30 Декември, 2016 18:16 3 388 5

Зимата властва по пътищата

  • сняг

Котленският и Твърдишкият проход са затворени за автомобили над 10 тона

Много сложна е зимната обстановка в източната половина от България. Там на много места превалява сняг, а силният вятър образува навявания.

Целият участък от автомагистрала "Тракия" между пътния възел "Зимница" и Бургас е затворен за почистване на снега. Обходният маршрут е Зимница-Петолъчката-Карнобат-Айтос-Ветрен-Бургас. На магистралата станаха и серия верижни катастрофи.

След Българово вече беше почти невъзможно движението. Движехме се с около 20-30 км. Имаше верижна катастрофа явно. Около 9 коли бяха спрени. Едната беше по таван, другата беше блъсната в мантинелата. Имаше кола без предница. Един камион имаше аварирал по диагонал на пътното платно. От бурния вятър просто нямаше никаква видимост, разказа шофьор пред Радио Бургас.

Тежка е обстановката и по други пътища в Бургаския регион. Затворен за движение е и Рижкия проход в участъка Карнобат-Шумен, където над 50 автомобила са закъсали, информира дежурният от Областният съвет по сигурност:

Получило се е голямо задръстване. Има екипи, които извеждат автомобилите на платното. Много силен вятър, преспи и намалена видимост усложняват движението по пътищата в община Айтос, съобщи Рачо Рачев, началник Отдела за борба с бедствията и авариите:

Имаме затворени пътища за селата Раклиново. Работи се по отварянето на с. Черна могила, Черноград и Чукарка. Другаде е проходимо. Закъсали автомобили на територията на общината в с. Лясково - 4 автомобила, имаме два ТИР-а и един автомобил в посока за с. Карагеоргиево. Ограничено е движението по пътя Миролюбово-Изворище в община Бургас.

По последна информация е възстановено движението между Ветрино и село Неофит Рилски в посока Варна от автомагистрала "Хемус". Участъкът беше затворен за три часа поради верижна катастрофа между осем автомобила.

До утре сутринта ще остане затворен и пътят Вълчи дол-Суворово. Кметът на Вълчи дол Тодор Янев каза:

Тежките машини почистват. Хора, на които не им е крайно необходимо да пътуват, да се въздържат по това трасе. Също така е затруднено пътуването в участъка Войводино-Николаевка.

В община Ветрино е осигурено помещение за хората от закъсалите автомобили, съобщи кметът Димитър Димитров.

Снегонавявания затвориха пътища в Добричка област, предава кореспондентът ни Мая Щърбанова:

Пътят Добрич-Албена е затворен поради навявания от сняг. Останалите пътища са проходими при тежки зимни условия. Целият ресурс на пътното поддържане работи по всички направления, но ефектът от почистването е слаб заради силния вятър. Най-тежка в момента е обстановката в община Тервел, където има навявания от сняг.

Затворен е пътят Шумен-Разград поради снегонавяване. Обходният маршрут по пътищата Търговище-Белокопитово и Търговище-Разград.

Коли закъсаха по пътища в Силистренска област, обясни кметът на община Дулово Юксел Ахмед:

В момента продължава да вали, за разлика от преди обяд вятърът утихна. В някои участъци бяха започнали снегонавявания и машините почнаха да разчистват. Не е спряло електроснабдяването и водоснабдяването.

Около 25 автомобила са катастрофирали на автомагистрала "Тракия" в района на Карнобат. Няма информация за пострадали хора. 10 души от блокираните в участъка коли са настанени в хотел в Карнобат. Други обаче са отказали да бъдат евакуирани и са останали в автомобилите си.

По пътя Слънчев Бряг-Обзор се забранява движението на камиони над 12 тона. Същата забрана влиза в сила и за пътя Разград-Шумен, по който вече могат да се движат леки коли. По главиня път София-Варна движението между Брестница и Български извор се осъществява в една лента поради аварирал товарен камион в района. Временно е затворен участъкът Бутан-Крива бара поради катастрофа. Обходният маршрут е Хайредин-Ботево-Софрониево.

Усложнена е метеорологичната ситуация в Сливенско. Затворени за товарни автомобили над 10 тона са проходите Котленски и Твърдишки. Останалите автомобили задължително трябва да преминават от там с вериги.

В Сливен вятърът продължава да духа със скорост над 12 м/с., но, към този момент, няма информация за нови щети, съобщиха от кризисния щаб в община Сливен.

Възстановено е електроподаването към всички хижи и хотели в местността „Карандила“ в Сливенския балкан. Почти денонощие там нямаше ток. Все още без електричество е село Раково. Вече втори ден екипи на EVN се борят със силните ветрове и снеговалеж, за да пуснат тока в това село. Частично без електричество са останали няколко улици в старите квартали на Сливен „Клуцохор“ и „Комлука“, но вече и там и е възстановено електрозахранването. В Котел, където е най-тежка обстановка няма села без ток. Единтвеното село, което остана вчера без ток бе Нейково, но кметът на Котел Коста Каранашев съобщи за БНР, че електроподаването е възстановено. Той каза още, че всички пътища в общината се почистват. Вече е отворен и пътя към Жеравна.

Снежана Кънева, началник отдел сигурност и управление при кризи, обяви как върви снегопочистването по планинските пътища.

Силите и средствата са насочени по направление Бяла-Новачево-Градско, Бяла-Въглен, както и Стара река-Средорек-Божевци. Към Раково е проходимо при зимни условия. Към Карандила е проходимо при зимни условия.

До 6 януари остава затворен пътят Сливен-Ичера. Слаб сняг вали по автомагистрала Тракия, но няма снегонавявания и заледени участъци.

Възстановено е движението в тунел "Витиня" по АМ "Хемус". Авариралият тежкотоварен автомобил е изведен извън тунела.

Движението в Прохода на Републиката е затруднено от обилен снеговалеж. Има закъсали тирове, но проходът е отворен и се почиства. До ранния следобед във Великотърновска област са станали над 30 леки катастрофи.

През прохода "Шипка" се преминава при зимни условия, пътната настилка е заснежена и обработена. Забранено е движение на автомобили с обща маса над 10 тона. Пътищата от Габрово към Трявна, Дряново и Севлиево са мокри, проходими и обработени. Видимостта по пътя към високопланинската местност "Узана" е ограничена до 200 метра заради гъста мъгла. Вали сняг, духа силен вятър, а снежната покривка надхвърля 60 сантиметра.

Пристанище Варна остава затворено вече втори ден. Силата на вятъра там достига до 18 метра в секунда. Летището работи нормално. 19 сигнала са подадени от граждани от сутринта в областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" във Варна. Повечето от тях са за паднали по улиците клони, някои от които върху автомобили, част от изолация на жилищен блок също се е откъснала и е паднала на пътното платно. Районът е обезопасен. Няма пострадали хора, пътищата са проходими при зимни условия и в областта и в града.

Заради силния вятър всички пристанища в Бургас са затворени за маневриране, информираха от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Предупредителен жълт код заради вятъра и възможно снегонавяване е в сила за цяла Източна България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снегорин

    4 0 Отговор
    УжасТ!
    Нека винетките да станат по 700лв. та белким можем да си ползваме таралясниците целогодишно!
  • 2 NLIN

    4 1 Отговор
    КЪДЕ Е СЕГА ОНАЯ ЛИЛЯНА ПАВЛОВА ДА КАЖЕ ЗАЩО ПЪТИЩАТА СА НЕПОЧИСТЕНИ ВСЛЕДСТВИЕ, НА КОЕТО ИМА ЕДНА КАМАРА КАТАСТРОФИ ? КАКВО ПОЛУЧАВАТ СРЕЩУ ПЛАТЕНИТЕ СИ ВИНЕТКИ ХОРАТА НЕПРОХОДИМИ ПЪТИЩА ЛИ? ПАВЛОВА ДА ИЗЛЕЗЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И ДА ДАДЕ ОТГОВОР. ЗАЩОТО СТАВА ТАКА, ЧЕ ХОРАТА СИ ПЛАЩАТ ЗА ДАДЕНА УСЛУГА, А НИЩО НЕ ПОЛУЧАВАТ ЗА ПАРИТЕ СИ.
  • 3 Бай село

    2 0 Отговор
    Колега NLIN Лилето, като всички депутати и управляващи е някъде по бански и, ако те чуе ще има да си чуди ,какво е това нещо сняг!
  • 4 гост

    3 1 Отговор
    Знаем си цветущите пътни условия през зимата, и с какъв акъл сума ти народ се е запътил към зимните курорти за нова година?
  • 5 Каризмa

    1 0 Отговор
    Трябва да си интелектуален инвалид за да обвиняваш другите за тези катастрофи.Не може да караш с 120 и повече,когато нямаш видимост,затова ги има тези изкривени ламарини,слава Богу без жертви.И най важното,крайно време е самите ние, водачите да си вдигнем културата и да премислим действията си на пътя и към другите водачи.Лека и безаварийна 2017г.И умната.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове