Last news in Fakti

8 Декември, 2016 11:06 25 374 28

3 месеца без книжка и 1000 лв. глоба за шофьор в насрещното

  • месеца-
  • книжка-
  • глоба-
  • шофьор-
  • насрещното

Депутатите окончателно гласуваха промените в Закона за движение по пътищата

3 месеца без книжка и 1000 лв. глоба за шофьор в насрещното - 1
Снимка: Факти.бг

Депутатите окончателно гласуваха промените в Закона за движение по пътищата. С тях шофьорите, които превишават позволената скорост в населените места, ще бъдат санкционирани с двойно по-високи глоби.

Законопроектът, предложен от транспортната комисия, предвижда 700 лева глоба за шофиране с 50 километра в час над допустимото, а за следващи 5 километра в час санкцията нараства с още 50 лева. Народните представители решиха в тези случаи книжката да се отнема временно.

Според приетите промени новият водач ще получава 2/3 от максималния брой контролни точки, а оставащите 1/3 контролни точки получава след придобиване на 24 месеца стаж като шофьор.

Временно ще се отнема книжката и на водач, който управлява с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, установена с медицинско изследване или дрегер, или е под въздействието на наркотични вещества или техни аналози, както и при отказ да бъде проверен с дрегер или да даде кръв за медицинско изследване - до решаване на въпроса за отговорността му, но за не повече от 18 месеца.

Свидетелството за управление на МПС ще се отнема временно и на собственик, който допуска, организира или предоставя управлението на МПС на лице за участие в нерегламентирани състезания по пътищата за срок от 3 месеца.

При изпълнение на функциите си по Закона за движение по пътищата службите могат да отнемат табелите с регистрационен номер на превозните средства.

Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата,според които се наказва с лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лева водач, който управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер. За повторно нарушение наказанието е лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 до 2 години и глоба от 600 до 1500 лева.

Народните представители приеха да се наказва с лишаване от право на управлява МПС за срок от 12 месеца и глоба 3000 лева водач, който организира или участва в нерегламентирани състезания по пътищата отворени за обществено ползване или ги ползва за други цели, освен в съответствие с тяхното предназначение за превоз на хората и товари. За повторно нарушение наказанието е лишаване от право да се управлява МПС за срок от 3 години и глоба 5000 лева.

С лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца и глоба 1000 лева ще се наказва водач, който се движи в платното за насрещното движение по автомагистрала или скоростен път. Когато нарушението е извършено повторно, наказанието е лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца и глоба от 4000 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    4 12 Отговор
    МИ АКО КАРАМ НА ЗАДЕН ХАХАХАХ С 200 ПРИМЕРНО ХАХАХ
  • 2 Про

    10 16 Отговор
    Е управляващи ИЗРОДИ....След като с и платят Герберските глоби...каква част от заплатите им остава да живее семейството им...щото и на запад има глоби по 1000 евро..но 3000евро им остава да живеят ....

    Коментиран от #6

  • 3 гост

    20 3 Отговор
    сега ако и камери сложат НАВСЯКЪДЕ по булеварди и светофари и може и да има смисъл от взетите мерки

    Коментиран от #19, #22

  • 4 тошибиян

    4 6 Отговор
    ЕЙ НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ 4Е ИМА В КАТ КАНАЛИ ПО КОЙТО КАТО СИ ПЛАТИШ ОКОЛО 3000 МЕСЕ4НО И КАКВИТО И ГЛОБИ ДА ИМАШ ТИ СЕ АНУЛИРАТ АВТОМАТИ4НО НЕЩО КАТО ТАКСА ГЪЗАР...КАРАШ С 300 МИНАВАШ НА 30 СВЕТОФАРА НАЙ ДЕМОНСТРАТИВНО НА 4ЕРВЕНО СПИРА ТЕ КУКАТА ПИШЕ ТИ АКТ СЛЕД КОЕТО ОТИВАШ В КАТ И ТАЛОНА ТИ СЕ ВРЪЩА ОБРАТНО
  • 5 onq s konq

    3 9 Отговор
    Патриотично е да си платя една 1000 -ка глобичка за превишена скорост защото знам че с тия пари в хазната ще се вдигнат пенсиите на старите хора,ама как да стане по затрупаните със сняг пътища и блокираните коли?
  • 6 Common Sense

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "Про":

    А дали си се замислял, че ако не караш в насрещното, спазваш ограниченията за скоростта и не се качваш да шофираш след като си се напил като свиня няма за какво да те глобяват?
    Или дай да се оплакваме, че лошите хора на запад взимали по 3к евро заплата. Ако си способен и не те мързи в червата и тук може да заработваш добри доходи. Минавало ли ти е през ума да си повишиш квалификацията по някакъв начин?

    Коментиран от #12, #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 123456

    2 5 Отговор
    бедна им е фантазията колко отрицателен вот ще получат на предстоящите избори за тези идиотски пробени демек отпечатък от среден пръст
  • 9 Morgoth

    9 1 Отговор
    За последните 15 години откакто шофирам активно глобите се удвояваха поне 10 пъти, а събираемостта продължава да варира между 10 и 30%.
    Продължавам да не разбирам какъв ефект се очаква от повишаването на глоби които не се събират.

    Коментиран от #11, #21

  • 10 Иво

    5 2 Отговор
    Само така. Бай Ганя разбира само като му бръкнеш в джоба!

    Коментиран от #23

  • 11 Георги

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Morgoth":

    Аз също не разбирам. А пък в крайна сметка, лесно има за рецидивисти. Напишат ти акт, вземат ти талона, не си платиш глобата, хванат те втори път с изтекъл акт - конфискуват ти колата до плащане. Оня ден гледах в новините поредния катил с 14 нарушения и на свобода зад волана. Малоумни са ни законите.
  • 12 Про

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Common Sense":

    Не оправдавам нарушителите на пътя....още повече не оправдавам и Бандитските Герберски глоби....Глобата трябва да да е съизмирима с средната з аплата за страната....Наказвайки нарушителя изродите накзават цялото семейство....Не м оже да достигнем нивото на европейските глоби при ниво на български заплати..,.,.А за това че ако се квалифицирам ще достигна европейска заплата...направо ме размя...Кажи го това на лекарите...и дрги ,,нискоквалифицирани" специалисти....Изкара почти цялата нация мързеливи и некадърни....Явно си Герберска Подлога....И водат ли се на отчет прибраните Глоби или отиват за ,,Безотчетни " на избрани политици....Тиквата замени Бухалката с Глоби....далеч по голяма далавера...

    Коментиран от #14

  • 13 Про

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Common Sense":

    Я!вно си слаб в математиката....На запад след като са глобени с 1000евро им ОСТАВА..още 3000евро да преживеят Месеца
  • 14 Common Sense

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Про":

    Не съм ничия подлога - имам си глава на раменете и имам трезва представа кой, по колко и от къде ни клати всеки ден! Ако прочетеш пак статията ще видиш, че глобите са предимно за каране пиян, в насрещното и за скорост над 50 км в НАСЕЛЕНО място. Ако караш пиян глобата не 1000 а 20 000 лева да е пак ще е малко ако убиеш човек! Не изкарвам никой некадърен и мързелив - покупателната способност в България е различна с тази в Европа - ако си живял в чужбина ще знаеш какво можеш да си позволиш на вън със аплата от 2к евро и какво можеш тук с 2к лева.

    Коментиран от #15

  • 15 Про

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Common Sense":

    Глобите за насрещно и превишена скорост са 3000лв.1000лв...повторно4000лв...в ТРЕЗВО СЪСТОЯНИЕ...Къде .. прочете предимно в пияно състояние...или Ти така си го мислиш...Сигурно си мислиш че си и много Умен а ма само ти си го знаеш

    Коментиран от #16

  • 16 Common Sense

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Про":

    Ще ти го напиша така: Ако ме блъснеш в насрещното, или ме отнесеш със 120 в града не ме интересува дали си пиян, дрогиран, на.ран или напикан - ще си носиш последствията. Няма как да ти го обясня по друг начин - тези глоби са точно за такива като теб. по предишните коментари можеш да видиш как е съотношението плюсове и минуси и сам да си извадиш някакъв извод... ако можеш.

    Коментиран от #18, #24

  • 17 шофьор

    6 2 Отговор
    Защо няма ревизия на знаците ограничаващи скоростта.Всеки може да даде стотици примери за неадекватни ограничения от 30 и 40 км.Еднаква ли е опастноста за пешеходците през деня и в 02 ч през нощта,когато ги няма.Стотици табели за населено място създават абсурдни наказания,защото са сложени на километри от реалното населено място.Спомнете си личните си наблюдения при шофиране и ще си дадете сметка,че тези тежки глоби ще са крайно несправедливи без ОСНОВНО ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА ЗНАЦИТЕ ЗА СКОРОСТ /и не само тях/. добре че има СБА та да ни защити,както винаги?
  • 18 Про

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Common Sense":

    Ето че пак се правиш на умен....Ще си нося последствията ако карам в насрещното и с превишена скорост и без да съм Блъснал никого....Без значение пиян или на.ран или трезвен....защото съм потенциално опасен...Всъщност глобата за непоставен колан при Герб стана 50лв..при пярвоначална глоба 2лв...Е сега по беззопасен ли ставам при 50лв герберска глоба....и 25 пъти ли ставам по опасен сега от преди
  • 19 Johnson

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Камери има. Но не работят .... Или никой не ги гледа :D
  • 20 винетка без подметка

    9 0 Отговор
    След новите глоби да очакваме и новопоставени знаци за скорост да кажем 40 на места, където на практика и с 200 може да се мине. А след новия знак ново храстче със стар катаджия !
    По пътищата е пълно е с безумни и безмислени ограничения на места, където няма никаква нужда !?
    Пропуснали са обаче в закона да впишат, че не важи за мутри, батки, политици и пр. така или иначе законите и глобите за тях не важат що се пристискват ми впишете си го официално !
    За кокошка няма прошка за милиони няма закони !!!
  • 21 Уууууу

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Morgoth":

    Как да си платят глобите като са несъиzmерии с доходите на населението...на босия цървулите ли ще вземат.. В .цялата дяржава населението се превтъща в ДЪЛГОВИ РОБИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИЗРОДИ.....които ще изтискат тези нещастници я при обработка на документи ...я при теглени на заеми...няма да ги оставят ...Та няма да има наи много ракови болни...и най голяма смъртност...какво чака още клетите българи....
  • 22 Васичка Атанасова

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    ДАНО ТИ ДА СИ ПЪРВИЯ КОЙТО ЩЕ САНКЦИОНИРАТ
    А И КОИ СА ТИ ДАЛИ ПЛЮСЧЕТА
  • 23 Васичка Атанасова

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иво":

    А ТИ КАКВО СИ ВЕ АЛАНК.ЛУ С АЛАНК.ЛУ
    ЯВНО СИ ПЕШЕХОДЕЦ
    ИЛИ КАРАШ НЯКОЯ БРАКМА
  • 24 Васичка Атанасова

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Common Sense":

    КУПИ СИ И ТИ ХУБАВА КОЛА И КАРАЙ СЪС 150 В НАСЕЛЕНО МЯСТО
  • 25 гост

    0 1 Отговор
    Чудят се как да вземат на хората парите , но все на някой ще му писне накрая , то не всички българи са на.рани мишки и ще има кръв и сълзи .
  • 26 опала

    0 3 Отговор
    а ве ние лудили сме да живеем в тази държава.... за чий?
  • 27 .....

    0 1 Отговор
    Само за гонките не ми харесва да стечули някога тези които се дърпат на околовръстното да са причинили катастрофа изключвам ненормалниците с моторите ? Не няма защото хората го правят късно вечер като няма една кола всеки смотаняк с бмв който се е размазал в стълб го пишат гонка ....
  • 28 Косьо

    0 0 Отговор
    Нищо няма да се промени, освен че ченгетата вместо 20ка ще започнат да си искат 50рка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове