17 Ноември, 2016 11:20 1 349 10

Опитът за подмяна на Референдума е тест за политиците

  • опитът-
  • подмяна-
  • референдума-
  • тест за политиците
Опитът за подмяна на Референдума е тест за политиците - 1

Ние, български граждани с най-различни професии, житейски възгледи и политически убеждения, обединени от общата загриженост за България, настояваме за въвеждането на изцяло мажоритарна избирателна система в два тура, така както се произнесоха повече от два милиона и половина български граждани на проведения на 6.11.2016 г национален Референдум. Това се казва в декларация на Гражданска инициатива "100% мажоритарен избор" в подкрепа на проведения на 6.11.2016 г. Референдум за въвеждане на чиста мажоритарна система в два тура.

Партийните централи положиха неистови усилия референдума да не се състои, а когато това се случи и то по такъв категоричен начин, сме свидетели как последните няколко дни всякакви придворни „специалисти“ и „експерти“  по изборни системи, които така добре се вписват  в политическия модел от последните 27 години всячески се опитват да запазят непроменено статуквото в държавата.

Поредната порция внушения и откровени лъжи по отношение мажоритарния вот станаха ежедневие. И това се прави с ясната цел да разколебае българските граждани от волята  им, заявена толкова категорично на референдума. Българският парламент се нуждае от морални личности, които със своя професионализъм, почтеност и отговорност не се страхуват да застанат лице в лице със своите избиратели. Българските граждани  настояват да упражняват директно конституционното си право - сами да избират хората, които ги представляват в институциите. Сега това им право е узурпирано от партийните апарати и тяхната върхушка.

След дълги години разочарование и огромен срив на доверие към държавните институции, политическите партии и действащите правила, българското общество достигна предела на търпимост. Хората търсят промяна, защото са отвратени от манипулациите на политическата класа и търсят един честен начин за избор на хора с морал и достойнство в управлението на страната. Мажоритарният избор е единственият начин, по който българите ще имат свои истински представители. 27 години се убедихме, че всякакви варианти на партийни листи и декоративна „мажоритарност” водят до едно и също - партийните шефове  назначават безлични послушници, които са напълно чужди на българския народ. Използвайки именно такива хора, партиите се превърнаха в мощен инструмент на задкулисието.

Мажоритарният избор е естествен, демократичен и води до най-високата възможна легитимност на народните представители. Само такъв вот може да ги накара да бъдат отговорни пред хората, които са ги избрали. Убедени сме, че това е основополагащото начало на радикалните демократични промени, които българското общество желае.

Не сме против партиите – те са важни и необходими за политическата система, но трябва да бъдат коренно променени и е илюзия да очакваме, че ще го направят сами. Точно при чиста мажоритарна система в два тура, партиите ще бъдат принудени да излъчат най-добрите си кандидати, а не просто да редят листи от верни на ръководството партийни послушници. Освен това ще са принудени да се конкурират както помежду си, така и с гражданските кандидати чрез своите политически идеи и управленски концепции, а не единствено да осребряват политическия си монопол, както е в момента. При мажоритарна избирателна система самите партийни кандидати ще са отговорни най-вече пред своите избиратели, а не толкова подвластни на партийна дисциплина и задкулисни договорки.

Всички ние – и гражданско общество, и политически партии имаме уникалния шанс да променим системата така, както суверена на България ясно и категорично заяви на проведения Национален Референдум. И смятаме, че опитите за подмяна или промяна на така зададените въпроси ще дадат ясен знак до каква степен политическата класа на България носи отговорност пред народа си.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    2 1 Отговор
    Напред Българи! Това е шанса ни!
    Сега е време да забравим кой ляв, кой десен, да се обединим и да тръгнем напред!

    Не се заблуждавайте, че лесно ще пуснат кокала политиците! Ще лъжат, ще манипулират, ще плашат, все познати картинки! Все пак всички са от едно котило.

    Сега е време да отстоим желанието си да почнем да изграждаме Новата България! 27 години лъжи, крадене и вегетиране ни стигат!

    Коментиран от #7

  • 2 Пацо

    2 2 Отговор
    Референдуми до дупка. Избори до дупка. Реформи до дупка. Целта е само една изравняване на жизненото равнище на хората с това от европейските държави. В момента политическата ни класа живее със повисок стандарт от този на европейските политици, а народа е най беден в цяла Европа. До кога? Докато се намерят морални и умни хора.

    Коментиран от #3

  • 3 Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пацо":

    Паце, морални и умни хора има и сега, нашата задача е да ги поставим на правилното място в управлението и да разкараме голяма част от сегашните хрантутници.
  • 4 misli posle govori

    1 0 Отговор
    Едно време, тези дето за нищо не ставаха ги слагаха номенклатурчици към компартията.
    Преходът направи същото.......
    Бъдещето ще направи това което се е случвало и преди.
    Едва ли разумен човек и честен, може да стане политик...

    Усещам младежки ентусиазъм от първите два поста, такъв какъвто имаше в началото на 90-те, а после разочарование и емиграция.Така както се случи след всеки по-масов протест 89-90 после 96-7, 2012-3г..Те си вървят така нещата, през 8-10 годишен цикъл.
    Политиците вървят по тънката лайсна по управлението на "психологията и управление на тълпата".В общи линии в сюжета се поява месия, дадено доверие, после разочарование и емиграция.Предполагам има доста книги по темата.
    Трябва да се изреже "туморът" из основи( всеки приказва хубави работи, ама после като налапа кокала...хм един не се задави..
  • 5 Милен Велинов

    4 0 Отговор
    И все пак да не забравяме, че само и единствено мажоритарният вот в два тура няма да реши проблема с несправедливостта в изборният процес. Трябва да искаме да се поставя и видеонаблюдение във всяка изборна секция, за да се вижда какво се пуска в урната и какво се вади от там и разбира се как се преброяват бюлетините и как се съставя протокола. Защото като фалшифицират протокола за преброените бюлетини нали се сещате, че няма да има разлика дали сме ги избирали по пропорционалната или по мажоритарната избирателна система. ;)
  • 6 Милен Велинов

    0 1 Отговор
    Също така трябва да искаме да имаме право не само да избираме народни представители, но и да имаме правото да ги отзоваваме и да ги махаме от парламента ако не си спазват предизборните обещания.
  • 7 мнение

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Хехе, айде революция, айде да пуцаме с пушките :) леко леко. Много голям екип има тоя слави.

    Коментиран от #8

  • 8 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "мнение":

    Не се прави на хитър кой бил от екипа на Слави. Слави си каза в едно предаване наскоро че е катогорично против всякакви изстъпления. Разправяше как на някакви протести 90-те години се били събрали по инициатива на КУКУ 5000 души и усетил че не могат да ги контролират. С насилие няма да стане работата, поне няма да е трайна.

    Аз мисля, че освен мажоритарната система, трябва да натискаме и за работеща съдебна система въобще да насъпи някакво реално разделение между властите, щото в момента няма нищо такова. Но това са процеси, за които ще са нужни много години.
  • 9 Киро

    1 0 Отговор
    Мажоритарните избори са само началото.
    Просто това е начин на вкараме можещите и умните да работят пряко за държавата.

    А иначе, трябва:
    - Съдебна реформа - веднага! Това е най-важното, за да усетят хората, че в обществото започва да има справедливост.
    - Образователна и здравна реформа - направени както трябва.
    - Борба с корупцията - свързано пак със съдебната реформа. На румънски принцип -с политици в затворите и върнати пари.
    - Реформа в политиката на държавата спрямо циганите - престъпност, помощи, създаване на работни места (да скубят бурени и да събират боклуци, ако трябва, вместо да взимат наготово помощи)
    - Пенсионна реформа - по идея на патриотите - преразглеждане на инвалидните пенсии, в момента има стотици хиляди инвалиди по документ и с пенсия, които са менте. И разпределение на тия пари към истинските пенсионери.
    - Реални действия за преустановяване на практиките на картелите - горива и др.
    - Ревизия на политиците и тяхното финансово състояние - каквото не може да се докаже, да се конфискува.
    - Завършване на стената с Турция и локиране на повече служещи, създаване на затворени лагери в нищото - полета, планини и тн. и премахването им от населени места;
    - Построяване на затвор/и. В момента местата в затворите не достигат, това е истината и реално няма къде да затварят престъпници, затова и ги пускат лесно.
    - Приемане на закон за защита на родното производство - в хипермаркетите минимално по 50% българска стока. (не като обем, а като
  • 10 made in PRC

    0 0 Отговор
    Според мен политици не са ни нужни .Трябва незабавно да напуснат парламента...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове