1 Декември, 2016 09:19 1 470 2

Кризата за кабинета между ГЕРБ и Патриотите се задълбочава

  • кабинет-
  • емил димитров - ревизоро-
  • герб-
  • патриоти

Патриотите да спечелят изборите и тогава ГЕРБ може да ги подкрепи, отсече Менда Стоянова

Кризата за кабинета между ГЕРБ и Патриотите се задълбочава - 1
Снимка: БТА

Няма ново мнозинство, не сме редили кабинет, каза депутатът от Патриотичния фронт (ПФ) Емил Димитров – Ревизоро в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

По думите му обаче ГЕРБ са се отметнали от обещанието си да подкрепят бъдещо управление на ПФ, „както се отметнаха и от много други обещания. Но в политиката е така – един ден казваш едно, на другия – друго. Може би го налагат политическите реалности или особеностите на характера“.

По думите на Димитров няма сближаване с БСП по темата за пенсиите, което да е станало причина за изгубената подкрепа.

„По темата пенсии се сближихме с ГЕРБ още преди три години, когато подписахме програмата за управление“, в която е записано продължаване на пенсионната реформа и търсене на допълнително нарастване на пенсиите.

Това е трети бюджет, първите два бяха разисквани с нас, този беше хвърлен на масата. В предишните имаше заделяне на пари за КТБ, за саниране, за стрестестовете, зали, магистрали... нормално е на третата година да поставим въпроса, че е редно да се помисли и за пенсионерите, каза Димитров.

Той коментира думите на премиера в оставка Бойко Борисов, че увеличаването на пенсиите би било стрес за всеки бюджет, като каза: „всичко друго не е стрес – парите за зали и магистрали, за „Белене“, за санитане, но за пенсионерите е голям стрес за държавата“.

Убеден съм, че първата работа на следващото правителство ще е да започне социална програма, добави депутатът.

На въпрос дали ПФ ще взема мандата за съставяне на кабинет, ако им бъде даден от президента, гостът отговори: „Независимо, че се говори за ново мнозинство, няма ново мнозинство, има програма, която сме подписали и сме готови да изпълняваме и да подкрепим. Защо смятате, че всички сме се наредили и чакаме да станем министри. Дори предложението, което беше направено от трибуната от съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, беше да се запази същият Министерски съвет или почти същите министри“ – премиерът, който ще бъде, да си прецени и или да остане Борисов, или да е някой от заместниците му.

За нас съставянето на кабинет не е самоцел, това беше възможност този парламент да си продължи мандата по програмата, която е подписана.

„Не са водени разговори (за търсене на подкрепа) и никъде не е правен кабинет, нито в сянка, нито на светло, нито подмолни разговори, тайни, в късна доба, в гаражи, в Банкя, в Бояна или където и да е“, каза Димитров.

С Патриотичния фронт (ПФ) нямаме съвпадение по политики. Такава позиция зае Менда Стоянова от ГЕРБ по повод даването на третия проучвателен мандат на патриотите и изразената готовност да сформират кабинет.

Когато правихме това правителство патриотите не пожелаха да бъдат коалиционен партньор и те казаха, че ще ни подкрепят по определени политики. Те наистина така и направиха, посочи тя.

Стоянова добави, че политиките, които патриотите отстояват не кореспондират с програмата на ГЕРБ. Повишаването на пенсиите до 300 лв. например може да провали цялата пенсионна система и това не е реформа. „Те реформата я виждат като увеличение на пенсията до 300 лв., това не е реформа, а ще срине системата”, каза тя и уточни, че пенсиите са свързани с осигурителния принос в системата. Повишаване до 300 лв. би демотивирало младите да внасят осигуровки и ще стимулира сивата икономика. „За да има пари трябва да се стимулират инвеститорите – енергийната ефективност например стига до всички. Тази година има над 300 млн. лв. за социални помощи – така се помага на хора в нужда”, заяви тя.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че ПФ предлагат политики, които ГЕРБ не приема – връщането на редовната военна служба например. Стоянова беше категорична, че няма как да ги подкрепят сега, а после да не подкрепят политиките им и да излезе, че са ги бламирали.

Когато патриотите спечелят избори и народът ги определи като първа политическа сила, тогава ще кажем да, народът е казал, че вашите политики са тези които искат, правете ги, ще ви подкрепим, но това става след избори, категорична беше тя.

„ГЕРБ вече заяви позицията си, че няма да подкрепи кабинет в рамките на този мандат”, заяви в „Здравей, България” депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. По думите й за ГЕРБ е по-добре да има предсрочни избори.

„Формирането на настоящето правителство беше много трудно - с много компромиси, стъпки назад и броене до 10. Тези две години бяха години на компромиси по отношение на нашите партньори в управлението. Това, което се случи през последните часове, беше непреодолимото желание на колегите от Патриотичния фронт да изведат политически дивидент от популисткия дебат за минималната пенсия”, заяви Атанасова.

„Предложението на Патриотите означава, че хора, които нямат дори един ден трудов стаж, ще получат 300 лева, а други, които 35-40 години са работили мотат да получат 350 лева. Това социална справедливост ли е”, попита Десислава Атанасова.

Не сме наивници, наясно сме, че шансът да се направи правителство намалява. Ако Росен Плевнелиев ни възложи третия мандат, ние ще го приемем. Това каза в предаването „Денят започва“ по БНТ съпредседателят на „Патриотичния фронт“ Валери Симеонов. „За нас в ПФ, както и коалиция „Обединени патриоти“, най-важното е изпълнението на дълга. Това налага едно единствено поведение – да бъдат взети всички мерки, за да не се стигне до криза. Никога не сме заявявали, че то ще бъда издигнато само от нас, без да търсим подкрепа. Ще си изпълним дълга, въпреки че разбираме, че шансовете намаляват много. В много добри отношения сме с колегите от ГЕРБ и няма да чуете от мен лоши думи. Лошото е, че там политиката се определя еднолично“, коментира Симеонов.

По думите му промяната за решението на ГЕРБ не е заради предложението на ПФ за пенсии. Според него въпросът за повишаването на пенсиите го има и в програмата за развитие, което не е нищо ново и ГЕРБ го знаят. „Въпросът за пенсиите не е препъни камъка, за да си променят отношението“, добави той.

„Защо трябва да се извършва саниране? Това е една крещяща несправедливост, едни разходи, които не съответстват на нивото на бедност на нашата държава. И това беше изтъкнато като причина за несъвпадението на политиките между ГЕРБ и ПФ. Бюджетните излишъци не трябваше ли да се насочат към пенсионерите. Това ли е популизмът? Хора, които са дали своя живот, за да имаме тази България, която всички в момента употребяваме. Това ли е песен в „хора на лудите“? Какво е санирането? Държавата плаща ли по 12 000 на сем. Стоянови, които вече са си санирали апартаментите? Питал ли е някой защо санирането се извършва на два пъти по-висока цена, отколкото е пазарната му“, запита Валери Симеонов.

Той посочи, че не са водили разговори нито с БСП, нито с ГЕРБ, тъй като третият мандат все още не е връчен. Според него президентът се държи най-адекватно е единственият, който не иска да хвърли държавата в нестабилност. "След следващите избори картината ще бъде същата. Какъв е смисълът от хвърлянето на България в това безвремеие?", попита Симеонов и добави, че коалицията "Обединени патриоти" ще влезе в предизборната кампания с огромно самочувствие, защото статистиката показва, че са вдигнали почти двойно резултатите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Елвис

    0 0 Отговор
    Ако тези, които се закичиха с "патриоти" са истински патриоти, то аз съм Елвис!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове