Last news in Fakti

12 Януари, 2017 11:03 4 007 8

Гражданите отбелязаха победа срещу монополите

  • мая манолова-
  • монопол-
  • омбудсман

депутатите приеха на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс, с които потребителските спорове бяха извадени от обсега на арбитражите

Гражданите отбелязаха победа срещу монополите - 1
Снимка: БТА

Гражданите отбелязаха една много важна победа срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища. Това заяви в Народното събрание омбудсманът Мая Манолова след като депутатите приеха на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс, с които потребителските спорове бяха извадени от обсега на арбитражите.

От следващата седмица, след обнародването на промените в Държавен вестник, всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето, коментира Манолова.

Тя уточни, че висящите производства ще бъдат прекратени. Всички арбитражни дела, които са заведени към момента, които ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими, уточни Манолова.

Омбудсманът обясни, че с промените се намаляват шест пъти юрисконсултските възнаграждения. По думите й това са допълнителни разноски, с които монополните дружества товарят своите клиенти в случаите, в които ги изпращат на съд.

Свидетели сме на това, че дела се завеждат само заради юрисконсултските възнаграждения, за да може монополистът да прибере още и още от своя клиент, заяви Манолова. Тя даде пример с "Топлофикация", която когато съди свои клиенти, иска 300 лв. пред Софийския районен съд, 300 лв. при възражение на длъжника и 350 лв. пред частен съдебен изпълнител.

Мая Манолова заяви, че тази победа е станала възможна благодарение на доброто взаимодействие между гражданите, омбудсмана и Народното събрание. Тя благодари на депутатите, че са защитили гражданите и че не са се поддали на корпоративния натиск, на който са били подложени в последните месеци. Тя благодари и на Комисията по правни въпроси в парламента и на председателя й Данаил Кирилов от ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 super

    33 2 Отговор
    Страхотно. Поздравления! Колко хора осъмнаха осъдени от тези изнудвачи. На Мая Манолова ще пожелая Господ здраве да й дава, поела е по правилния курс.
  • 2 БРАВО

    29 2 Отговор
    Един от малкото хора в тази голяма и тежка машина наречена бюрокрация, който си върши работата.
    Огромно БРАВО и да продължава в същия дух.
  • 3 Пеньо

    4 12 Отговор
    Браво, супер...какви са тези простотии? От колко време тези кръвопийци тормозят хората? Колко хора пострадаха? От колко време нищо не бе направено нито предложено в НС, включително и от Манолова? Тролчета, ха сега кажете по време на чие правителство и на кое мнозинство в НС е направено. Не омаловажавам постигнатото, но да ми хвалите за това единствено магистралката е меко казано некоректно.

    Коментиран от #4

  • 4 супер

    22 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пеньо":

    Отговарям ти веднага, нито аз, нито предполагам номер 2 е трол. Прочети историята на Мая Манолова. И ще разбереш през какво е преминала и се е преборила, както и нейната промяна. Радвам се, че е осъзнала, че трябва да се бори за благото на народа, нали това и е работата. А аз, като данъкоплатец да оценям това което върши. Затова казвам голямо БРАВО на всеки, който се бори да промени статуквото към по-добро. Да се види, че не е сам и има подкрепа.

    Коментиран от #5

  • 5 Пеньо

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "супер":

    Отговарям ти веднага с въпроса:Ще и кажеш ли голямо БРАВО, за това че Мая прокара закона за плоският данък? Как ще коментираш тази нейна "борба за благото на народа"? Сега същите хора са за премахването на този данък. Пак ли ще им кажеш "браво" или ще ги попиташ "защо го въведохте"? Това драги ми "супер" се нарича популизъм и е за баламурниците. Изправи се и погледни цялата картинка!

    Коментиран от #6

  • 6 всички

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пеньо":

    почнаха да реагират първосигнално и се радвам,че и други помнят ''постиженията'' на омбудсмана ни!С една поправка не се измиват хиляди злини/кюстендилските бюлетини и т.н./,но ще следим в бъдеще действията и! Ще се радвам да почна да пиша с главна буква длъжността с която служи!
  • 7 super

    5 2 Отговор
    Това са всеизвестни факти. Дали е популизъм или не, ще си проличи във времето. Моето мнение е, че напоследък в действията си е доста последователна и от това което виждам, гледа да се дистанцира от политиката. Не си мислете, че е лесно да скъсаш клона на който стоят свързани с властта контрагенти. Струва ми се, че по някакъв начин се опитваш да съдиш...безсмислено е, бакиите са сътворени, виновните са ясни, а сега е време да си ги оправят. Мисля, е време да съдим тези, които не искат, а не останалите.
  • 8 Blaga

    0 0 Отговор
    blagodarim na Maq Manolowa
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове