Last news in Fakti

10 Октомври, 2016 08:40 1 910 7

Излъганите мигранти във "Враждебна" започват гладна стачка

  • мигранти-
  • враждебна-
  • стачка-
  • бежанци

Те твърдят, че нямат никакъв отговор на техните искания от българските власти

Излъганите мигранти във "Враждебна" започват гладна стачка - 1
Снимка: bTV

Мигрантите от Сирия, настанени в бежанския център във „Враждебна” по програмата за релокация на мигранти в ЕС, обявиха пред bTV, че започват гладна стачка от 9 часа днес.

Те настояват да бъдат върнати обратно в Гърция, след като по думите им там са били излъгани, че в България ги чакат къща за всяко семейство, по 500 евро издръжка на всеки, социални осигуровки, образование и преводачески услуги.

Групата от мигранти във „Враждебна” твърдят, че нямат никакъв отговор на техните искания от българските власти.

Още когато поставиха въпроса, техните искания бяха преведени, а още на следващия ден обясних, че започва бърза процедура за получаване на статут. България има закон, който регламентира времето, в което се изпълнява тази процедура. Още във вторник разпределихме хората на две групи, проведе се първото интервю, с което се стартира процедурата за закрила, обясни обаче директорът на центъра във „Враждебна” Иван Пенков.

В четвъртък разговаряхме с тях по отношение на излизане от центъра и прибиране, допълни той.

Пенков посочи още, че е проведена и среща с представители на международна организация за миграция, Върховния комисариат за бежанците, на които е дадено обяснение на мигрантите какво се прави към момента и какво предстои да се направи.

Мигрантите изтъкват, че българската страна не е виновна за случилото се, но искат тяхната малка група да получи статут.

Искаме българската държава да ни помогне тази лъжа да се оправи. В края на краищата ние сме хора, заяви един от мигрантите пред bTV.

Мигрантите настояват да бъдат върнати в Гърция, където да потърсят правата си. Там искат да се срещнат с ръководството на агенцията по бежанците, както и да разкажат за проблема си пред международни медии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    0 0 Отговор
    Поредната порция наглеци, дето си мислят, че всичко трябва да им се дава и дава!

    Айде обратно в Турция, там да потърсите правата си!
  • 2 Morgoth

    0 0 Отговор
    Не знам дали е целенасочено (твърде интелигентно би било за нашите политици) или плод на щастлива случайност, но се справяме доста добре с бежанците.
    Бяхме дисциплинирани и ги регистрирвахме - в резултат те избягваха България ... е имаше и бой по границите, супер мизерни условия в центровете и бавни процедури, но като цяло успяхме да ги отпратим "по устав".
    Сега докато Орбан се зъби на запада (а ние по форумите го сочим за добър пример) и трупа негативи, които рано или късно ще избият в нещо лошо за страната му, ние пак сме привидно дисциплинирани. Взехме от Гърция първата порция от бежанци по програмата за разпределяне, те заявиха, че са излъгани и ще гладуват, а ние им даваме и медиен комфорт, така че всички да научат, че тук не е добре да дойдеш. И най-важното никой, дори самите бежанци не обвиняват за това България. Хайде сега да видим как ще накарат останалите които трябва да дойдат тук и как ще работи програмата с разселването, след като бежанците са икономически имигранти и между разселване в Германия и такова в България има голяма разлика.

    Коментиран от #6

  • 3 Не разбрал

    0 0 Отговор
    Нещо не ми е ясно - а бе, ние нали си имаме достатъчно население, което освен ДА ИСКА от държавата и хората, не се занимава с друго? Е., тогава за какъв ... са ни и тези? За да се подобри още повече "цветущото положение" на българските пенсионери, социално слаби, инвалиди и въобще на българския народ ли? Сега пък и постановление на МС някакво са измъдрували нашите "евроатлантици" - да се осигуряват жилища, работа и дори осигуровки??? на имигранти!!! Ами хайде да си доуморим нашия народ, за да ни похвали Западът, че сме европейски ориентирани...

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Не разбрал":

    Трола деси-стоян каза че си е чиста далавера - 150 милиона за 1000 маймуни, пада се по 150 хил на маймуна. нищо че приижда всеки ден и брой ката е много повече от 1000. Нищо простив нямам който иска да им взима парите или пък да смуче пари от ЕС, но все пак си трябва и бой, че нещо ми се струва че се колебаят дали да напускат страната.
  • 6 мммммм

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Morgoth":

    Тии, така, случайно, да си минавал скоро из центъра на София, да видиш на какво е заприличал? Навсякъде обрасли черни ислямски примати, дето не са и никакви бежанци. И все мъжки примати.
  • 7 Кина

    0 0 Отговор
    Много шум за нищо. Искат в Гърция да си търсят правата - чудесно. Като никога тяхното желание е в наша полза. Хайде обратно в Гърция и на тяхно място дайте шанс на бедни, безимотни българи да ползват програмата. Желаещи да мигрират в родината си ще има много. Така, или иначе принципът ще е спазен: и едните и другите са икономически "мигранти".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове