9 Януари, 2017 09:57 19 320 14

СБА: Продават се опасни течности за чистачки

  • сба-
  • продават се-
  • опасни-
  • течности за чистачки-
  • канцер

Те са с висока концентрация на метанол. Обикновено се пласират в големите хипермаркети.

По данни на Съюза на българските автомобилисти (СБА) в 80 % от случаите се продават продукти с много висока концентрация на метанол до 1/3 или 10 пъти повече от въведения праг в други европейски държави. За сравнение, в държави като Австрия, Германия, Швейцария, Финландия, Дания и други съдържанието на метанол е не повече от 3%. Там това е определено в местното законодателство, а вече се обсъжда и приемането на подобен европейски регламент. Предвиждат се сериозни рестрикции и ограничения.

Колкото по-токсичен е продуктът, толкова по-ниска е цената. По-големия проблем е, че никъде върху етикета не се отбелязва какво е количеството на метанола. Затова от Съюза на българските автомобилисти съветваме шофьорите да четат етикета и да следят за знаци, които предупреждават, че течността е отровна и лесно запалима. Единият е пиктограма с пламък, която означава „силно запалими течност и пари“, което може да увреди очите. На етикета задължително трябва да има втора пиктограма с череп и кости, която предупреждава, че метанолът е токсичен при поглъщане (30-50 мл водят до смъртоносно натравяне).

Според главния здравен инспектор на страната д-р Ангел Кунчев метанолът или метиловият спирт е органичен разтворител, поглъщането и вдишването на който води до много тежки последици за организма. Първоначалните симптоми от отравянето с метанол са нарушаване на зрението, главоболие, гадене, повръщане и силни болка в горната част на стомаха.

Проблемите с опасната течност за чистачки се увеличават заради лошото време и усложнената пътна обстановка в страната. Тъй като шофьорите не са информирани за последиците от метаноловите течности за чистачки, у нас те се ползват често и масово влизат и в купето на автомобила, особено, ако работи и вентилатора на парното. От СБА съветваме автомобилистите да използват продуктите с етанол, които нямат токсичност и са най-безопасни за здравето.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.
Българската държава е абдикирала от българските пътища!
ФАКТИ.bg настоява за истинска държавна власт, ред и контрол по пътищата.
Прекалено много станаха автонаглеците и КАНЦЕРИТЕ* по българските улици!

*ФАКТИ.bg нарича КАНЦЕР всеки индивид, който подобно на ракова клетка, живее, пътува, размножава се, ползва обществени ресурси, но не се съобразява с останалите индивиди, не спазва законите, не образова себе си и децата си и егоистично паразитира върху обществения организъм.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон Смит

    5 8 Отговор
    Пълни глупости! Колко метанол влиза в купето?

    Коментиран от #2

  • 2 жалко

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Джон Смит":

    А, дали са глупости или просто ей така ги пишеш, само да си опаката?
    Колко шофираш, какъв пробег правиш на ден или седмица и колко често се налага да пръскаш по предното стъкло... Това действително е много относително. Факт е, че на запад течностите за чистачки с метанол са забранени.
    В страната на бай Ганьо обаче въпроса стои по друг начин... Та тук хората от патоките си правят течности за чистачки, че един метанолов спирт ли ще им пречи?!
    Странно, какво ли мислят по тези въпроси бременните или малките деца? А чакайте, те не зная за това, пък и защо им е да мислият и за това. Я дайте да им го спестим и да продължаваме да продаваме евтини (защото метанола е значително по-евтин от етанола) и опасни продукти.
    Не бъдете наивни, живота ви не струва лев или два!
  • 3 Манафи скапани

    12 7 Отговор
    Какви са тези глупости.На някой не му Купуват скъпата течност и хоп дай да изплашим будалите.То голям проблем а? Храната е пълна с какви ли не гомна и химий а някви алчни идиоти се захванали с течноста.Няма да си купя скъпата ви скапана течност и ще ви кажа защо.Не може два литра течност,да струва колкото литър водка,защото това ме прави автоматически производител на собствената си екологична течност,литър водка + литър вода и си карам спокойно и си знам какво има в сместа.И ако закъсам може и да се сгрея даже.
  • 4 професор Вучков

    2 6 Отговор
    да бе точно така е ,затова купуваите от бензиностанциите не от голямите вериги с 4-5 торна надценка там не е отровен сигурно е и полезен
  • 5 ТЩЪ

    9 0 Отговор
    СБА ви предупреждава ! Който няма пари да си купува каквото иска, който има пари да купува по-малко опасното ! А който не е разбрал статията... Съжалявам, простотията не се лекува! Хубав ден и карайте внимателно
  • 6 Слави

    4 0 Отговор
    Попадал съм на такива, можеш да припаднеш в купето...
  • 7 Миро

    1 5 Отговор
    Все пак е течност за чистачки ,а не за пиене! Може би трябва да изпръскаш 2-3 бидона, за да ти стане лошо в купето.
  • 8 Опитния

    2 1 Отговор
    Така от опит мога да кажа, че в патоката е истината. В нея няма метанол колеги, а други остатъчни фракции, които не миришат, не влизат в купето и са безопасни повече от продаваната течност за чистачки. Първакът т. е процоката е 70 * градусов спирт, не ставащ за пиене, но става за горене и разтривка.
  • 9 спасителят

    4 1 Отговор
    Ако караш 15 км.и църкаш метанол при работещо парно започва главоболие и ако не спреш и вземеш чист въздух може да се стигне до необратимото
  • 10 НикиД

    1 2 Отговор
    този материал трябва да е адресиран към жителите на необятната и велика Руска страна. там имат навика да пият подобни субстанции. ние още не сме стигнали до там.
  • 11 Автоентусиаст

    2 1 Отговор
    По скромните ми наблюдения ПОВЕЧЕТО ХОРА В БЪЛГАРИЯ ИЗОБЩО НЕ ТРЯБВА ДА ПРИТЕЖАВАТ АВТОМОБИЛИ!Повечето си купуват части когато вече колата е пред разпадане или спре да се движи!Отделно се купуват най-евтините китайски консумативи и части и се недоволства "ама по-евтино нама ли" - Е има, купи си колело!Друг е въпросът че се копуват и боклуците на западна европа и като се започне само с тежка експлоатация без поддръжка...Радвайте се че и толкова ви изкарват колите!Ганъо няма да поумнее никога!И за сведение на хейтърчетата, не съм собственик на магазин за части!
  • 12 Регулатора Къде е

    3 0 Отговор
    Има и евтини течности без метанол. 1 или 2 лева няма да Ви сбъркат, но ще Ви опазят живота
  • 13 ИНЖЕНЕРА

    2 0 Отговор
    Ами купувате си от аптека 1л. чист спирт-8-9 лв. струва, това е чист етилов спирт, може да го пиете дори, (е ще ви изгори джигера при концентрация от 95 %, ама нейсе) разреждате го 1 към 3 или 1 към 4 с чешмяна вода и имате перфектна течност, може и да му капнете 7 капки препарат за съдове. Тогава обаче не го пийте, защото , като се оригвате, ще правите големи сапунени мехури! Карайте внимателно, пазете джигитите!
  • 14 Firebg

    0 0 Отговор
    Трябва да внимаваме какво купуваме!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове