25 Ноември, 2016 13:19 1 065 0

Още реакции в НС за бежанската криза

  • реакции-
  • нс-
  • бежанската криза

Да гарантираме, че произвол с правата на гражданите няма да се случи!, се заявява в декларация на ПГ на АБВ, изчетена от парламентарната трибуна от народния представител Светослав Белемезов.

"Вчера бяхме свидетели на инцидент в центъра за мигранти в Харманли.

Не е редно да политизираме, да се упрекваме, но трябва много адекватно да оценим ситуацията, да признаем грешките, ако има такива и да предложим решение за българските граждани и решение за мигрантите. Мирно решение и за двете страни. В противен случай някой целенасочено насажда страх сред обществото и размива границата между понятията „бежанци“, „мигранти“ и „тероризъм“.

В светлината на този проблем, а и на напрегнатата международна обстановка покрай военните конфликти и миграционния натиск по нашите граници, във все по-застрашената от тероризъм и радикализация обществена среда, вчера в ресорната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, бе разгледан проектът за Закон за противодействие на тероризма на второ четене.

Проектът на Закон за противодействие на тероризма бе приет на първо четене под натиска на страха от тероризма и едва ли това е най-правилният подход. Не бива обаче тези, които виждат неговите недостатъци, да бъдат посочвани за „врагове“ и да бъдат изолирани от неговото обсъждане. АБВ подкрепи закона на първо четене с ясното очакване той да бъде доработен и подобрен между четенията.

Обществото не изпитва доверие в институциите. И гражданите, и неправителствения сектор са с нагласа, че с този закон ще се спекулира, че ще бъдат накърнени техни права. И тук е ролята на държавата, на нас народните представители, да гарантираме, че подобен произвол с права няма да се случи, че няма да създадем среда за нетолерантно отношение към мигрантите.

С огромно съжаление отбелязвам, че аз като вносител на предложения проект не бях уведомен и не ми бе дадена възможност да защитя нашите градивни предложения, които считам, че в голяма степен подобряват закона.

От АБВ предложихме и парламентът възприе нашето предложение да се удължи срокът за предложения между четенията. Но дебат по закона отново не се води. Дори не се канят вносителите да защитят своите предложения и това оставя впечатление за поредното бързане просто да се приеме един закон, за да отчетем дейност. Трябва да е ясно, че по подобен начин на приемане на такъв специфичен закон насаждате страх и среда за омраза, че не създаваме условия за превенция, че оправдавате недоверието на неправителствения сектор и гражданите към проекта за закон.

Не приемаме подобен подход и призоваваме за по-отговорно отношение към тази чувствителна материя."

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че политиците трябва да бъдат много обрани и диалогични и да не създават предпоставка за провокиране на подобни безредици като в Харманли.
Според него действията на МВР и диалогът с местните жители, с личното участие на премиера Бойко Борисов, са довели до успокояване на ситуацията в Харманли. Убеден съм, че нещата ще се нормализират, каза той.
Цветанов заяви, че е необходима добра координация между съответните институциите. Защото, когато затваряме центъра, и то заради проблеми с бежанците и заразата, която биха могли да разпространят извън центъра, трябваше веднага медицинските екипи да влязат вътре, за да може и бежанците да са спокойни, че затварянето е продиктувано от медицински причини, коментира той.
Цветанов каза, че е имало и други провокативни действия, като тези на някои политически сили, които са развявали знамена в Харманли. Друг момент е съвпадението на безредиците в Харманли с безредици на места извън България. По думите на Цветанов е необходимо тези процеси да се наблюдават и да се прави задълбочен анализ от компетентните служби. Това ще бъде тема и на разговори в ресорните комисии в парламента.
Средата за сигурност ежедневно се променя, което означава че трябва да бъдем много бдителни за всичко, което се случва около нас, каза Цветанов. Няма директна заплаха, но притесненията остават, посочи той. Разчитаме много на сериозното и адекватно действие на компетентните органи и на обмяна на информация с партньорските служби, добави той.

Многократно от тази трибуна, ние патриотите, говорихме за проблемите с нелегалната имиграция, често бяхме обвинявани от всевъзможни псевдо-правозащитници и либерали космополити, че сме ксенофоби, нетолерантни и прочее.

Многократно сме заявявали, че абсолютно сбърканата европейска политика по отношение на нелегалната имиграция, която се следва и от българските власти ще доведе до тези проблеми.

Всъщност през последните години, когато поставяхме проблемите с нелегалната миграция ние от тази парламентарна трибуна сме изразявали недоволството опасенията и страховете на българските граждани.

От години говорим, че не става дума за клети бежанци бягащи от военен конфликт, а за голямо нашествие на пришълци към европейския континент и, че България, която се намира на прага на християнската цивилизация и ислямския свят ще бъде една от най-потърпевшите от това нашествие

Политиката на българските власти, които смятаха, че може да ни се размине, ние винаги окачествяваме като подценяване и липса на воля за крути мерки.

От тази гледна точка, имигрантския бунт в Харманли изненада властите, но не изненада нас и гражданите - потърпевши от набезите на нашествието.

Само последните два месеца гражданите на Харманли организираха 4 протеста в качеството си на съвестни български граждани, изискаха от властта защита на живота и здравето си от носените от мигрантите заразни и паразитни болести, част от които непознати на нашия континент, а други отдавна изкоренени. Поискаха лагерът да бъде закрит и изнесен на самата гранична бразда.

Бунтът и вандалските действия, при които бяха унищожени вещи и имущество платени от българските данъкоплатци само потвърждава, че тези хора не са клети бежанци, които страдат и би трябвало да са благодарни за условията на живот, платени им от българското общество. В този лагер има фитнес зали, баскетболни и футболни игрища, зали за отдих и рекреация, условия които, уважаеми дами и господа, няма в нито един старчески дом или дом за сираци в България

Нелегалните натрапници си позволиха да изгорят българският национален трибагреник. При безредиците в Харманли са ранени 24 български полицаи. Поздравяваме тези българските полицаи, които изпълниха служебния си дълг и защитиха българските граждани и доказаха, че България не е държава без закони.

На 27-ми октомври тази година, силно притеснени от ситуацията, когато предложихме на НС решение ние отново настояваме за :

Патриотите предлагат следните решения:

За организация за настаняване в общежития от закрит тип на всички имигранти, преминаващи незаконно държавната граница на Република България с мотиви към него.

Задължава Министерски съвет да засили мерките за охрана на държавната граница и центровете за настаняване на имигранти, вкл. да разпореди при необходимост за справяне с масови безредици употреба на сила, като напр. водни оръдия, газови гранати, огнестрелно оръжие и др.

Да направи спешни постъпки за подписване на двустранни споразумения за реадмисия с Афганистан, Пакистан, Ирак и др. страни, чиито граждани са системни нарушители на държавната граница.

Да предприеме мерки за организация настаняването на всички имигранти, преминаващи незаконно държавната граница на Република България единствено в общежития от закрит тип извън населените места. С оглед на последните събития е необходимо изграждането на специализирани лагери от закрит тип, тъй като развитията от последната нощ показаха непригодност на лагера в Харманли за овладяване на масова агресия. Тези лагери задължително трябва да бъдат близо до границата, извън населени места и да осигурят краткотрайно задържане, до екстрадацията на лицата.

В светлината на приетото от ЕП решение за замразяване на преговорите за членство на Турция в ЕС е възможно да станем обект на агресия от страна на турския диктатор. Още веднъж – преградното съоръжение по българо-турската граница трябва да бъде спешно завършено и съоръжено с необходимите материално-технически средства за наблюдение, сигнализация, охрана.

Ние имаме едно Отечество, което сме длъжни да защитим.

Партия Български демократичен център : Държавата да екстрадира всички мигранти, които не са от сирийски произход

Партия БДЦ застава зад действията на българската полиция при потушаването на масовите безредици в мигрантския център в Харманли. Изразяваме нашето притеснение, че случилото се в Харманли може да не остане изолиран случай, а да се превърне в тенденция. Нека бъде ясно на българското общество, у нас няма бежанци в България има мигранти. Това е правилният термин в международното право, определящ статута на лицата, които са в тези центрове. Въз основа на това, ние от Български демократичен център настояваме, държавата да намери механизмите и възможностите за екстрадация на всички икономически мигранти, които не са от сирийски произход и не са хора, които бягат от война. Справянето с незаконната миграция трябва да е национален приоритет и изисква обединението на всички политически сили и цялото общество.

Парламентарната група на РБ определя намесата вчера на МВР в овладяването на сблъсъците в Харманли като навременна и адекватна.

Настояваме за изслушвания в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и в Комисията по отбрана в Парламента на ръководствата на МВР, Държавната агенция за бежанците и ДАНС, за да сме сигурни, че има план за предотвратяване на такива издевателства и на други места в страната, включително в режим на изслушванията „закрито заседание”.

Още вчера ние, от РБ, излязохме с позиция за бърза и решителна намеса от страна на държавата. Очакваме следствените органи да установят подбудителите и извършителите, а виновните да бъдат екстрадирани незабавно от България.

ДАНС следва да установи има ли сценарий в избухването на безредиците вчера в Харманли. Ние считаме, че ако си вече в България и искаш убежище в България, трябва да спазваш българските закони.

Бързата и решителна намеса на държавата е от изключително значение, затова РБ настоява:

- КСНС да одобри пакет от мерки за центровете за настаняване с цел предотвратяване на подобно напрежение на други места;
- МВР и органите на реда да ускорят усилията за разбиване на мрежите на каналджиите на бежанци и мигранти у нас;
- приемане спешно на второ четене на антитерористичния закон и на антикорупционния закон;
- МВР да предостави информация за степента на завършеност на преградното съоръжение и да се довърши спешно доизграждането му;
- да се изпратят и военни на границата и да се увеличи полицейският ресурс в населените места с такива центрове за наставняване и предоставяне на убежище;
- да се гласува решение на Народното събрание за незабавна екстрадация на нарушителите на реда в тези центрове;
- ежеседмично МВР да докладва в пленарна зала изпълнението на мерките за сигурност в центровете за настаняване и оперативната ситуация по южната граница
- РБ настоява за осъществяването на засилен скрийнинг на настанените в центровете у нас мигранти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове