29 Октомври, 2016 06:30 18 011 9

България е в Топ 5 на ЕС по лоши пътища

  • пътища-
  • асфалт

ЕК все пак дава надежда: Има слаба позитивна тенденция в транспортната инфраструктура

България е в Топ 5 на страните в Европейския съюз с най-лоши пътища. Това става ясно от последния доклад на Европейската комисия за транспортната инфраструктура на 28-те членки на ЕС. Страната ни е на четвърто място в класацията по лошо качество на автомобилните шосета, цитиран от в. "Сега".

Преди нас на първо място е Румъния, следвана от Малта и Латвия, а на пето място е Полша. Любопитното при държавите с най-добри магистрали и пътища е, че Германия, смятана за водеща в Европа, е едва на 8-а позиция. На първите места са Холандия, Франция, Австрия, Португалия, Дания, Финландия и Люксембург. А Италия, която е смятана за лидер по добри шосета, изпада на 18-а позиция.

 

„Труд“: 14 000 деца отпадат от училище на година

40% от 15-годишните не разбират какво четат и не могат да прилагат наученото в елементарни ситуации Едва половината българи намират работа до три години след завършване

14 000 деца отпадат от образователната система годишно. Това сочат данните от последния мониторингов доклад за 2016 г. на инициативата „България 2030“, представен в София, пише в. "Труд".

Статистиката показва, че броят на преждевременно напусналите системата на образованието постоянно нараства, като през 2013 г. техният процент е 12,5, през 2014 г. – 12,9 на сто, а през последната година вече 13,4.

Освен това една четвърт от завършилите основно образование не продължават към следваща степен.
Най-често отпадането в училище става в горните класове. Причините са основно две – икономически и ниска ефективност на образователната система. Констатацията на експертите е, че сегашната образователна система не е насочена да работи, така че да е в синхрон с останалите системи, касаещи децата – социална и здравна, и реално да предотвратява социалното им изключване.


 

„Монитор“: „Всеки втори занаят у нас умира“

60% от занаятите у нас вече не съществуват. Това е станало след промяна в закона през 2011 година. Така списъкът с регистрираните занаяти намалява от 129 на 57. Тогава отпадат готвачите, мелничарите, майсторите-строители, както и поддръжката и монтажът на отоплителна и хладилна техника.

„Става дума за дейности, които са свързани с чисто занаятчийския начин на работа. Дори не разбрахме мотивите за изваждането им от списъка. Тогава в регистъра влизаха и стопанско значимите занаяти, които в момента почти са лишени от представителство“, коментира за „Монитор” председателят на Националната занаятчийска камара Иван Влаев.

Според него по този начин се губи и приемствеността, а излизането на тези дейности е също с размити правила. В същото време у нас има занаяти, които бавно умират, но съществуват на хартия като бъчварството например.

 

 

„Стандарт“: “Стопаните прибират с 20% по-малко картофи

Реколтата от картофи тази година ще бъде по-слаба с 15-20% в сравнение с миналогодишната. Това каза пред "Стандарт" Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите. Основната причина за това са климатичните условия и по-конкретно - голямото засушаване през 2016 г., обясни той. Качеството на картофите обаче е добро.

Очаква се тазгодишният добив на картофи да бъде около 120 хил. тона. А необходимото количество за страната ни е към 400 хил. тона, което означава, че ще се наложи да внасяме картофи от чужбина, коментира Каймаканов. България внася най-много картофи от Полша, Германия, Белгия и Холандия.

Средният добив на картофи в България е малко по-нисък от миналата година, сочат оперативни данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Стопаните прибират по 1 283 кг. от декар, или с 1,2% по-малко от предишната реколта. През тази година бяха засадени 120 621 дка с картофи, а реколтата е прибрана от 86 893 дка, като вече са събрани над 111 хил. т. Картофите се продават на едро за 0,60 ст./кг, или с 9,1% по-скъпо от миналата година.


 

„24 часа“: "Хапвайте тиквени семки"

В Китай тиквени семки са известни като "император на градината". За много народи те са символ на здраве и успешна реколта. И това уважение не е само защото от малкото семе може да се отгледа огромен, красив и полезен плод. Само по себе си семето съдържа цяла аптека полезни вещества и е склад на здравето.

Тиквените семки са богати на мазнини, сладки на вкус. Ядката е изключително богата на полезни хранителни вещества: аминокиселини, протеини, минерали, фибри, селен, калий, калций, цинк, желязо, силиций и мед - всичко, което е необходимо, за да се повиши имунитета и за поддържане на здравето на нашия организъм.

С такъв впечатляващ списък от химически елементи, съдържащи се в тиквени семки, не по-малко впечатляващ е в списъка на техните полезни свойства. При редовно консумиране на тиквени семки сърдечния ритъм укрепва и намаляват колебанията на кръвното налягане. Съдържащото се в тях желязо подобряване състава на кръвта, а аминокиселини укрепват кръвоносните съдове. Нормализира се кръвната захар.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 журналиста

    0 0 Отговор
    Ами хвани ги оправи пътищата не само да пишеш глупости Анатоли.
  • 2 Янко

    0 0 Отговор
    Проблема не е само в лошите пътища а в безотговорността на онези които отговарят за безопасността по пътищата.Виждам по натоварени републикански пътища дълбоки ями в които ако попадне колелото и край с теб. Е тук ,вее нещата опират до престъпление защото толкова ли нямат една кофа цимент да сипят в такава дупка та да не стой до следващите избори или до недай си Боже катастрофа със смъртен случай? Абсолютна безстопанственост и разруха цари в бедната ни държава!
  • 3 Не е за вярване

    0 0 Отговор
    Мислех, че сме в топ 1 хахаха
    Как изобщо би могло да е възможно някъде да има по-лоши пътища?! Обиколих Европа, бях и в някои части на Азия и никъде няма такива пробити пътища!

    Коментиран от #4

  • 4 ник

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Не е за вярване":

    Румъния си е номер1 , много дупки повече и от при нас дори, околовръстното на Бухарест е най откаченото нещо, няма светофари всяка уличка ,която излиза на него е с предимство, околовръстното е със знак стоп, на всеки километър, имат 80 км магистрала на север,която на практика е Побразно отклонение на 2лентовия път и е безсмислена.
  • 5 Ааа браво

    0 0 Отговор
    Стана ми гот че не сме най-зле браво ! чувствам се по-добре, доволен, ободрен от новината !! Ще сляза до мазето да взема буркани и да напълня малко туршия
  • 6 Гладник

    0 0 Отговор
    Е,за това са виновни циганите и бежанците.
  • 7 Чукча

    0 0 Отговор
    Тази статия е като вица за баскетболната среща между Албания и САЩ,хамериканците естествено печелят,но по-важно от това е как в Албания отразяват събитието на другия ден в местния печат.,,Състоя се турнир по баскетбол между съставите на Албания и САЩ,нашия отбор се класира втори,а този на САЩ- предпоследен.,, Та и в тази статия е долу-горе същото. Истината не е добра за управниците и затова автора я ,,пудри,, за да е приятна за ухото.Да поразсъждаваме заедно- все още членове на ЕС са 28 държави,щом Румъния е на първо място в класацията за най-лоши пътища,значи е последна в класацията за най-хубави такива т.е. тя заема 28 място,логично Малта е на 27,Латвия е на 26,България е на 25,Полша на 24 и така нататък в тоя дух до класираната на първо място Холандия. Това е истината,не сме последната дупка на кавала,но сме пред,пред,предпоследна.Да ни е честито.
  • 8 Чукча

    0 0 Отговор
    От 28 държави членки на Европейския Съюз в класацията за най-хубави пътища България в съюза е на 25 място, казано направо сме на пред,пред,предпоследното място. Да ни е честито.
  • 9 Винетка Адкова

    0 0 Отговор
    А по цена на винетките на кое място сме ...СЛУГИНАЖИ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове