23 Октомври, 2016 18:30 15 390 28

Акция ”Зима” на КАТ започва от 1 ноември

  • акция-
  • зима-
  • кат-
  • полиция
Акция ”Зима” на КАТ започва от 1 ноември - 1

Броени дни остават до акция "Зима" на пътя. От 1 ноември полицията започва масови проверки за гумите, светлините, чистачките и изправността на автомобилите.

Първоначално шофьорите само ще бъдат предупреждавани, а от средата на месеца ще им бъдат налагани и глоби, предаде Нова телевизия.

През първата седмица на акцията на фокус ще бъдат велосипедите и каруците. Ще се проверяват както тяхната изправност, така и осветлението по тях.

Вторият етап е насочен към безопасността на пешеходците през зимата, а при третия ще се следи за подготовката на автомобилите за движение при зимни условия.

В момента няма законово изискване гумите да са зимни, така че се мери само дълбочина на грайфера, който трябва да е над 1,6 мм. Очаква се обаче до края на годината зимните гуми да станат задължителни при сняг, лед или трайно ниски температури.

Специалистите са категорични, че зимните гуми трябва да са задължителни. Каучукът като има по-добър коефициент на триене това ни помага да имаме по-малък спирачен път и при рязко спиране по-добро сцепление в завоите.

Ако все още не сте сменили своите зимни гуми, съветът на сервизите е да се запишете скоро, защото часовете за близките седмици вече са почти запълнени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Хуй

    1 0 Отговор
    На пешеходците КАТ какво ще проверяват? Дали сме със зимни боти?? Я си...............
  • 2 Веско

    2 1 Отговор
    Най-вероятно причината зимните гуми да станат "задължителни" е, че роднините на някой от властимащите дебело.ерковци е вносител на гуми....

    Щото тая поредна милиционерска глупост е същата като с фаровете. Щели да намалеят ПТП-тата, дръжки, напротив, увеличават се драстично.
    Днес някакъв комплексиран пернишки с бангия поне на 10 години, ама БМВ, се залепи на 10 см. от мене на пътя за аерогарата. А карахме със 160.... И понеже аз съм с джипка и с теглич, за миг си помислих : Кво ли ще стане, ако сега набия едни спирачки ?!
    Дали щех да го утрепам тоя нефелник ?

    Така че, зимни гуми, фарове целогодишно, телефони, колани - това е само реверанс на ББ към тия, които му спретнаха преврата на Орлов мост, и на които ходи да обещава и да се моли...

    Всичко зависи от задкормилното устройство, докато има такива герои, тъпи, дето се мислят за безсмъртни, нищо няма да се промени...

    Коментиран от #24, #25

  • 3 Пловдив

    2 0 Отговор
    Зарежете зимните гуми ,а пътищата кой ще чисти.Госпожа свинетка не да ми се дъха колко струва стикера ,а да си върши работата.
  • 4 майор Костов

    1 0 Отговор
    Някой да обясни на ченгетата, че зимата започва на 21 декември. Иначе ще стане като миналата година - по къси гащи, но със зимни гуми.
  • 5 чавдар

    1 0 Отговор
    това със зимните гуми ще бъде поредния лобистки закон,,,,гуми трябва да се купуват,обороти да се правят
  • 6 Еркеч

    0 1 Отговор
    те съвременните гуми не са от каучук,а от някаква пластмаса,те за каучук говорят,специалистите и те обслужват интереси.западния тертип е такъв ,аз го отричам и няма да сменям през ден гуми.
  • 7 hmhmhm

    1 2 Отговор
    Няма такава държава. Гуми фарове тъпаци трагедия как само мисля да се махна от тази държава че на тия тъпаци една стотинка да не и дам. Поклон пред всички които избягаха в Чухбина
  • 8 пич

    1 0 Отговор
    Стига писахте глупости! Зимните гуми са с много по добро сцепление на сняг, а той не пита къде и как ще ви завари през зимния период и трябва да станат задължителни. Много ДЖИГИТИ карат с летни в снега или със зимни карани през лятото което е горе-долу равносилно и какво се получава- пречат на останалите участници в движението като постоянно закъсват. Комплект среден клас гуми струва между 200 и 500 лв. според размера (не говорим за гъзарите които карат с нископрофилни и са им скъпи) и се използват 4-5 сезона не е чак толкова скъпо щом искаме да се придвижваме с автомобил. БЕЗОПАСНОСТТА Е НА ПЪРВО МЯСТО!!!
  • 9 Бай Кор

    0 0 Отговор
    Джиповете също са по-добри на сняг - предлагам да се направят задължителни!
  • 10 Мразещ

    1 0 Отговор
    Още какво ще измислите бе ....... ненаядени!!!!
  • 11 gost 1

    0 1 Отговор
    Машала бе ПИЧ евала ашколсун я дай ве разберачев един комплект зимни гуми за 400 лв???

    Коментиран от #12, #14

  • 12 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "gost 1":

    Ти не го разбра-той има предвид цената на 1 ГУМА!
  • 13 Plovdiv

    0 1 Отговор
    Някой може ли да ми обясни как нещо, дето по закон НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, все пак ЩЕ БЪДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО?!?!?!?!
  • 14 пич

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "gost 1":

    До коментар № 10 "gost 1" научи се да пишеш, че незнам някой разбра ли нещо от твоето написано, а до коментар № 11 "onq s konq" Купих преди време 4 бр. зимни гуми от Диана с размер 195/65/15 марка Vredestein и с монтажа ми стуваха 406 лв., ще карам 3-ти сезон с тях и до сега не съм имал абсолютно никакви проблеми. Не знам какво караш за да ти струва 1 бр. гума 400 лв. Нещата са много прости всеки трябва да си преценява според джоба какво може да си позволи, а не само да се оплаква!

    Коментиран от #16

  • 15 Тошибиян

    1 1 Отговор
    Като държавата е загрижена за безопасноста през зимата нека да подарява на всеки автомобил през 2 години 4 зимни туми и проблемът е решен а не само да рекетира хората които нямат пари за зимни гуми
  • 16 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "пич":

    Възможно най-евтината гума като твоята/Фреденщайн/ с посочения от теб размер струва 122,30лв,а най-скъпата/същата марка и размер,но явно по-добро качество/-193,40лв.Ако ти сложим 3 лв за монтаж и цената 122лв,става 125лв.Умножено по 4 бр СТАВА 500ЛВ...а не 400 ,както пишеш.Вярно е че малко не съм в час относно цената на зимните гуми,защото не карам в сняг и респективно НЯМАМ ЗИМНИ ГУМИ,но пък знам отлично цените на летните и те са в ПЪТИ ПО-ВИСОКИ

    Коментиран от #23, #27

  • 17 Дядо Йоцо

    0 1 Отговор
    Много прост е българския народ. Ще избягал бай Ганя в чужбина. Само дето там ще види какво е закон и какво става когато не е.аваш закона. Не само ще караш със зимни гуми, ами на поничката в багажника ще купиш нова зимна гума. Това не е на ББ прищявка, а е следствие на статистиката. Аз съм си имал работа с много катастрофи и знам от личен опит какво става с автомобилите на оня с коня и тошибиян обути в 7-8 годишни австрийски и германски летни гуми през зимата при мокро и ниски температури. Но пак казвам, много прост е българския народ!
  • 18 hiho

    0 1 Отговор
    ako se izmeni zakona. vzimate edni vsesezonni I ste gotovi!i nikakvi pari pove4e na vlastima6tite!
  • 19 сандокан

    1 0 Отговор
    ЩЕ МИ ПРОВЕРЯВАТ КОЛЕЛОТО?!?! ААХАХАХАХАХАХ........ЕЕЕЕЕЕ....РАЗСМЯХ СЕ!!!! Я ДА ПРОВЕРЯТ ПОЛИЦАЙТЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ КОЛИ?!?! ТЕ КАРАТ БЕЗ ГРАЖДАНСКА,БЕЗ ПРЕГЛЕД С ГУМИ КОЛКОТО ДА НЕ СА ПО ДЖАНТИ!!! А БЕ Я СИ .......... ТАМ КАКВАТО РОДНИНА ИЗБЕРЕТЕ!!!!!!
  • 20 гостенче

    1 0 Отговор
    Немога да повярвам, че хора които заявяват, че могат да си позволят да карат автомобил се вайкат за 4бр. зимни гуми, за максимум по 100лв./бр., които в последствие съм сигурен че ще карат минимум 5 години.
    Както са казали хората, който неможе да се къпе, да не се съблича!!!
    В крайна сметка колата не е един варел с 4 врати и 4 колелета, чието единствено изискване, е колелетата да се търкалят по земята,и ако се търкалят значи внсичко е наред.
    Неможе всеки човек събрал 1000лв. да се е качил на "кола", всеки слелски бек който е стиснал 5 бона да си е купил бегачка 200-250 коня на 17"-18" джанти и като дойде време за данък, винетка, гуми и т.н. да плюе държавата и полицията. Аман от пишман гъзари.

    АВТОМОБИЛА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН !!!!!! За някои е изгоден за други не е. ТОЙ НЕ Е ЗА ВСЕКИ !!!!! За това има задръствания по улиците. Защото само 50% от участниците в тях могат реално да си позволят да карат автомобил.
    Живеем в държава с 4 сезона и трябва да се съобразим с това. Всесезонните гуми за Италия, Люксембург, Испания ит.н. където няма зима а постоянна есен или лято.

    Всяко едно самодеято "задкормилно устройство", което излезе на смега с летните гуми е потенциялно камикадзе. Автомобила е неуправляем. Аз като гражданин не желае някой да се самоопределя колко е способен и да си позволява да шофира в снега с кънки !!!!
    КУПУВАТЕ СИ ЗИМНИ ГУМИ И КАРАТЕ. НЕ СИ КУПУВАТЕ И СИ КУПУВАТЕ КАРТА ЗА ГТ.
  • 21 Веско

    0 1 Отговор
    Една гума ми струва над 300 лв., и ако искам ще сменям, ако искам - няма !

    Нито ще ходя да слугувам и да ставам бял роб в чужбина, нито ще спазвам тъпи закони ! Тук мога да си позволя много повече простотии, и никой да не ме пипне за нищо, отколкото в чужбина...

    Абсолютната липса на работеща държава е гадно нещо, но вервайте ми, още по-гадно е да има държава и тя да работи както трябва !

    Поне за мене е така, за тия дето робуват в чужбина като скубят пилета, къпят наакани бабички, берат нещо си, строят нещо си, живеят в бараки по 20 в стая и ползуват една баня, вероятно не е така, но за мен е !
    Вижте конския какъв кърпеж е само, емигрант...ха ха

    Аре са, бегайте на тръстиката !
  • 22 Дедо

    1 0 Отговор
    Поредната простотия!То това се гласи от няколко години и вече почти всички са "подготвени". На местоработата ми паркират около 40 автомобила и повечето са със зимни гуми целогодишно. За две ходения на море това лято забелязах, че и всяка втора кола по курортите е със зимни. По магистралата с тея гуми не ми се мисли на мокро или в екстремни сличаи как се спира. Вместо да изпишем веждите пак ще избодем очите!
  • 23 Фен на БМВ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Приятел взе миналата година, Тигър 17-ки за 92лв, гумата... Наблегнете на 17-ки....
  • 24 Фен на БМВ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Веско":

    Весе, ти не си ли комплексиран пич, нали аджеба караш с 160 км./ч. Или може би действието се развива в Германия, щото тука нема път за разрешена скорост 160 км./ч. Да не би за джиБ да има други ограничения. Другите са тъпи и безсмъртни, а караме котора с висока скорост и се ядосваме, че някой ни настига...хахахха Евала, пич...

    Коментиран от #26

  • 25 444555666

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Веско":

    Много правилен коментар. На тъпаците им се струва, че като им продадат кола с много екстри и тя ще ги пази, вместо да си направят труда да мислят.
  • 26 Веско

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Фен на БМВ":

    Фен на БМВ, никак даже не съм комплексиран, просто исках да му дам път възможно най-бързо, защото човека с БМВ-то си беше идиот, но отдясно имаше коли, дадох газ и набързо от 120 стана 160...
    И той през цялото време на 10 см. зад мен...

    Все пак мойта кола не е правена да се надбягва по магистралата с тъпи селтаци с уж мощни бангии. Гумите ми са 255 65 17, трудни са за надбягване, и конските сили със сигурност са ми повече, но нямам мераци да се надбягвам със селтаците.
  • 27 Пич

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Колега отново не си прочел, написал съм цена комплект СРЕДЕН КЛАС зимни гуми масов размер от 200 до 500 лв. (13-16 Цола), но съм пропуснал за лек автомобил, пък и когато купих моите бяха на промоция. Който търси намира! И пак които не могат да си ги позволят да не се качват през зимата на автомобилите си, защото така застрашават останалите участници в движението и без това си заминаваме от глупост като например изказването на коментар #2- Веско- еми трябваше да му набиеш спирачките да видиш какво ще стане. Че държавата е скапана спор няма, по този начин нищо не правим, вината си е в нас самите защото не знаем как да избираме, а имаме това право!
  • 28 Боби Турбото

    0 0 Отговор
    Чакам Госта с заучената реплика (колите не са задъжителни) да се изкаже.Аиде дилърче липсваш ми.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове