Last news in Fakti

21 Ноември, 2016 19:50 1 438 0

Партиите на думи подкрепят мажоритарния вот, на дела – не

  • референдум-
  • мажоритарен вот-
  • гласуване
Партиите на думи подкрепят мажоритарния вот, на дела – не - 1

Партиите нямат никакво намерение да гласуват за въвеждането на мажоритарна система за избор на депутати с абсолютно мнозинство в два тура въпреки обещанията да се съобразят с волята на суверена, изразена на референдума. Това показа проверка на в. "Сега". Инициативата на "Шоуто на Слави" получи достатъчно подкрепа от избирателите, за да бъде разгледана от парламента. Депутатите са задължени да направят това в 3-месечен срок. Омбудсманът Мая Манолова внесе в Народното събрание поправки в Изборния кодекс, които детайлно уреждат въвеждането на чист мажоритарен вот.

Проектът предвижда образуването на 231 едномандатни избирателни района в страната и 9 в чужбина. Три от районите зад граница ще са за Турция, три за Европа, един за САЩ и два за "останалия свят". Правилата за определяне на победител в едномандатните райони са ясни - печели този, който получи повече от половината действителни гласове. Ако такъв няма, първите двама претенденти се явяват на втори тур и печели онзи, който вземе най-много действителни гласове. Отпада възможността да се гласува срещу всички.

Всеки, който събере подписка от 500 души, може да се кандидатира за независим народен представител. Не е задължително подкрепящите да живеят в района. Районните избирателни комисии стават 231 (сега са 31), като във всяка има по 9 души. Изборите в 9-те района "Чужбина" ще се ръководят директно от ЦИК.

Проектът на Манолова бе депозиран без важен детайл - районирането на страната. Омбудсманът обеща да представи до 28 ноември идеите си как да се извърши новото изборно райониране. За живеещите в България ще има и уседналост - за да гласувате в района, трябва да имате постоянна адресна регистрация в него през последните 6 месеца.

В мотивите си омбудсманът признава, че проектът й не е съвършен и "изисква по-голям административен капацитет и експертен потенциал", отколкото при провеждането на избори при настоящата система.

Като обществен защитник Манолова има право да внася в НС предложения и препоръки, които обаче трябва да бъдат припознати от някой депутат, за да станат законопроект. Засега желаещи да направят това няма. Политическите сили в НС смятат, че времето до предсрочните избори не стига, за да бъде прекроена изцяло избирателната система.

От ГЕРБ обещаха да разгледат предложението, но изразиха недоверие към ангажимента на Манолова да предостави до седмица методиката за районирането на страната. "Това е сложна аналитична дейност, не е ясно кой ще извършва това райониране. Според нашето виждане това най-вероятно трябва да е ЦИК. Но има много работа", подчерта шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) пред "Сега". По думите му има възможност да бъде въведен мажоритарен вот в най-кратки срокове, но изобщо не е добре да се бърза, защото "трябва да се работи с голяма степен на прецизност".

Скептично гледат на предложенията и в БСП. Социалистите смятат, че в малкото оставащ живот на действащия парламент няма достатъчно време, за да се извърши подобна фундаментална промяна на избирателната система. "Въпросът е твърде сложен и не можем толкова бързо да се справим. Разговаряли сме с експерти, ще им трябва повече от година, за да определят как да се извърши прерайонирането на страната. В София може да се стигне до разделянето на входове на блокове", посочи соцдепутатът Филип Попов пред "Сега". Днес ПГ на БСП ще обсъди дали нейни депутати да станат вносители на предложението на омбудсмана. Лидерът на БСП Корнелия Нинова смята, че чиста мажоритарна система не е подходяща и е по-добре да има смесена система.

"Имаме дълбоки резерви по отношение на прилагането на тази система в български условия", изтъкна и Четин Казак от ДПС. Но отказа да навлезе в подробности. Той даде да се разбере, че засега партията му не смята да обръща внимание на проекта на Манолова.

Националистите от Патриотичния фронт смятат, че чрез въвеждането на мажоритарния вот ГЕРБ смятат да си осигурят победа на изборите по "втория начин". "Г-н Борисов си прави една много проста сметка. При 160 общини, които държи ГЕРБ, в тези 160 общини целият бизнес се контролира от кмета на ГЕРБ, всички местни фирми са подчинени на кмета от ГЕРБ, всички цигани са купени от кмета от ГЕРБ. Г-н Борисов си прави сметка през мажоритарната система да спечели мнозинство. Това не ви ли е ясно? И не мога да разбера защо всички се правите на луди", емоционално коментира темата наскоро съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

Остатъчният Реформаторски блок също не е склонен да приеме подобна радикална промяна. Вицепремиерът в оставка Меглена Кунева - де факто лидер на дясната коалиция, обяви, че партията й ДБГ няма да подкрепи мажоритарното гласуване, за да се "противопостави на популизма" и да "защити интересите на съществена част от гражданите, които не подкрепиха възможностите, за които бяха питани на референдума". "Да, в системата има грешка, но промени "на коляно" няма да я подобрят", декларира Кунева. И се обяви за свикването на Велико народно събрание, което да адресира всички фундаментални теми. Но и с това не трябвало да се бърза.

ДСБ, които след президентския вот скъсаха окончателно с РБ, нееднократно отхвърлиха възможността за чиста мажоритарна система. Те настояват за смесена система по немски модел, при която половината депутати се избират пряко от гражданите, а другата половина - с партийни листи. В същата посока отиват предпочитанията и на АБВ на Георги Първанов.

Единствените, които досега твърдо се обявиха в подкрепа на мажоритарния вот в два тура, са неколцината депутати от БДЦ начело с бившия сценарист в "Шоуто на Слави" Росен Петров.

От "Шоуто на Слави" заплашиха, че ако предложенията не се приемат, ще има протести. "Българският народ се е изказал директно и ясно какво иска да стане. Трябва да има система, каквато я пожелаха българите. Ако имат глупостта и наглостта да го направят, в момента сме тук 7 човека, следващия път ще бъдем два милиона и половина. Задължително е този закон да бъде приет от това НС", заяви Тошко Йорданов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове