Last news in Fakti

23 Октомври, 2016 19:31 2 247 9

Ген. Михов: Много лобизъм около новия ни изтребител

  • изтребител-
  • михо михов-
  • армия
Ген. Михов: Много лобизъм около новия ни изтребител - 1

„В изказа на много висши военни, в т.ч. и на министъра, се улавя говорене за изтребител, а не за многоцелеви и многофункционален такъв. В комисията по отбрана в НС този въпрос беше разискван най-обстойно и бе поискано обяснение от министъра на отбраната Николай Ненчев затова има ли променени критерии по методиката за оценка на типа самолет при предстоящото му избиране“. Това каза в ефира на БНР ген.Михо Михов, председател на парламентарната комисия по отбрана по темата за закупуването на изтребител от държавата и дали условията за това са променени зад гърба на депутатите.

„Искам да припомня, че нашата комисия в Народното събрание следи как изпълнителната власт прилага решенията на парламента. На 1-ви април, дано датата не е лъжовна, правителството с Решение 234 прие проекта за придобиване на боен самолет. На 2 юни т.г. Народното събрание прие този документ. Ние обърнахме внимание в зала, че в мотивите на МС се казва, че налага вземане на решение за спешно стартиране на проекта за придобиване на нов тип основен, многофункционален самолет“, коментира ген. Михов. Той поясни, че акцентът при гласуването на министерското решение в комисията, е бил на ключовите думи „спешно“ и „многофункционален“.

„Е, от юни досега минаха 4 месеца. Да е многофункционален, е мотив на правителството, приет от НС. Впоследствие не би трябвало да се променя каквото и да е. В документа се казва, че това решение е стратегическо, очертаващо развитието на Българската армия за десетилетия, което означава най-малко поне 20 години. Целите са въздушен суверенитет, въздушна и противоракетна отбрана в системата на НАТО, охрана на въздушното пространство и удари по земни и морски цели, както и разузнаване“, разясни генералът. Той сподели, че върши тежък сблъсък между двама последни командващи ВВС, двама директори на Института по отбрана и двама председатели на Борда за управление на проекта, а това поражда възможност за навлизане на лобистки интереси в министерството. „Още по-малко ми се иска те да изпадат под влиянието на лобистки кръгове за това какъв тип самолет да купим за България“, допълни Михо Михов.

Според него е недопустимо, въпреки че е възможно, да се позволява намесата на лобистки и корупционни кръгове до тази важна покупка за България.

„1,5 милиарда лева или доброто намерение на правителството спешно да достави нов боен самолет на Българските военновъздушни сили, е решимост, която произтича от живото опасната диагноза на състоянието на Българската армия в цялост. Защото, ако продължим да изчакваме, все повече ще оскъпим проекта. Има 15 предложения до Министерство на отбраната от 9 страни за доставка на многофункционален самолет. Пак повтарям, НС прие проект, в който са дефинирани основните изисквания за купуването му“, каза ген. Михов. И уточни, че естествено самолетът ще бъде на въоръжение към НАТО и ЕС – изискване, което е прието от депутатите. „Има и друго – самолетът да е на въоръжение в момента на подписване на договора. Има опасност всички изисквания, които са приети да се нарушат, ако методиката се нагажда по лобистки интереси. Новият самолет трябва да покрива оперативно – тактически изисквания за многофункционалност. Последното, което би могло да се наруши, е употребяваните, втора ръка самолети, да притежават остатъчен ресурс не по-малко от 50% по календарен срок. С две думи - срокът на годност на машината трябва да е поне 20 години“, коментира ген. Михов, който благодари за възможността да може да предупреди за съществуващите опасности по сделката.

„Аз представлявам комисията по отбрана и съм длъжен да контролирам как се спазват решенията на Народното събрание. Съжалявам, ако наистина от Института по отбрана са пипали и променили част от условията на парламентарното решение – за многофункционалността и годността. Причината е, сблъсъкът на директори, както казах по-горе и това е недопустимо. Не би следвало в навечерието на президентските избори да се прави така. Комисията по отбрана винаги е била безапелационно строга, нищо, че няма разследващи функции. Но докладите, които прави, ще са обективни и справедливи. Въоръжените ни сили са в криза, сочи нашата експертиза и няма защо да си затваряме очите за това“, заключи ген. Михов.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 909 БЪЛГАРИЯ

    0 0 Отговор
    РУСКИТЕ ИЗТРЕБИТЕЛИ СА НОМЕР 1 В СВЕТА !КУПЕТЕ РУСКИ !НЕ Американски КОЧИНИ !НОВИТЕ ИМ F-35 ВЕЧЕ ИМАТ МНОГО БРАК ! И ДРУГИТЕ СА ИМ ТАЛИГИ !

    Коментиран от #8

  • 2 Ник

    0 0 Отговор
    Има информация от няколко месеца, че са се договорили за спрените отдавна от производство консерви F16 от САЩ, които да бъдат реновирани в Португалия и продадени на България на цената на чисто нов Грипен, който на това отгоре е и с 2 пъти по- ниски експлоатационни разходи. Да не говорим, че Шведите ги дават на разсрочено плащане и с условието да построят завод за някои от компонентите за самолета в България
  • 3 tost

    0 0 Отговор
    Браво бе,с един самолет ша плашим гаргите
  • 4 Morgoth

    0 0 Отговор
    Имаме Миг29 в трагично състояние и драстично остаряли Миг21. Трябват ли ни обаче по-добри?
    Ако става дума за ескортиране и принуждаване да кацнат на всякакъв вид невоенни самолети и нашите ни вършат работа. Ако става дума някой да стои във въздуха и да чака да го свалят при евентуална агресия - и за това стават.
    Ако пък смятаме да ги ползваме в реални военни действия, то идва въпроса къде и срещу кого? Ако ще пазим собствената си територия най-добре да си купим C-300, по-евтино ще ни излязат и е по-вероятно да свалят самолет. До колкото знам вече имаме такива, но и повече може. Ако пък искаме да ходим на мисии в чужбина ... е аз поне не искам да го правим, не искам да плащам за чужди войни.
    Като цяло в сегашната обстановка не виждам особен смисъл да си модернизираме авиацията. Колкото и добри да са двата самолета които можем да си позволим няма да ни направят регионален шампион и няма да доведат до по-голяма сигурност.

    Коментиран от #9

  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор
    Всъщност за какво са ни изобщо самолети,след като ген Радев вече не е в армията и няма кой да ги командва?
  • 6 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Яко кражбина ше има
  • 7 Михиев

    0 0 Отговор
    Лобизма е по-страшен проблем от сделката за самолета. Лобизмът е корупция котенцето ми. Лобизмът е Раковото разпространение в правителството срещу което законодателите от Нар. Събрание не предприема действени марки, ВИНОВНИ заради ПРЕСТЪНО -?АНТИ НАРОДНА АНТДЪРЖВНА безотговорност, безразличие и бездействие с предоставената ви ВЛАСТ и НАРОДНО ДОВЕРИЕ, което ВИ ПРАВИ ПРЕСТЪПНИЦИ на равно с лобистите защото вие създавате условията и средата за тяхното съществувание! Михуев , твоето изявление не те ОНЕВИНЯВА от СЪУЧАСТНИЧЕСТВО в ЛОБИЗМЪТ който днес съществува. Михиев както и Първанов играят от двете страни на фронта, оставяйки си задната врата отворена. Такива "народни" дейци се наричат ДЖЕНДОВЦИ - ЗАХАРИ СТОЯНОВЦИ, които свърши безславно своята кариера чрез отравяне на пост като зам председател на Нар. Събрание! Умната, Михуев, дръж здраво брънича момче! Щото стипцата не е приятна!
  • 8 Армагедон

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "909 БЪЛГАРИЯ":

    Или руски, или Грипен, Юрофайтър ... добри са и са изгодни най-много Грипените. Но мафията често лобира и палячовците като Ненчев я слушкат...
  • 9 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Morgoth":

    Ракетите С300 не са ли нарязани отдавна? Аз мисля че още с влизането в НАТО Монката Паси почна да реже разни ракети и въобще не сме спирали да си унищожаваме армията. Ама нищо чудно да си купим такива подобни, щото трябва да се пазим от „руска агресия”, пък голяма работа че преди няколко години сме ги нарязали. Важното е че някой е взел тогава комисионна, а и сега пак ще вземе.

    Иначе ако някой иска, може да се обзаложи срещу мен, че ще си купим ф16 трета употреба. Даже се чудя как няма някоя оферта от Турция!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове