Last news in Fakti

16 Ноември, 2016 09:30 1 358 11

Две офшорни фирми са oкупирали управлението на горите у нас

  • офшорни-
  • фирми-
  • oкупирали-
  • управлението-
  • горите
Две офшорни фирми са oкупирали управлението на горите у нас - 1

Солидно финансиране за българския клон на Световния фонд за дивата природа (WWF) е уредило Министерството на земеделието и храните, пише „Труд“.

Представителите на швейцарската офшорка у нас ще сертифицират горите във фаза на старост на територията на страната на базата на заповед на министър Десислава Танева.

Все още не е ясно колко ще бъде заплащането, тъй като всяко над 170-те горски стопанства в България ще трябва да се договори с еколозите за цената на „услугата“. Тя ще се извършва по правилата на друга офшорка – FSC, която е регистрирана в Мексико и работи по стандарти, съобразени с климатичните условия на американския континент. Системата не е призната в Европа.

Източници на „Труд“ информираха, че от хора от WWF-България вече са започнали да обикалят стопанствата и да обясняват, че трябва да извършат сертифицирането и искат да подписват договори.

Лесничеите задават въпроса защо тази работа е поверена на неправителствена организация, част от коалицията „За да остане природа в България“. Шепата екоорганизации в това обединение от години са известни с рекета, който упражняват над държавата и инвеститорите в туризма, плашейки с протести в цялата страна. Срещу представители на коалицията скоро ще бъде внесен сигнал в прокуратурата заради действия срещу националната сигурност на България.

Не е ясно защо именно от WWF са предпочетени за сертификацията, въпреки че тази работа може да бъде извършена от експертите на Изпълнителната агенция по горите, БАН или Лесотехническия университет.

Според експерти правилата на FSC се различават значително от Програмата за одобрение на схеми за горска сертификация, по които се работи в Европа.

От WWF-България са разпространили основните точки, по които ще извършват своята дейност за горите в старост. Среда тях има параграфи като – „Опазва се културата и поминъка на местното население (хората, които живеят в близост до горите и техният живот са директно зависими от горите, такива каквито са) или недопускане за строене на ски писти.

Подозренията са, че сертицфирането по стандарта на FSC са поредният опит на зелените да ударят по българския туризъм.

Връзки

Като част от коалицията „За да остане природа в България“ филиалът на WWF у нас е тясно свързан със сочения за началник на дясното обединение Тома Белев. Именно неговата съпруга Веселина Кавръкова е начело на WWF–България, като там й помагат още няколко приближени на Белев.

Тяхната дейност е свързана основно с усвояване на милиони евро по проекти от Брюксел, от които екологичната и обществената полза са меко казано съмнителни.

Иронията е, че в стандартите на FSC има точка за опазване на поминъка на местното население – заради дейността на зелените през последните години десетки региони в България се обезлюдяват. Причината – след като дадена инвестиция, например, в туризма, е саботирана от еколозите, хората в региона остават без поминък и търсят препитание другаде.

До края на седмицата сезират прокуратурата

До края на тази седмица във Върховната прокуратура ще бъде внесен сигнал от ПК „Екогласност“. От формацията твърдят, че има основание членове на зелените да бъдат проверени за удари срещу националната сигурност с работата си против проекти като магистрала „Струма“, оградата по границата, която спира нелегалните мигранти и саботажи в сферата на туризма. Последното е директен удар срещу икономическата стабилност на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мършата

    0 0 Отговор
    Българска ли е България? Или България българска ли е?
  • 2 Лесовъд

    0 0 Отговор
    Не се ли наточиха тези бе? Що пара прибраха.....
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    олеле, тих ужас, Пеевски му домиляло за българските гори и поръчал на кафеникавия Труд да удари...
  • 4 Вики

    0 0 Отговор
    ще трябва да се договори с еколозите за цената на „услугата“ - става ми лошо като го прочета това и не мога да си представя за какви пари говорим
  • 5 Иво

    0 0 Отговор
    не стига, че са против магистралата, не стига, че само мрънкат и пречат на туризма, ама са и офшорки...писна ми от тия, честно
  • 6 Камен

    0 0 Отговор
    Голямо лапане пада. Не може офшорки да се разполагат с природата и туризма в България. Вън!
  • 7 Дорко

    0 0 Отговор
    Ами така е защото министерството спи, а еколозите се разпореждат най-нагло с природните ни богатства.
  • 8 Исмаил

    0 0 Отговор
    И какво излезе накрая. WWF пищяха, че трябва да има такава категоризация. Натискаха и протестираха. Сега като се въвежда такава се насадяват много удобно да взимат пари, за да свършат тази работа. Не ни ли правят на маймуни, а? Да не говорим, че вчера се опитаха отклонят вниманието ни от тази чудовищна манипулация и кражба като започнаха да разпространяват лъжи, че уж природата ни е застрашена.
  • 9 Мартин

    0 0 Отговор
    Тома Белев стои зад поне 2 офшорки? Това не е новина, той отдавна е известен като крупен далаверджия и изпечен измамник, обучаван от своя финансов гуру - Иво Прокопиев-Червенобузко!
  • 10 Тутманик

    0 0 Отговор
    Няма ли най-после някой да разследва тази грандиозна далавера, с която се крадат наши пари? Как така едни чужденци, ще ни оценяват и категоризират горите?
  • 11 СтигаБе

    0 0 Отговор
    Как е възможно такова нещо? Къде спят от Министерството? Нима е редно да се наливат пари в чуждестранни офшорки при положение, че има експертни кадри на държавна работа, които могат да свършат същата работа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове