22 Ноември, 2016 06:33 1 244 1

Конфликтите на интереси по европроекти ще се наказват със 100% корекция

  • ваксини-
  • избори-
  • вот-
  • печат

Преглед на печата

Конфликтите на интереси по европроекти ще се наказват със 100% корекция - 1

24 часа

Вдигат пенсиите с 3% - малко повече от предвиденото

Пенсиите през следващата година да бъдат увеличени с 3% вместо с предвидените в момента 2,4%. Такава промяна в закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване подготвят депутати от управляващите, научи в. “24 часа”.

Ако бъде приета, тя ще донесе средно увеличение с над 10 лв. на пенсиите спрямо сегашното им ниво. Те смятат да се възползват от промените в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат, че минималното увеличение на пенсиите се смята по швейцарското правило, но може да бъде и по-голямо. По този начин трябвало да бъдат туширани и откровено популистки предложения като увеличение на минималната пенсия на 300 лв., както иска Патриотичният фронт.

Труд

Похарчили сме повече за почивка през лятото

Българите са похарчили почти двойно повече при пътуване в чужбина през трите летни месеци тази година спрямо миналата. Това показват данните на Националния статистически институт.

Средният разход на едно лице за ваканция зад граница е бил 750,48 лева при едва 489 лева за периода юли-септември 2015 г. Повече пари сме дали и за почивка в страната – по 354,29 лв. тази година при 291,24 лв. миналата. За командировки в България разходите на човек са доста по-малки – средно 179,77 лв., докато при служебно пътуване зад граница те са 1111,38 лв.

През изминалото лято 1,51 млн. български граждани са пътували, което е с 19,1% повече спрямо година по-рано.

Стандарт

Мира Радева: Сегашният елит не си заслужава народа

Пред всико искам да кажа, че съм потресена от всички лъжи и инсинуации, които се изрекоха по отношение на самия референдум, иницииран от екипа на Слави, и недвусмисленото желание на обществото депутатите да се избират мажоритарно.

Аз съм добронамерен човек, но тази агресия, която се изля върху кампанията за този референдум просто ме отврати. Стана ми ясно,че този елит не си заслужава народа. Отровена съм от това негово поведение. След като не уважаваш гласа на народа, не може да говориш за демокрация.

Монитор

Далавера с ВИП номера за 2 бона в нета

Далавера с ВИП номера, които се продават за 2 бона, върви в нета. В платформи за лични обяви лесно могат да се намерят от т.нар. златни, сребърни и лесни GSM телефони, показва проверка на „Монитор“.

Изборът от номера е голям, а цената варира в зависимост дали е предплатена карта, или е с тарифен план. Влияние на цената оказва и съчетанието цифрите в номера. Стойностите тръгват от 30 лв. и минават 2100 лв. Тарикатите, които продават на воля гъзарски номера, дори предлагат на своите клиенти отстъпка от месечните абонаменти, стана ясно още от проверката на „Монитор“.

Сега

Целият Министерски съвет ще ходи на разпит за ваксините от Турция

Здравният министър Петър Москов е внесъл 200 хил. ваксини от Турция, без да има издадено разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата. Това е основният аргумент на прокуратурата, която в понеделник му повдигна три обвинения.

Според разследващите Москов е бил длъжен да поиска разрешение от агенцията както за внасянето на турските ваксини "Пентаксим" и "Еувакс", така и за износа на 5 млн. дози БЦЖ, произведени у нас, които страната ни размени срещу турските препарати. И в двата случая той е пренебрегнал това свое задължение, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Капитал дейли

Конфликтите на интереси по европроекти ще се наказват със 100% корекция

Финансовите корекции при наличие на конфликт на интереси при възлагане на обществени поръчки ще са 100% от отпуснатата сума. Също с такава стойност ще се наказва и умишленото разделяне на поръчка, за да падне тя под необходимите прагове, които изискват обявяване в целия ЕС. Необявяването на поръчка по изискуемия начин също ще носи глоба от 100%. Това става ясно от публикувания в края на миналата седмица проект на наредба, която най-после ще регламентира ясно размера на финансовите корекции, които се налагат на всички възложители на поръчки, съфинансирани с европейски средства.

Идеята зад предложението е да се регламентират основанията, при които ще се извършва пълна или частична отмяна на финансовата подкрепа със средствата от ЕС. Досега тези правила бяха вътрешни за одитиращите звена и за Министерския съвет, а общините например с изненада научаваха за някои корекции по своите проекти.

Дума

Гласът на здравия разум

Време беше някой да констатира очевидното. И да го каже максимално ясно. Ролята се падна на ген. Румен Радев, който отсече, че политическа криза в България няма. Кризата съществува единствено в главата на Бойко Борисов, който се опитва да я материализира навън. Всички медийни гърчове на управляващата партия и политически пози са част от спектакъл, който иска да ни внуши, че без ГЕРБ България ще се срине. Но нали знаете как е, човек, който вярва, че халюцинациите му са истински, всъщност не е кандидат за власт, а кандидат за психиатрично лечение.

Именно в такива мигове е необходим глас на здравия разум, който да разсее мъглата от спекулации, едри заглавия и бомбастични интриги. България не се намира пред национална катастрофа заради това, че Бойко Борисов повече няма да е премиер. Ние сме свидетели на съвсем нормален политически процес, в който издънките и гафовете на основната партия в управлението я докараха дотам, че да падне от власт. Народът гласува протестно и показа, че не иска да търпи повече от същото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодоров

    0 0 Отговор
    Този Москов трябва да е вече осъден. Как може висш държавен служител да нарушава изключително грубо и цинично ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО и да внесе неразрешени ваксини. След "Москов пръстовия отпечатък" бившия вече министър си има и втори прякор: "Москов ваксината". Изобщо с този и др. измислени министри Бойко Борисов и ГЕРБ се спуснаха с огромна скорост по политическата спирала на пропадане.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове