11 Януари, 2017 10:15, обновена 11 Януари, 2017 11:42 959 0

Парламентът започна с поглед към изборите

  • народно събрание-
  • парламент-
  • депутати

Първата сесия след зимната ваканция започна с декларации от парламентарните групи за предстоящите избори.

Чест прави на кабинета Борисов, че не делеше проблемите на „по-близки до програмата на партия ГЕРБ” и „по-отдалечени от нея”.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на парламентарната група.

Чрез парламентарната си дейност от последните две години ГЕРБ успя да промени до голяма степен и очакванията на своите избиратели. Избирателите на ГЕРБ се научиха да приемат необходимите компромиси, те свикнаха да подкрепят диалога на своята партия с други политически сили в името на добри консенсусни решения, заяви Цветанов.

"Ние съзнаваме, че често забавяхме важните решения за нашите структури по места в името на по-общите задачи, диктувани от обществените приоритети. Чест прави на кабинета Борисов, че не делеше проблемите на „по-близки до програмата на партия ГЕРБ” и „по-отдалечени от нея”", допълни той и поясни, че правителството е работело по своите политики с ясното съзнание, че общественото одобрение към работата му ще бъде на приливи и отливи. "Кабинетът на Борисов не търсеше лекия път и евтината популярност. Факт е, че този кабинет успя да издигне високо глас в европейските институции и да търси най-доброто решение на националните ни проблеми с европейска помощ. Ценен принос на нашия кабинет е, че запази на завидна висота еврооптимизма на българите и съпричастността ни към европейската перспектива. Това се оценява много високо от европейските ни партньори", коментира още Цветан Цветанов.

"В края на управлението си отчитаме рекорден за последните 8 години икономически растеж и бюджетен излишък, който директно води до намаляване на държавния дълг. Доходите на българите се увеличиха, а безработицата намаля значително. Продължихме успешно да подобряваме инфраструктурата в страната ни, изпозвайки пълноценно ресурсите на европейската солидарност, от които само преди две години бяхме изолирани", поясни Цветанов. По думите му всички тези усилия на кабинета Борисов са оценени от партньорите ни в Брюксел, които са насочили към България специализирана помощ от 160 милиона евро за справяне с миграционния натиск и укрепване на сигурността по границите ни.

Нека да оценим реформите от гледна точка на онези, за които ги направихте, а не от гледна точна на управляващи и опозиция.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация в началото на новата сесия на 43-то Народно събрание. Тя направи кратък преглед на всички законодателни инициативи на парламента, инициирани от управляващите и обобщи, че няма големи резултати.

Според нея бъдещите депутати в 44-то Народно събрание трябва да се заемат с Изборния кодекс. На следващо място да се справят с корупцията. Трети приоритет е нов икономически план за страната. „Целта е намаляване на бедността и раждането и отглеждането на деца“, каза още тя.

Властта на този кабинет в самото начало беше порочно зачената, провалът беше предначертан.

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той посочи, че в това Народно събрание има поне 150 народни представители, готови да съставят аритметично мнозинство и да излъчат кабинет.

„ГЕРБ предпочете да управлява с партии, които не споделят икономическата, фискална и данъчна политика от програмата на ГЕРБ, да управляват партии, които не споделят общите европейски ценности, дори отричат евроатлантическата ориентация на България“, заяви Мустафа Карадайъ. „Основният проблем, който провали кабинета и този парламент е формулата за конструирането на властта”, посочи лидерът на ДПС. Мустафа Карадайъ призова всички политически сили да отговорят по достойнство на очакванията на българските граждани. Според него ако заложат на популизма и езика на омразата те се отдалечават от така необходимата стабилност.

В своето изказване депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев наблегна на ползите от членството на България в ЕС.

Той задочно беше репликиран от лидера на Атака Волен Сидеров. Той поиска България да води политика ала Виктор Орбан. Трябва да се защити националния интерес и бизнес. Да се вдигнат доходите. Това е целта на политиката, посочи Волен Сидеров.

Реформаторите пък поискаха спешно приемане на антикорупционното законодателство.

Отбелязваме годишнината в период, в който Европа и нейните институции са изправени пред множество предизвикателства. През тези 10 години в българската икономика влязоха 22 млрд лева, близо три пъти повече от внесените от българската страна в ЕС. За 10 години брутният вътрешен продукт на България се увеличи от 56 на 88 милиарда лева, а икономическият ръст на страната в момента е втори в ЕС. Но това са само числовите измерители на ползите от евроатлантическия цивилизационен избор на България.

С хубавото се свиква бързо и се приема за даденост. Дори отделни политици, които публично се изказват портив ЕС, изпращат децата си да учат на Запад, в същия този ЕС, а не на Изток, с което доказват, че ЕС е единственият жизнен, полезен, перспективен и гарантиращ сигурността и просперитета на България политически съюз.

Единният пазар, европейските стандарти за демокрация, права и общество, свободното движение на хора и капитали, стоки и услуги до такава степен са част от ежедневието и реалността ни, че сме ги приели за пожизнени. Истината, обаче, е, че ценностите и постиженията на Европейския съюз трябва да се отстояват всеки ден, особено на полето на политическите начинания.

Трябва да кажа обаче, че в ситуация на безпрецедентен миграционен натиск върху ЕС, излизащ от икономическа рецесия, популистите са във възход и се опитват да вменят на хората, че всички блага на солидарността и европеизма са причина за несгодите на гражданите.

Заедно с това страната ни трябва да е много по-активна и с изпреварващи позиции по отношение на общите европейски сили за сигурност, стандартите за образование, политиките по доходите и преодоляване на социалното разделение, по които Европа изостава, а екстремизмът се възползва от разколебаните темпове. Защото сигналът от хората е ясен - сигурността е задача номер едно и доверието в Съюза ще расте, само ако той отговори с едекватно политическо решение на тази задача, поставена от гражданите.

Отчитаме като грешка на 43-то Народно събрание, че пропусна да демонстрира политическа воля за влизането на България в Шенген и не отправи на висок глас критиката на Българската страна, че ЕК допуска голяма политическа грешка като обвързва Механизма за сътрудничество и проверка с готовността на страната за влизане в Шенген. България пази границите на ЕС ефективно и трябва да настоява тази оценка да е водещият аргумент при присъединяването й към европейската система за сигурност.

Отчитаме като грешка и липсата на решение на българското Народно събрание да се отговори на призивите на отделни страни за изпращане на европейски сили за сигурност на южната граница на Съюза като активна мярка срещу каналджийството и незаконния мигрантски натиск над границите на Съюза, респективно – на България. РБ ще отстоява ползата от такава солидарност, защото тя е солидарност в интерес на българските граждани и на върховенството на закона в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове