ердоган ясно посочи резервите си за турските граници в началото на ХХ век. Той спомена гръцките острови. В тази ситуация отговорността на управлението на България е извън това Борисов и Цветанов да покажат мускули.”

Цачева не е десен кандидат, заяви още той. „Нищо не доказва, че Цачева е десен кандидат. За да си такъв, трябва да заемеш смели реформаторски позиции, да си против кражбата на Белене и нахлуване на руските служби през БТК. Единият шанс България да обжалва арбитража е пропилян, предстои и вторият да бъде пропилян. Парламентът гласува празния чек и ние тепърва ще бъдем изнудвани от Росатом”, обясни председателят на ДСБ.

В момента Борисов се върти като пумпал във външната политика, опитва да се съобрази и хареса на всички. Премиерът и правителството трябва да имат силен коректив. Той каза, че ще подаде оставка, ако Цачева не бъде избрана в първия тур на изборите, но после се „увъртя” в обяснения какво е имал предвид. Той лесно приказва, а после трябва да обяснява какво е казал.

По повод влизането на Кристалина Георгиева в битката за генерален секретар на ООН Кънев коментира, че трябва да се спре с вътрешното първенство по темата и да се доверим на експертите. Той уточни, че това „вътрешно първенство” е започнало под натиска на АБВ и Георги Първанов, за да имаме фалстарт и да потвърдим номинацията на Пламен Орешарски за Ирина Бокова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хуй

    1 0 Отговор
    Този подлизурко никога не съм го харесвал, но тук е много откровен в изказването си: "Комунистическият манталитет на ГЕРБ трябва да разбере, че институциите са безпартийниси"
  • 2 кроко

    1 0 Отговор
    Бат Бойко води новия кандидат за президент в клиниката на д-р Енчев, да я разкрасят малко :)!
    Нарежда, вдъхновен от френското кино:
    - Искам краката да са като на Бриджит Бардо, талията като на Софи Марсо, шията като на Изабел Аджани....
    Д-р Енчев се почесва и запитва:
    - А лицето като на Жерар Депардийо ли да го оставим???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове