Last news in Fakti

1 Ноември, 2016 03:15 12 903 58

2 бона акт при катастрофа с летни гуми

  • полиция-
  • акт-
  • катастрофа
2 бона акт при катастрофа с летни гуми - 1

КАТ да ни дере с до 2 бона глоба, ако направим катастрофа през зимата и сме карали с летни гуми. Това обмислят да предложат в парламента експерти по пътна безопасност, които вече подготвят новите текстове в закона, разкрива в. „Монитор”.

 Според сега действащите правила зимните гуми у нас не са задължителни. Очакваше се след промените в Закона за движение по пътищата да се налагат глоби на шофьорите, които в заснеженото време карат с летни гуми. Заради липсата на дефиниция какво е зимна и какво е лятна гума обаче промените се забавиха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 0 Отговор
    Скъпи ......... от експертната комисия имам въпрос какви са зимните гуми за камиони?Такива няма слагат вериги и кой сте вие е да ми казвате с какви гуми да карам?зимна лятна ясно ли вие какво е или на едната има снежинка?ами моторите какво ще правят със гражданска без зимни гуми?Няма такива алчни като вас дано се задачите с по големи гуми ама щеги преглътнете с малко антифриз нали е за глобата.
  • 2 mediator37

    3 1 Отговор
    Скоро ще очакваме глоба 2000лв. ако водачът направи катастрофа през зимата карайки без вълнени панталони и/или без термо-чорапи.
  • 3 ТИКВОЧА

    1 0 Отговор
    ТИКВАТА В АТАКА . ПАРИ МУ ТРЯБНАТ НА ЧОВЕКА. А АКО КАРАМ ЛЯТОТО С ЗИМНИ ГУМИ ПАК ЛИ ЩЕ СЕ ГЛОБЯВАМЕ. ТОРМОЗ МУ ТРЯБВА НА НАРОДА ДА НЕ МИСЛИ ЗА ДРУГО ОСВЕН ЗА ШИШЕ ГРОЗДОВА И МАЛКО ХЛЯБ.МУТРАТА ЗНАЕ КАК СЕ МАРОДЕРСТВАТ ХОРАТА. ИЗБЕРЕТЕ СИ ГО ОТНОВО НА ПРЕСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ.

    Коментиран от #24, #30

  • 4 сандокан

    3 0 Отговор
    Градският транспорт,автобусите както и камионите...те нямат зимни гуми?!?!? И след като големи производители като гудиар,мишелин,ведрщайн ни предлагат всесезонни гуми..ние тука пак големи разбирачи!!!! Много образования гумаджия зад блока ще ми говори,че нямало такова животно като всесезонни!!! Последно,вещичт КАТ-аджия ще ми мери грайфер!!!! Производителят е сложил уграничител до къде можем да караме гумата!!!!!!
  • 5 onq s konq

    0 1 Отговор
    Моито беенве е със заводските ОРИГИНАЛНИ зимни гуми откак е произведено така че не ми пука ! Карам си го и през лятото с тях но те са ОРИГИНАЛНИ и нямат изхабяване за разлика от тези дето се продават тука !!!

    Коментиран от #9

  • 6 Бай хой

    3 0 Отговор
    А колко хиляди лева ще е наградата ако катастрофираш със зимни гуми?
  • 7 onq s konq

    1 0 Отговор
    + това лятото оргиналните ми зимни дума са около 7 пати по добри от наи добрите летни гуми на пазара! Вече 7 години ги карам нон стоп. Поне 3000 км. пробег сам направил. Никога не сам закасвал на главната улица в селото ми.
  • 8 Синджира

    1 0 Отговор
    Също така веригите трябва да станат задължителни за райони като Сандански и Петрич. Как са го пропуснали, не знам.
    Скоро на пазара ще се появи нов продукт - Топъл печат със снежинка, който превръща лятната гума в зимна.
  • 9 оня с магарето

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Дочух отнякъде че и маслото не сменяш на колата защото е ОРИГИНАЛНО .... Истина ли е това или са ме подвели ?

    Коментиран от #13

  • 10 Едикой си

    0 3 Отговор
    Напълно съм съгласен! Само една кола с летни гуми може да направи голяма беля на пътя...да направи катастрофа и да направи километрично задръстване!
    Дори ми се струва че тази глоба е малка!!
    Някой спомена всесезонни гуми!!! Айде стига глупости!! Как може според разбирачите едно нещо да работи еднакво добре от +60 до -20 примерно...това са 80градуса разлика?!!
    И нека минусите завалят сега!
  • 11 ДАИ

    3 0 Отговор
    Научи едва полиция да не работи, па после и измисляй работа - дали колата има течност за чистачки, парното работи ли, на гумите колко е грайфера, на обувките колко е грайфера...... Това ли работата на полицията или да събира доказателства за да вкарва престъпници в затвора.
  • 12 xyz

    2 0 Отговор
    Евродиректива от 2012г. - гуми за сняг - с маркировка M+S, гуми за тежки зимни условия - със снежинка и тривърха планина. Другото са мераци на търговци, а проблемите обикновено са между седалката и волана.
  • 13 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "оня с магарето":

    Маслото на колата се сменя на 10-12000 км. Но това е когато караш с неоргинално масло. Моето е оргинално на бнв и мога да го карам 20 000 км. досега сам минал 3000 км. за 7 години значи мога да карам още около 42 години с него. но понеже сам харесал едно друго бнв, един дядо го кара в германя. чакам до да омре и ще ми го докарат. ного добра кола е! сичко и е оргинално. на 18 години е само и няма 90000 км. още. и е карано само по убави патища. няма да хлопне няма да тропне. така каза вносителя
  • 14 shades

    1 0 Отговор
    Август месец ми спират личната кола за проверка .Аз шофирам ,отзад съм зимни има мм грайфер 4-5мм,но рисунака беше се изтъркал.Поради вискките температури през лятото зимните гуми се изтъркават бързо. Една зимна гума е ефективна при приблизително 7 градуса надалу , това е константна величана която се променя за всяка марка гуми. Вледствие на това ,че задна дясна гума няма рисунък ми спират автомобила от движение.След бързите административни действия ,от страна на катаджията талона на колата ми пристига в КАТ след 25 дена .След това нови главоболия опащи такси банки такса за това онова след един загубен ден ми връщат един от взетите талони този на автомобила малкия .И сега идва по големия проблем аз с книжката си вадя хляба и искам да съм изряден .Отивам да си плащам акта септемеври.Чиновника в кат ми го презаверява за октомври средата.Октомври отивам и ми го презаверява за декември 20 преди коледа.Няма така държава в закона си пише голяма част от го знаят това за актовете кога и как в какво се превръщат и с кога отпада . ...В момента на колата имам 4 зимни гуми евтини най-евтините обаче нови и за пред закоона съм ок.Моят шеф няма пари да гупи нови гуми за служебния автомобил и ще го карам с летните . Кой крив кой прав тук не се знае .Лек ден
  • 15 ЖЦН

    0 0 Отговор
    Малка е тази глоба!А на тези който пестят и от гуми освен от всичко останало,да отидат да карат в малките улички през зимата когато има сняг и кал и тогава ще има стане ясно като бял ден дали има такова животно като зимни гуми.Който блокира улица заради невъзможност да потегли заради това ,че е с летни гуми и има нулево сцепление също да има глоба поне 500 лв.
  • 16 Зимна гума

    0 0 Отговор
    Малка е тази глоба!А на тези който пестят и от гуми освен от всичко останало,да отидат да карат в малките улички през зимата когато има сняг и кал и тогава ще има стане ясно като бял ден дали има такова животно като зимни гуми.Който блокира улица заради невъзможност да потегли заради това ,че е с летни гуми и има нулево сцепление също да има глоба поне 500 лв.
  • 17 Киро

    1 0 Отговор
    Точно така, всички с летни гуми, катастрофирали зимата - с як акт!

    Няма да страдаме заради група го.нари, дето са решили да пестят пари и да се правят на интересни!
    Животът на хората е много по-ценен от глупостите на група нещастници, решили да карат зимата с летни гуми.

    Става въпрос за летни гуми, не за всесезонни!
    Ако върху лятната гума има сложени вериги, тогава да не важи.
  • 18 баш батка

    0 0 Отговор
    Добре ,че е 2 бона не 2000 лв. А за зимните гуми, светлини, топли чорапи и тн. Трябва да затегнат няколко стотин ГТП-та не няколко милиона таралясници. Мисля ,че е по логично! Държавен контрол няма, гласувайте за Радо Шишарката :)
  • 19 onq s konq

    0 0 Отговор
    Според сегадействащите разпоредби НЯМА ЗИМНИ,ЛЕТНИ ,ИЛИ ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ -има гуми със ГРАЙФЕР МИНИМУМ 1,6ММ при отсъствие на лед и сняг на платното и ГРАЙФЕР МИНИМУМ 4ММ ПРИ НАЛИЧИЕ НА ЛЕД И СНЯГ.При проверката измерването се прави от представителя на КАТ с един мн простичък уред за установяване дълбочината на шарката и при несъответствие на показателите на тумата се налага съответната глоба.След като камионите не са извадени в отделна категория от леките коли,следва същите изисквания относно споменатата дълбочина на шарката да важи и за тях.

    Коментиран от #21

  • 20 гост

    1 0 Отговор
    А ако зимните са твърди като дърво, летните нови и меки какво правим? На запад от нас има лимит за дота на гумите, за да се реши този казус - 5г от датата на дота. Защо мислите, че идват толкова хубави гуми втора употреба на цена от 2,3 евро на бройка и нашите ги продават на по 30-50лв на бройка. Сместа се втвърдява и колкото и да се пази, особенно ако стои навън, гумата старее.
    Нека да премахнат при прегледите старите барутници без прагове, вежди, без каквито и да е норми, без спирачки, светлини, застраховки и какво ли още не, та тогава да се захванат с подходящи ли неподходящи гуми за сезона. Почти никоя по-стара дизелова кола (да не говорим за товарните) няма филтър, катализатор или егр, та това трови с канцерогени в пъти повече отколкото опастността от типа на гумите. Има толкова генерални проблеми нерешени през годините оправете тях.
  • 21 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Чети малко преди да пишеш, бе!

    Това е предложение. Даже още не е направено.

    Коментиран от #22

  • 22 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Киро":

    Не само че е направено,но мисля че дори е минало на първо четене.
  • 23 fdsgh

    0 0 Отговор
    КАТ защо не си спазват изискванията по ЗДП да следят за изправността на пътищата!?
    Ако пътят е пързалка, или пък на дупки и райета :) - и вериги не те спасяват.
    И незаконните легнали полицаи в София (може би и другаде - не знам) кой ще ги премахне - търпим като роби вече Н-та година!?!
  • 24 Мършата

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТИКВОЧА":

    Кафето , цигарата и ракията - от това имаме нужда, а колкото до Бойко Борисов, надявам се че да , ще си го изберем!!!
  • 25 некойси

    0 0 Отговор
    Да измислят начин да получаваме по-добри приходи и ще караме с каквито гуми кажат.
    То като гледам как вървят нещата ще трябва да плащаме и за вдишания въздух.
  • 26 onlyhonda

    0 0 Отговор
    Мисля, че просто трябва да имаш гуми с грайфер. Днес се загледах в едно такси до като идвах на работа беше със зимни гуми но....на галош. Просто си личеше,че са може би трета зима да не казвам повече. И ? Тоя ще е като с кънки на лед при лек дъждец, НО ако случайно нацели каращ си примерно човечец с хубави летни гуми??? Както винаги в тази държава невинния ще е виновен!!! Заради тоя шум аз лично няма да си сложа на едната кола зимните гуми, които са ми и на джанти. Летните са ми мишелинки от германия, защото гумите тук нямат нищо общо оригиналните марки първи сезон като нови и смятам , че са по хубави от много зимни на пети и шести сезон без грайфер!!!! Ако падне вече сняг ще ползвам градския транспорт или ще карам джипчето което съм оборудвал със зимни понеже го кара и жената и вози и хлапето понякога. Да дойдат да ми мерят *** обирджий долни!!!
  • 27 Васичка Атанасова

    0 0 Отговор
    не е гут да се живее в Бг
    беше едно време
    хората ги направиха луди
    на повечето хора колите им струват 2000 лв а те глоба ще правят 2000 лв вместо да вдигнат заплати и пенсии
    или поне коледни и новогодишни да отпуснат
    че да зарадват хората
    а то само лоши новини
    ами Сано Косъма ви го каза хубаво
  • 28 Бате Любо

    0 0 Отговор
    Не се косете .... - Хазната е празна /обраха я управляващите/ и сега като няма какво да се крадне се започва с приемането на безумни закони от безумници...
  • 29 abv

    0 0 Отговор
    Проблема с летните гуми е по- голям в планинските райони. Моя опит показва , че при снегопочистване задръстват пътищата и пречат на движението. Някои от тях са и почерпени, още от града и се качват на планина возейки хора, обикновено млади момичета които не знаят какъв риск поемат с този който ги е качил. При непочистен път много от хората в града тръгват юруш към планината да карат ски. Ок но нали трябва оперативно време пътищата да се изчистят и опесъчат. Някои въпреки предупрежденията тръгват нагоре с летни гуми от мястото където сме ги предупредили ,че пътя не е почистен и трябва да изчакат. Закъсват в някоя преспа и после се молят да ги извадим. Това е нашенското мислене. Като ги изкараме пак пробват да отиват нагоре. Коментара е излишен.
  • 30 Димитър Колев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТИКВОЧА":

    Така си е Тиквоча нали измисли преди време и глоба 1000лв. за шофьор ако направи ПТП, освен другите санкции, все едно го е искал, не говорим за пияните зад волана. Баща ми бутна неправилно пресичащ пешеходец и му счупи крака, тъпака решил да прибяга пред бавно движещ се бус, който баща ми изпреварвал, и естествено баща ми го издуха с дежурното "несъобразена скорост".....
  • 31 Красо Зелето

    0 0 Отговор
    Купил съм си най-евтините гуми 68 лева за борй. И въобще не ги мисля. Нито закони, нито Боко Тиквата.
    За мен е по-важно да мога да спра, от колкото дали ще тръгна по някоя заснежена улица.
  • 32 Коча

    0 0 Отговор
    Да а онези п....си които карат с 200км в час никой не ги закача за нищо защото са все разни на мама и тати л..ната!
  • 33 ДАСКАЛ

    0 0 Отговор
    До onq s konq
    Ей катър научи се да пишеш или яхвай тъпия кон. На деня на будителите ще ми прави правописни грешки.

    Коментиран от #36

  • 34 Гьобелс

    0 0 Отговор
    ПРИ НАЛИЧИЕ НА ЛЕД СЕ ПОЛЗВА ПЯСЪК!Още не е измислена гума за лед хах ха ха ха а
  • 35 хаха

    0 0 Отговор
    Ако съм с гумите за кал ? Летни или Зимни ги водят?
  • 36 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "ДАСКАЛ":

    Че за кво да се уча да пиша,кат ти не мо четеш?
  • 37 ЯЦИ

    0 0 Отговор
    Тия 2 бона инвестиционни ли са или ?!??
  • 38 шофьорчето

    0 0 Отговор
    При изискване 2 атм. на водещите гуми, при снежните месеци намалете налягането на 1,5атм. и всесезонните ви гуми ще направят колата ви по-устойчива от колата ви със зимни.

    Коментиран от #39

  • 39 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "шофьорчето":

    Тва дето го казваш за вътрешните,или за външните гуми се отнася
  • 40 Танас

    0 0 Отговор
    Язе си карам каручката с гуми за мъгла ... и не ма е еня , оти коню е кован сос зимни клинци ! )))))))
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ssss

    0 0 Отговор
    Samo taka i ne samo s letni ami s zimni galo6i bravoooooooo nai posle SMISLEN zakon uraaaaaaa
  • 43 Димитър Колев

    0 0 Отговор
    Уникален хаос в тази държава, като се почне от управляващите и се стигне до фирмите в които работим, едно диво племе сигурно е по-организирано и всеки знае какво трябва да прави.
  • 44 555

    0 0 Отговор
    Тиквата прати Ченгетата по пътищата да си отработят Заплатите като дерат Бъ..лгарите Дай боже и Тиквата да бъде одран Жив в най скоро време..от ограбените Българи.
  • 45 инструктор

    0 0 Отговор
    усещате ли как се измества вниманието върху гумите и водачите , ане се говори за това КО ПРАИМИ кога пътя не е почистен и то навреме и какви глоби ще има......................за държавата и съответно фирмите дето отговарят............
  • 46 инструктор

    0 0 Отговор
    усещате ли се ,че се измества вниманието върху гумите и водачите, вместо това как и кои ще чисти пътя и кога не е почистено почват да се оправдават с времето............
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 888888

    0 0 Отговор
    Всички други да се товарят и да са виновни за какво ли не ,само вие да не чистите пътищата като в белите държави !!!!!!
  • 49 Гост

    0 0 Отговор
    Не мога да повярвам, че може да има толкова тъпи коментари! Честно!
    Вие зимата защо не се обличате с летни дрехи през зимата? Защо не мислите за собствената си сигурност? Ами за другите на пътя?

    Коментиран от #55

  • 50 Иван

    0 0 Отговор
    Тук само философи, трагнали да обясняват какво значи зимна гума. Дори и 2000 лева са малко за глаба за каране с летни гуми!!! Зимната гума е най-важна за всеки автомобил през зимата, тя освен за каране става и за спасяване на живот, както вашия, на вашите близки и деца, така и на всички останали участници в движението, ако не ви е ясно господа философи!!!
  • 51 бат Слави

    0 0 Отговор
    Пръчки
  • 52 Adanoamanadali

    0 0 Отговор
    Аз съм напълно съгласен за зимни гуми, но само на задвижващите колела! Карам кола със задно и каквито и гуми да сложа на предните колела не съм осетил някаква разлика, и ако го приемат закона всички знаем какво ще стане, ще се изкупят най- евтините зимни гуми, което надали е по- безопасно...
  • 53 бат Слави

    0 0 Отговор
    За разбирачите, има условия през зимата когато е по-добре да си със летни гуми. Примерно като вали обилно дъжд, зимните гуми не могат да изтласкват толкова добре водата от подтях. На лед зимни и летни гуми са все чеп. Та, от кога до кога е зимата? Какво точно е зимна гума? По-добре е да си със зимни гуми при 20 градуса и обилен дъжд или по-добре е да си с правилните гуми за условията. Кое е по-добре, зимни гуми на 3 години или чисто нови летни? Някои зимни гуми имат по-добре сцепление от други -- да вземат да го направят незаконно да си с кофти зимни гуми? Или по-добре, в началото на сезона да казват точно какви гуми да се купуват?

    Аре не се излагайте
  • 54 Гого

    0 0 Отговор
    Поредният картел който почва да се вихри в нашата страна. Хората са казали рибата се вмирисва от към главата.
  • 55 бат Слави

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Гост":

    Ти със снегоходки ли ходиш през зимата?
  • 56 ГОСТ

    0 0 Отговор
    няма зимни и летни
    едната снежинка означава само 10% по-добро сцепление и то само на сняг
    на лед трябва шипове или вериги
    камиони и мотори , нямат такива
  • 57 Julio

    0 0 Отговор
    Одобрявам. Глобата трябва да е огромна за да може пейзана да се замисли сериозно дали да тръгне неекипиран на път. Защото освен че е опасен, с катастрофата обичайно предизвиква задръстване а никой не е длъжен да виси и да чака с часове по студа заради подобен род малоумници.
  • 58 гост

    0 0 Отговор
    На всичките умници пожелавам да ги натресе някой съселянин. Преди време един такъв се влачи по снега 12 м. на знак "стоп" , преди да ме удари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове