Last news in Fakti

24 Ноември, 2016 11:43 1 964 20

Наследството от комунизма скара депутатите

  • наследството-
  • комунизма-
  • депутатите
Наследството от комунизма скара депутатите - 1

Бурни дебати предизвика първото гласуване на законопроекта за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен в пленарната зала на парламента. Вносители на законопроекта са Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков от РБ.

Месеци наред текстовете на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен отлежават в деловодството на парламента. И когато влязоха в пленарната зала, пожарът не закъсня. Искрите пламнаха при предложението режимът преди 89-та да се окачествят като престъпление.

Със закона ще се забранят всички табели, лозунги и знаци от спорния исторически период. Глобата за неспазване на разпоредбите е от 200 до 2000 лева. Дебатите по темата продължават утре.

По време на дебатите Георги Божинов от БСП коментира, че този законопроект ще бъде петно върху този парламент и ще бъде исторически недостоверен.

„Целият партиен дом е символ на комунизма. Трябва ли да го унищожим? Моят баща е бил комунист. Това е бил начинът”, казва пък Емил Димитров от Патриотичния фронт.

„Давам ви пример с Партийния дом, в чието строителство и моят дядо е участвал безвъзмездно”, заяви Петър Славов от Реформаторския блок.

„Като отговорни политици би трябвало да дадем оценката си, дали правилна или грешна, това ще бъде доказано по-късно в историята, но сме длъжни към децата си дадем истината за това какво е било”, заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Според него този законопроект трябва да бъде приет, за да може българският народ да помни и никога да не позволява такова разделение в обществото на хора, които имат право да живеят, хранят и дишат по –чист въздух и хора от другата маса, които трябвало да работят „като пчелички”.

„За 27 години не можахте да направите нищо и да се отърсите от вашето собствено минало и сега започнахте да негодувате срещу паметниците”, посочи пък депутатът от БСП Таско Ерменков.

Четин Казак от ДПС коментира, че депутатите от ГЕРБ и десницата усещали, че губят властта и веднага намирали законопроект, с който да извадят скелетите от гардероба и да противопоставят обществото.

По думите му това се прави и със задна мисъл да се противопоставят ДПС на БСП, както е било и в предния парламент. „Сега сме свидетели отново на същия сценарий. Наричам подобно поведение лицемерно, защото то има нечисти цели. Ако бяхте искрени, а ние сме искрени в нашата оценка, за това че комунистическият режим е престъпен“, каза той.

„Престъпленията на режима е трябвало да бъдат наказани, но не приемаме лицемерния подход, който се прилага, винаги когато слизате от властта да се опитвате с подобни законопроекти да ни противопоставяте с БСП или, с която и да е друга политическа сила“, заяви още Четин Казак.

„Нека тука да се излага. Той е достатъчно голям. Неговото положение е като моето, той е отгледан от комунисти. Но сега се чуди как да се отрече”, заяви пък Емил Димитров от Патриотичния фронт.

„Цяла България трябва да глобявате заради петолъчките. Трябва да забранят и такава бутилка, защото тя се продава в парламента”, каза Илия Тодоров от „Атака”.

„Не знам какво пият в „Атака”, но не е редно в залата да се внася алкохол”, коментира от своя страна Петър Славов от Реформаторския блок.

Закон за помирение на българската нация пък поиска лидерът на "Атака" Волен Сидеров. "Ако не приемем закон за помирение на нацията, утре може да няма нация", предупреди националистът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аютрх

    7 1 Отговор
    лустрацията, а не смешните символи, ама кой ли има топки...
  • 2 Антигербераст

    8 4 Отговор
    Специално заради смръдливия гербераст методи андреев ще си окача в хола портрет на бай Тошо.

    Коментиран от #18

  • 3 Ужас

    6 1 Отговор
    "...за да може българският народ да помни и никога да не позволява такова разделение в обществото на хора, които имат право да живеят, хранят и дишат по –чист въздух и хора от другата маса, които трябвало да работят „като пчелички” ". Е, това ако не е върхът на простотията и наглостта - здраве. Първо - този текст е абсолютно валиден за днешно време, а не за "комунизма". Тогава имаше единици, които живееха по-добре и то хора, които ръководеха държавата, а сега всеки боклук (без извинение), който я е наследил нивата на дядо си, я някое друго имотче или просто е престъпник отвсякъде, живее като цар и то за сметка на 95% от българите. И на кой олиго.рен му е нужно отново да хвърля българите в противопоставяне? Нещо на малоумниците им се вижда, че народа е прекалено спокоен ли? И най-накрая - вижте само кои са вносителите - хора, които през целия си смислен живот не са направили нищо добро за тази държава. Откровени откачалки, соросоиди или други видове чужди лакеи?... Това решение много напомня действията на Ислямска държава в случаите, когато превземаха градове - пропити с история. А, и да не пропуснете, уважаеми народни предатели - разрушете и хилядите километри пътища, хилядите училища, болници, промишлени и обществени сгради, централна гара, НДК, язовирите, виадуктите, които са построили няколко поколения "мръсни комунисти", за да можете вие сега да си осмислите живота, като рушите. Рушите и не градите НИЩО на тяхно място. Едно знам със сигурност - ИМА ГОС
  • 4 Ужас

    3 0 Отговор
    Изречението е ИМА ГОСПОД! Не е зле и вие да си спомняте понякога за това. А иначе светът не започва с вас! Особено с вас, опазил ни Бог!!!
  • 5 гост

    3 2 Отговор
    пълни смешници. Ами дай тогава да направим нов възродителен процес, да голябяваме всички с турски имена и да бутмен всички джамии, щото па оня режим е бил престъпен със сигурност. Що за народ сме...не уважаваме и се срамуваме от историята си и винаги сме недоволни. Мрънкането си ни е национален спорт. Кой ни го сложи тоя режим бре...аланкоулуу, нали нашите бащи и дядовци са го изградили с желание и с ръцете и сърцата си.
  • 6 антрашпиц

    1 2 Отговор
    Едни комунисти се карат с други комунисти.Егати цирка.Вместо да вършат някаква работа тези депутати са на принципа ден да мине самун да загине....нямам думи....
  • 7 ogi

    1 7 Отговор
    Другари комунисти купете си москвичи и се возете по пътищата на Тато.
    Смятайте с калкулатори правец.Развивайте соц. производството с машини от преди 20г. Моля ви само да се обособите в комуна и се заградете с ограда от която
    неможете да излезете.

    Коментиран от #11, #13

  • 8 Д'Мин

    4 1 Отговор
    Калкулаторите са Елка а не Правец. Последното е компютър и е бил с процесори на Ейпъл и IBM PC. А оградата, която предлагаш ще загради първо Боко и Сеска, защото и те са имали партиен билет! А най-добре да се загради НС. А ти затвори вратата на оградата от вътрешния и край.
  • 9 Гост

    1 3 Отговор
    Другарите комунисти да не лаят много, защото забравиха че режима на хитлер беше осъден и символите му забранени и добавям напомнянето,че жертвите от комунизма са в пъти повече от хитлеризма! И не мешайте религия с идеология, не мешайте символа на една бира с символа на партийният дом! Коренно различни са! Колкото са еднкви пионерските организации със скаутските,толкова и звездите са еднакви! Приравняването им говори за невежество!!
  • 10 Mercedes-Benz

    2 3 Отговор
    Крайно време беше, дано да мине закона! Следващата стъпка е лустрация!
  • 11 джими

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "ogi":

    хм..оня ден ми попадна едно 20 минутно клипче, заснето от движещ се автомобил по улиците на Пхенян. Гледайки го се замислих дали всъщост не искам да мисля еднакво и да живея спокойно. Човек като се замисли каква е разликата? Има свобода на словото...дали я има всъщост-всички знаем какво става като риташ срещу властимащите. Цените се определят пазарно - дали е така наистина-монополите за общестена тайна. В магазините има всичко - ок, но нямането преди беше дефект, а не беше ефект от комунизна. Можеш да се занимаваш с бизнес - само този, който не се е занимавал не знае как всъщост стават нещата у нас ако искаш да растеш.

    Коментиран от #14

  • 12 Патил

    3 0 Отговор
    Основното в този законопроект е, че "Този период от българската история трябва да получи обективно отразяване в учебниците".
    Това не бе направено вече почти 30 г., а както е казал Джордж Сантаяна: "Който забравя историята, е обречен да я повтаря."
    Е аз не искам трагедията на комунизма да се повтори.
  • 13 Бравос

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "ogi":

    ogi, мойто дете, на колко годинки си ти бе, пи.леме? Не най-важна е външността на нещата, ама ти от пяна по устенцата не можеш да видиш другото... А освен всичко друго - 99% от пътищата по които се движи народа из Бг са направени точно по време на Тато! Ти и това няма как да знаеш... Що се отнася до техниките, с които се е работело преди десетилетия - тогава толкова бяха развити в целия свят. Все едно сега да съдим Дякона, защо се е движил с каруца или с кон. Не ти ли се струва малко пресилено с днешните мерки да съдим хора живели и работили преди десетилетия?

    Коментиран от #15

  • 14 Не мога да повярвам

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "джими":

    Добре бе,
    Що не притичаш до северокорейското посолство и не поискаш убежище. Веднага ще ти го дадът и можеш да идеш да гладуваш щастливо, ако не са те разстреляли до тогава. Защото при комунизма не става дума за права, а за оцеляване!

    Коментиран от #20

  • 15 Истината

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бравос":

    Бравос,
    Я прескочи до тунелите на "Хемус" да ти разкажат работниците които сега ги ремотнират как се е строяло "по татово". И не ми разправяй колко са издържали, защото по идиотско строителство неможеш да си представиш. Ето затова е нужно това да се учи в учебниците, за да не вярват децата на глупостите на хора като теб.

    Коментиран от #19

  • 16 Конфуций

    3 1 Отговор
    Паметниците напомнят за историята, за доброто и злото. Ако ги няма как ще знаем кое е било добро и кое зло?

    Коментиран от #17

  • 17 Джордж Сантаяна

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Конфуций":

    "Който забравя историята си е обречен да я повтори."
    А аз не искам комунизма да се повтори в името на децата ни.
  • 18 Про

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Антигербераст":

    Изглежда Методи Андреев е забравил фразата Език мой , враг мой....Ще се наложи още веднъж да му се напомни лицето П.И . което го изпрати в травматологията да си лекува счупените крайници...Попитайте Методи спокойно ли се прибира в родната си Перущица...особенно и след случая с кмета на Перущица ...ако изобщо му държи да се прибере Та затова е толкова изнервен и изпуска парата в парламента....
  • 19 лъжата

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Истината":

    Тунелите са строени края на 70-те години и все още са функциониращи близо 50 години по-късно. Не ги знам работниците в момента колко му разбират, но когато те направят тунел и той издържи толкова време, тогава ще им зачета мнението.
    Същото е и с магистралите и с мостовете и с виадуктите.

    Не знам какво могат да кажат съвременните строители на тема "Как се е строяло тогава?", но определено могат да кажат много по въпроса "Как се краде сега? Така ,че всичко което "правим" да не може да издържи и десетилетие и да ни храни с ремонти всяка година."
    Хайде ти като експерт, обясни защо новите тунели около София не следват широчината на магистралата, както би трябвало да е и както принципно е заложено, а са направени тесни? Информирай се и дали усвоеното финансиране е коригирано адекватно с изменението на проектите?
  • 20 Той

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Не мога да повярвам":

    Ся кви права имаш бе?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове